Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 17:54

Ξαφνιάστηκαν οι υπερπατριώτες από την οδηγία για πολιτιστική συνεργασία με την Τουρκία!

Ξαφνιάστηκαν οι υπερπατριώτες από την οδηγία για πολιτιστική συνεργασία με την Τουρκία!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 
Πολλοί περίμεναν, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, το είχε δηλώσει επανειλημμένα, ότι η επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, θα λάμπρυνε ακόμη περισσότερο τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ήρθε όμως η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και με ρητό τρόπο είπε ότι όχι μόνο πρέπει να διαχωριστούν οι επετειακές εκδηλώσεις για το 1821 από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά και ότι η πόλη που θα πάρει το χρίσμα θα πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά της εκδηλώσεις με Τούρκους καλλιτέχνες και τουρκικούς πολιτιστικούς φορείς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών της συμφιλίωσης…

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα: «Η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η υπάρχουσα πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα μίας πόλης, παρόλο που μπορούν να διαμορφώσουν μία βάση για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, ΔΕΝ παίζουν κανένα ρόλο στην αξιολόγηση και την τελική απόφαση. Το 2021 είναι η διακοσιοστή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θα υπάρχει πληθώρα εθνικών εορταστικών εκδηλώσεων και αναμένεται ότι οι περισσότερες πόλεις θα διοργανώσουν και δικές τους επετειακές εκδηλώσεις. Οι προκρινόμενες πόλεις (σημείωση συντάκτη: Καλαμάτα, Ελευσίνα, Ρόδος) θα πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του επετειακού προγράμματος του 2021 (το οποίο και μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά όχι ως βασικό στοιχείο). Η Επιτροπή Επιλογής αναμένει λόγω της περίστασης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της  συμμετοχές και συνεργασίες με Τούρκους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς, αντιπροσωπεύοντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες της Συμφιλίωσης».
Η συγκεκριμένη αναφορά της έκθεσης παρουσιάστηκε το μεσημέρι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, όπου διοικητικοί σύμβουλοι, ορισμένοι από την πλειοψηφία, ξαφνιάστηκαν και κάποιοι προέβησαν και σε ξενοφοβικά σχόλια.
Αντίθετα πάντως ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, αν και υπαινίχθηκε ότι του προκάλεσε έκπληξη η συγκεκριμένη αναφορά, έδειξε ότι από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου και της Φάρις δεν υπάρχει καμία διάθεση να μην τηρηθεί αυτό που ζητάει η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής.
Γενικά η ευρωπαϊκή επιτροπή κάνει πολλές και σοβαρές παρατηρήσεις για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και των τριών πόλεων που έχουν φτάσει στο τελικό, καθώς και για την ευρωπαϊκή διάστασή του. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις είναι πολύ εσωστρεφείς, κοιτάζοντας στο τοπικό πλαίσιο της πόλης, της περιοχής και της Ελλάδας. Η επιτροπή θα ήθελε να δει μια μεγαλύτερη εμβάθυνση και διεύρυνση των προγραμμάτων, για να εξασφαλιστεί μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση. Το γεγονός ότι μια πόλη είναι στην Ελλάδα (με την πλούσια κληρονομιά της), στην Ευρώπη, έχει μια ζωντανή υπάρχουσα πολιτιστική προσφορά και ότι η πόλη θα προωθηθεί στην Ευρώπη, δεν είναι μία κατάλληλη ερμηνεία της ευρωπαϊκής διάστασης. Μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιτρέπει σε μια πόλη να προωθηθεί διεθνώς αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ανάγνωσης της ευρωπαϊκής διάστασης. (…) Η ευρωπαϊκή διάσταση έχει μια κατεύθυνση αμφίδρομη. Από τη μία πλευρά, πρέπει να αναζητηθεί μια ευρύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών μιας πόλης για την ποικιλομορφία των πολιτισμών της Ευρώπης και τη σύνδεση μέσω πολιτιστικών και άλλων δράσεων με τους πολίτες άλλων χωρών. Είναι αυτή η εμβάθυνση  σε άλλους πολιτισμούς που κατά κύριο λόγο διαφοροποιεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από μία εθνική πόλη του πολιτισμού. Μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προσφέρει την ευκαιρία σε μια πόλη και τους πολίτες της να μάθουν από τους άλλους με έναν ανοικτό τρόπο. Η δημιουργία νέων και βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ πολιτιστικών φορέων μιας πόλης με άλλους φορείς σε άλλες χώρες θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη».
Πάντως, από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, είναι η εξής: «Πολλές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στο παρελθόν, άδραξαν την ευκαιρία της διοργάνωσης για να απευθύνουν / αναδείξουν δύσκολα ζητήματα από την ιστορία τους και το παρελθόν τους (κυρίως του 20ού αιώνα) τα οποία ηχούν ακόμα. Η Επιτροπή Επιλογής προτείνει στις προκρινόμενες πόλεις να ξανασκεφτούν τις προσεγγίσεις τους ως προς τα ανάλογα ζητήματα της Ελλάδας του 20ού αιώνα».
Στ.Μ.