Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 15:03

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην Ουάσιγκτον με τον Ομπάμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Από προηγούμενη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Από προηγούμενη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στη δεξίωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε συνομιλία και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ο Μπαράκ Ομπάμα στη δήλωσή του τόνισε ότι η ΗΠΑ θα στηρίζουν την Ελλάδα σε όλη της την πορεία…

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε, επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος. Η δεξίωση παρατέθηκε στο Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για 30η συνεχή χρονιά.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος  Γέρων Αμερικής Δημήτριος.
Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη σημερινή του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας.
Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, και έκανε παραλληλισμό των αγώνων για την ανεξαρτησία των δυο χωρών. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και  ότι η χώρα του θα στηρίζει την Ελλάδα σε όλη της την πορεία. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές ροές και  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατότερη από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και παρατήρησε ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δυο χώρες είναι φιλικοί και οικογενειακοί.
Ο Υφυπουργός Χαρίτσης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν όπου επισήμανε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ώστε να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο και να δοθεί μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Σε δήλωση του, μετά την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η σημαντική αυτή εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα σημείωσε:
«Είχα, σήμερα, την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση στη λαμπρή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και με τιμώμενο πρόσωπο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής  Δημήτριο για την 195η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, είχα την ευκαιρία μίας κατ’ ιδίαν, πολύ παραγωγικής συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Από πλευράς μου, παρουσίασα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, που βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε εξέλιξη και αναφέρομαι, βεβαίως, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος που, μετά τη Συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε την επόμενη τριετία. Τόνισα στο συνομιλητή μου ότι η κυβέρνηση μας, ήδη μέσα στους πρώτους έξι μήνες, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η μεγάλη προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο είναι επωφελές για όλες τις πλευρές.
Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη συμπαράστασή του και συμφώνησε ότι πρέπει όλες οι πλευρές, να δουλέψουν τώρα προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Παράλληλα, εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και του ελληνικού λαού στο Προσφυγικό ζήτημα, την αλληλεγγύη που έχουμε δείξει στους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό ευρωπαϊκό ζήτημα.
Στη συνέχεια, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνω στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο, να εφαρμόσουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο και να απορροφήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Είναι και από την άποψη αυτή, επομένως, κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε με τις θέσεις αυτές και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει και προσωπικά προς την κατεύθυνση αυτή».