Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 18:10

Δεν είναι εκδήλωση, δεν είναι θέαμα, είναι συμμετοχή, είναι παράδοση, είναι το Νησιώτικο Καρναβάλι…

Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ανάμεσα στις προϊσταμένες του Δήμου, Ευγενία Ντρε και Βασιλική Καρδάση (δεξιά) Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ανάμεσα στις προϊσταμένες του Δήμου, Ευγενία Ντρε και Βασιλική Καρδάση (δεξιά)

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 
«Θέλουμε να μην είναι απλά ένα θέαμα, θέλουμε να είναι βίωμα, να είναι γιορτή για όλους, να είναι λαϊκό γλέντι». Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής Μεσσήνης για το Νησιώτικο Καρναβάλι, ένα από τα αρχαιότερα στη χώρα, όπως τον παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης. Το Νησιώτικο Καρναβάλι ξεκινάει την Κυριακή, με τις Βάμαινες, «που θα χτυπήσουν τις πόρτες μας και θα ``εισβάλουν`` στα καφενεία της πόλης όπως παλιά», ανακοίνωσε η διευθύντρια κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικών υποθέσεων, Βασιλική Καρδάση…

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά φέτος το Νησιώτικο Καρναβάλι ξεκινάει την Κυριακή, με την έναρξη του Τριόδιου και όχι την Τσικνοπέμπτη. Όπως σημείωσε, οι άξονες του Νησιώτικου Καρναβαλιού για τη σημερινή δημοτική αρχή είναι τρεις, η μακροβιότητά του με την ιστορία των 156 χρόνων του, ο παραδοσιακός του χαρακτήρας και η λαϊκότητά του, δεδομένου ότι γεννήθηκε από την ανάγκη του αγροτικού κόσμου να ξεχαστεί, να ξεσκάσει και να διασκεδάσει, καθώς και η αναγκαιότητα καθολικής συμμετοχής. Είπε σχετικά με αυτό ο δήμαρχος: «Το καρναβάλι δεν το κάνει ο Δήμος, το κάνει ολόκληρη η πόλη, οι σύλλογοι, οι πολίτες, όλοι. Ο Δήμος βέβαια το οργανώνει και συντονίζει τις διάφορες δράσεις, αλλά χωρίς τη συμμετοχή όλων των δημοτών το καρναβάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο. Το καρναβάλι γίνεται για τους δημότες, πρέπει να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν. Καλό είναι να φέρουμε και κόσμο από άλλες περιοχές και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καρναβάλι το κάνουμε για να χαρούμε και να διασκεδάσουμε εμείς πρώτα απ’ όλα. Και όταν υπάρχει γλέντι και χαρά, αυτό θα προσελκύσει και επισκέπτες».
Ακόμη ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η επαναφορά των παραδοσιακών στοιχείων του καρναβαλιού αλλά και η ένταξη στο πρόγραμμα και νέων εκδηλώσεων ώστε «να δώσουμε χαρά, κέφι στον κόσμο, παρά τη γενικότερη κακή ψυχολογία που επικρατεί ανά την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης».
Η διευθύντρια του Δήμου Βασιλική Καρδάση αναφέρθηκε από την πλευρά της στο πρόγραμμα του καρναβαλιού, στην προσπάθεια ενεργοποίησης των μαθητών, στο καρναβάλι των μικρών, στην έκθεση φωτογραφίας που θα γίνει για την ιστορία του καρναβαλιού, στην προσπάθεια αναβίωσης παλιών εθίμων, στο εργαστήρι του Βασιλιά Καρνάβαλου κ.λπ
Ειδικότερα, η κ. Καρδάση σημείωσε: «Η στόχευση στον παραδοσιακό χαρακτήρα του καρναβαλιού και η μετατροπή του από μια εκδήλωση σε λαϊκή γιορτή επιχειρείται να αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας.
•        Προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές δίνοντας κίνητρα σε αυτούς και τους εκπαιδευτικούς τους να αναδείξουν στοιχεία της δημιουργικής τους φαντασίας και να προβάλλουν τη σημαντική δουλειά που γίνεται μέσα στη σχολική αίθουσα. Υπάρχει ήδη ανταπόκριση και πιστεύουμε ότι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα έχει έναν αέρα ανανέωσης και αυτοσχεδιασμού.
•        Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο καρναβάλι των μικρών που επεκτείνεται σε 2 Κυριακές. Στις 28/2 οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πλούσιο θέαμα από χορευτές, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τον κινέζικο δράκο, παντομίμες παραμυθιών και πολλές εκπλήξεις που επιφυλάσσουμε γι όλους. Χαρακτηριστικό η συμμετοχή των παιδιών και όχι απλά η θέαση. Η ίδια φιλοσοφία, δηλαδή της συμμετοχής όλων, χαρακτηρίζει και το καρναβάλι των μικρών την Κυριακή 6/3. Όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τον παραδοσιακό χαρταετό, τις μάσκες τους και άλλα αποκριάτικα, θα γευτούν τα «γλυκομαγειρέματα» τους και θα αφεθούν στη μαγεία των θεατροπαιχνιδιών. Συμμετέχουν οι Δημοτικοί Π. Σ., ο Βρεφ/κος σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο», το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, και ο Κατασκευαστής του παραδοσιακού χαρταετού Κ. Τάπαρης.
•        Η προσπάθεια διερεύνησης της ιστορικής διαδρομής των 156 χρόνων που αριθμεί το καρναβάλι μας, επιχειρείται και μέσα από την πολύτιμη συμβολή του Α. Φανού και το ανεξάντλητο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει,  και που θα μοιραστεί μαζί μας μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μελωδικά με μουσική συναυλία που ετοιμάζουν οι μαθητές του Ωδείου της κας Ματούλας Φίλου, η οποία με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.
•        Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αναβίωση των εθίμων που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα του καρναβαλιού Μεσσήνης. Η έμφαση που δίνουμε αποτυπώνεται και στην αφίσα μας. Θέλουμε όλοι να μάθουν για τη δυναμική Βάμαινα, για τις Φωτιές την τελευταία Κυριακή το βράδυ, το κρέμασμα της γρια- Συκούς. Οι Σύλλογοι της πόλης έχουν αναλάβει να τα ξαναζωντανέψουν για εμάς.
•        Η φετινή έναρξη του καρναβαλιού (Κυριακή 21/2 το πρωί) που για πρώτη φορά προγραμματίζεται στην αρχή του τριωδίου και όχι την Τσικνοπέμπτη που γινόταν άλλες χρονιές, έχει αποκλειστικά παραδοσιακό χαρακτήρα, αφού οι Βάμαινες θα χτυπήσουν τις πόρτες μας και θα «εισβάλουν» περιπαιχτικά στα καφενεία της πόλης όπως παλιά. Στην κεντρική πλατεία θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι, όπως παραδοσιακό γλέντι θα στηθεί στον ίδιο χώρο και το Σάββατο 5/3 από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι στο λιώσιμο του παστού.
•        Να μην ξεχάσουμε το εργαστήρι του «Βασιλιά Καρνάβαλου» που θα ξαναζωντανέψει και φέτος περιμένοντας τους μαθητές των σχολείων και τους δασκάλους τους να δουν από κοντά την προετοιμασία των αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για τηλ ραντεβού στα τηλέφωνα: 27223 60140- 60148.
•        Υπενθυμίζουμε ότι έχει αρχίσει η διάθεση των αποκριάτικων στολών στο ισόγειο του Δημαρχείου τις εργάσιμες μέρες και ώρες και προσκαλούμε τους αρχηγούς των γκρουπ να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής».
Στ.Μ.