Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 17:07

Πρόστιμα για τους σκουπιδότοπους στην Πύλο, την Πλάτσα και την Καρδαμύλη

Πρόστιμα για τους σκουπιδότοπους στην Πύλο, την Πλάτσα και την Καρδαμύλη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ 
Μια εμφανώς παράνομη αλλά και επικίνδυνη για το περιβάλλον εικόνα αντίκρυσαν τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, σε χώρους εναπόθεσης ή επεξεργασίας σκουπιδιών στην Πύλο, την Πλάτσα και την Καρδαμύλη. Μετά την έκθεση των κλιμακίων ακολούθησε η προβλεπόμενη από το νόμο επιβολή προστίμων, από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, αλλά και η αποστολή των σχετικών στοιχείων στον εισαγγελέα…

Στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, στον Άγιο Νικόλαο της Πύλου, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού δεματοποιημένων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, τα οποία καταλάμβαναν όλο το χώρο του οικοπέδου εγκατάστασης του δεματοποιητή στοιβαγμένα καθ’ ύψος και τοποθετημένα επί του εδάφους μέρος των οποίων είχε διαρρηχθεί. Επιπροσθέτως περιμετρικά της εγκατάστασης δεν υπήρχε τάφρος συγκράτησης και απορροής των ομβρίων». Για την κατάσταση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, καθώς αυτός είναι ο υπεύθυνος φορέας της μονάδας δεματοποίησης των σκουπιδιών.
Σε ό,τι αφορά τη Μάνη, επιβλήθηκε στο Δήμο Δυτικής Μάνης πρόστιμο ύψους 5.500 ευρώ γιατί: «Α) στη θέση «Άγιος Γεώργιος Λοτζιανός» της Τ.Κ. Πλάτσας, του Δήμου Δυτικής Μάνης η λειτουργία Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Δυτικής Μάνης εντός του οποίου εντοπίσθηκαν εναποθέσεις ποσοτήτων Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ) χωρίς εδαφική κάλυψη αυτών και επιπλέον υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση εντός του χώρου και Β) υπαίθριος χώρος προσωρινής αποθήκευσης Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ), επί της Ε.Ο. Καλαμάτας – Καρδαμύλης του Δήμου Δυτικής Μάνης, εποπτευόμενος από το Δήμο Δυτικής Μάνης εντός του οποίου εντοπίσθηκαν ενδείξεις εστιών καύσης απορριμμάτων επί του εδάφους.
Στ.Μ.