Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 18:09

Και με τον Τσιρώνη και με τον Τατούλη ο δήμαρχος Καλαμάτας για τα σκουπίδια…

Και με τον Τσιρώνη και με τον Τατούλη ο δήμαρχος Καλαμάτας για τα σκουπίδια…

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ 
Κάπου στη μέση, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, στέκεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Σήμερα είδε και τους δύο στην Καλαμάτα. Στο μεν αναπληρωτή υπουργό ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς για τα βήματα τα οποία κάνετε». Στο δε περιφερειάρχη είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου «θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί 30 ολόκληρα χρόνια». Πάντως και στους δύο μίλησε για ανάγκη «συνεννόησης και συναίνεσης»…

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο δήμαρχος βρέθηκε στην ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια του περιφερειάρχη, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, η οποία θα μπορούσε να "υπονομευθεί", για τεχνικούς λόγους, από το έργο της Περιφέρειας για την αποκατάσταση της εκεί χωματερής. Προκειμένου λοιπόν να συνεχιστεί η διαχείριση από το Δήμο, χρειάστηκε να δοθεί η έγκριση της περιφερειακής αρχής ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη αποκατάστασης. Η έγκριση δόθηκε στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο δήμαρχος με τον περιφερειάρχη, μετά από την οποία ο Παναγιώτης Νίκας έκανε και τη δήλωση για «τη λύση στο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί 30 ολόκληρα χρόνια».
Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ο δήμαρχος μετά τη συνάντησή τους είπε για τον αναπληρωτή υπουργό και για την επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων: «Έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο και μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Εμείς που χρόνια ταλαιπωριόμαστε με το ζήτημα, την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, ξέρουμε το μέγεθος του προβλήματος. Έχουμε ζήσει δύσκολες καταστάσεις σε διάφορες στιγμές, γι’ αυτό έχω πει κατ’ επανάληψη και το λέγω και δημόσια ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα, που δυστυχώς έχει καταστεί εθνικό πρόβλημα, μόνο με τη συνεννόηση κυβέρνησης, δημάρχων, περιφερειαρχών μπορεί να επιλυθεί. Και χαίρομαι γιατί ο υπουργός είναι φορέας αυτού του πνεύματος της συνεννόησης και της συναίνεσης σε αυτό το ζήτημα. Ασφαλώς ένας πυλώνας για την επίλυση του προβλήματος είναι οι δήμαρχοι και εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αναφέρομαι στο Δήμο Καλαμάτας, πάντοτε στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της συναίνεσης, ιδιαίτερα με το υπουργείο, που έχει την ευθύνη να δώσει το βηματισμό για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Κύριε υπουργέ έχουμε εμπιστοσύνη σε εσάς, στα βήματα τα οποία κάνετε και είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα το οποίο αντιμετωπίζετε θα δώσετε τέτοια κατεύθυνση που θα σημάνει την αρχή της επίλυσης».
Το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, στο Διοικητήριο, για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δήλωσε: «Για κάποιο χρονικό διάστημα είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η προσωρινή διαχείριση (σ.σ. στη Μαραθόλακκα) συνεχώς βελτιούμενη μέχρι την επίλυση του προβλήματος σε γενικό επίπεδο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί 30 ολόκληρα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πάψω να τονίζω ότι η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι αναγκαία ώστε να φτάσουμε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, που είναι η απαλλαγή της Πελοποννήσου από τα σκουπίδια και των μεγάλων πόλεων ιδιαίτερα. Το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ώστε να μπορέσουμε και να έχουμε ανάπτυξη και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.
Με πόλεις και χωριά, με μια περιοχή γεμάτη με σκουπίδια ή με λύσεις που δεν δίνουν τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε ούτε να προχωρήσουμε τα θέματά μας».
Στ.Μ.