Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 18:50

Παρέμβαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος για τα ζητήματα της Μαραθόλακκας ζήτησε ο Μάκαρης

ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 
Σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, τα οποία αφορούν αφενός την αποκατάσταση της χωματερής και αφετέρου τη βελτίωση των συνθηκών σχετικά με τη προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών, περιέγραψε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης. Του έθεσε και σειρά άλλων ζητημάτων, ζητώντας την παρέμβασή του για την αντιμετώπισή τους…

Ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό, πλαισιωμένος από τους δημοτικούς του συμβούλους Κώστα Γεωργακίλα, Σταμάτη Μπεχράκη και Δημήτρη Φαββατά, καθώς και τους συμβούλους της κοινότητας Καλαμάτας Χρήστο Ζόμπολο και της συμβουλίου Ασπροχώματος Νίκο Χριστόπουλο.
Όπως σημειώνεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της μείζονος μειοψηφίας, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν στον υπουργό τα ακόλουθα σημαντικά ζητήματα:
(α) Η ανάγκη για πλήρη αποκατάσταση της παλιάς χωματερής στην Μαραθόλακκα.  Όσον αφορά το χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα είναι αναγκαία  η καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων, η βελτίωση συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και εξεύρεση μόνιμης  λύσης για τη διάθεση του υπολείμματος. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης έτσι ώστε να μην καταλήγουν  ανακυκλώσιμα και οργανικά στην περιοχή επεξεργασίας απορριμμάτων.
(β) Απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της συσσωρευμένης -εδώ και χρόνια- λυματολάσπης του  βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας με αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου εναπόθεσής της. Παράλληλα προτάθηκε η δημιουργία περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου στο Ασπρόχωμα και την περιοχή του ποταμού Άριος.
(γ) Αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πυρηνελαιουργεία, με εντατικοποίηση των ελέγχων, επιτάχυνση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των αντίστοιχων  μετρήσεων από το Δημόκριτο με παράλληλη διεξαγωγή κλινικών μελετών επίπτωσης στην υγεία του πληθυσμού.
(δ) Επιτάχυνση πολεοδομικών μελετών  Κηπούπολης, Βέργας και Μικρής Μαντίνειας.
(η) Αποκατάσταση και ανάδειξη παραδοσιακών καλντεριμιών  στη Βέργα και τον Ταΰγετο, με δράσεις προστασίας περιβάλλοντος και ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον Ταΰγετο, με τη χρησιμοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ, όπως είναι το πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων(ΤΑΠΤοΚ) αλλά και αντίστοιχα τομεακά προγράμματα».