Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 23:36

Αφιέρωμα στον Αναγνωστάκη ο πρώτος καρπός μιας συνεργασίας με προσδοκίες

Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης, Κώστας Γεωργακόπουλος, Γιώργος Τσώνης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κώστας Νικολέας και Γιάννης Θωμόπουλος Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης, Κώστας Γεωργακόπουλος, Γιώργος Τσώνης, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κώστας Νικολέας και Γιάννης Θωμόπουλος

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ 
Και μόνο το περιεχόμενο της εκδήλωσης με την οποία εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», δείχνει ότι η συνεργασία αυτή έχει να προσφέρει σημαντικό έργο. Το Σάββατο λοιπόν ο Δήμος και ο Σύλλογος θα παρουσιάσουν ένα θαυμάσιο, απ’ ότι μας έδωσαν να καταλάβουμε, αφιέρωμα στον Μανώλη Αναγνωστάκη, με ποίηση και μουσική Χατζηδάκι κυρίως αλλά και Σαββόπουλου και Θεοδωράκη. Θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης…

Για τη συνεργασία του Δήμου και του Συλλόγου, καθώς και για την παρουσίαση του αφιερώματος μίλησαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο αρμόδιος για τον πολιτισμό αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Δημήτρης Δημητρόπουλος και Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης, ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος και ο μαέστρος Κώστας Νικολέας.
Την εισήγηση έκανε ο δήμαρχος,  κ. Τσώνης, που διαβεβαίωσε ότι στο εξής ο Δήμος Μεσσήνης θα έχει στενή συνεργασία με τον «Πάμισο», με σκοπό την παρουσίαση επιτυχημένων και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων.
Ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπολος ευχαρίστησε θερμά τον «Πάμισο» για το έργο του και τη συνεισφορά του όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά γενικά στα θέματα της Μεσσήνης αλλά και ευρύτερα της Μεσσηνίας. Απεύθυνε δε κάλεσμα σε όλους τους Μεσσήνιους προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, από το Σύλλογο, επεσήμανε ότι οι στόχοι της εκδήλωσης είναι: «1. Να επαναβεβαιώσουμε για δεύτερη φορά την παρουσία του Πάμισου στην Αρχαία Μεσσήνη, με μια ποιοτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη αυτή τη φορά στον Μανώλη Αναγνωστάκη. Πέρσι ήταν στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ. Θα θέλαμε να περιλαμβάνει και άλλες μορφές τέχνης η παρουσία μας αλλά οι συνθήκες ανέτρεψαν τον οποιονδήποτε άλλο σχεδιασμό είχαμε. 2. Να δηλώσουμε τη συνεργασία μας για πρώτη φορά με το Δήμο Μεσσήνης, τον οποίο και ευχαριστούμε, στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης και την οποία ευελπιστούμε να διευρύνουμε μέσα από την Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού του Δήμου, που συνεστήθη και στην οποία συμμετέχουμε. 3. Να δηλώσουμε πως η παρουσία του Δήμου Μεσσήνης στην πολιτιστική λειτουργία της Αρχαίας Μεσσήνης είναι δικαιωματική και υποχρεωτική. Θα πρέπει δε να πάρει θεσμική μορφή από του χρόνου και εμείς είμαστε εδώ μαζί με όλες τις δυνάμεις της πόλης, να συμμετάσχουμε και να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Η Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού του Δήμου, στην οποία συμμετέχουμε, να ξεκινήσει από φέτος το Σεπτέμβριο τη σύσταση και οργάνωση του θεσμού πλέον Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης ή όποιο άλλο όνομα πάρει, περιλαμβάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο οποίος θα τραγουδήσει στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Μανώλη Αναγνωστάκη, πριν από 25 χρόνια, σε ένα σπίτι στα Εξάρχεια, σε μια γιορτή μάλιστα, όπου ανέφερε ότι παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Κύρκος, που τότε έπαιξε μουσική με τη φυσαρμόνικά του. Υπογράμμισε ότι ήταν ένας σπουδαίος ποιητής, στρατευμένος πολιτικά στην αριστερά. Επίσης ο Γιάννης Θωμόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται σε πείσμα των δυσκολιών που αποτρέπουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ ακόμη μίλησε επαινετικά για τον Κώστα Νικολέα και την ορχήστρα του, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει αξιοποιηθεί από τους φορείς όσο της αξίζει.
Ο Κώστας Νικολέας αναφέρθηκε από την πλευρά του στη σπουδαιότητα του Μανώλη Αναγνωστάκη, στην πνευματική, πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη που έχει αφήσει αλλά και στους δεσμού του με τον Χατζηδάκι και τον Σαββόπουλο.
Τέλος ο Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης σημείωσε ότι όλοι οι καλλιτέχνες της εκδήλωσης είναι Μεσσήνιοι, υψηλού επιπέδου και συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Εκτός από τον Γιάννη Θωμόπουλο θα τραγουδήσουν οι Δημήτρης Χαρλέπας και Ευτυχία Δημητρακοπούλου, ενώ ο Κώστας Νικολέας θα διευθύνει την ορχήστρα Μελίγυρις.  
Κόσμος μπορεί να μεταβεί στην Αρχαία Μεσσήνη και με λεωφορείο που θα ναυλωθεί για το σκοπό αυτό από το Δήμο και το Σύλλογο, αρκεί να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από την πλατεία της Μεσσήνης.
Στ.Μ.