Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 18:28

Δημοσιότητα, διαφάνεια, διάλογος και σύνθεση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Νίκος Χριστόπουλος Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Νίκος Χριστόπουλος

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή όσον αφορά το φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την τελική φάση του διαγωνισμού επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021. Ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος που κατατέθηκε κατά τον προκριματικό διαγωνισμό, να γίνει ευρύτατη συζήτηση για το περιεχόμενό του και να συνδιαμορφωθεί το πρόγραμμα για τον τελικό διαγωνισμό. Ζητάει επίσης διαφάνεια όσον αφορά τα οικονομικά και τη συγκρότηση επιτροπής για τις χορηγίες. Τονίζει δε ότι η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι εξαιρετικής σημασίας διότι υπό προϋποθέσεις θα δώσει ώθηση στις προοπτικές της Καλαμάτας όσον αφορά στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Όλα αυτά θα συζητηθούν σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με ομιλητές με γνώση και εμπειρία από προηγούμενες ελληνικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μάη…

Τις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας και την αναγγελία για την εκδήλωση που θα γίνει στις 9 Μάη παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης, ο εκπρόσωπος της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις Τάσος Πολυχρονόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς, ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος και ο κοινοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Χρήστος Ζόμπολος.
Όπως τόνισε ο Μανώλης Μάκαρης, η πρόκριση της Καλαμάτας στο τελικό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι «μια σαφώς θετική εξέλιξη όμως η πορεία από εδώ και πέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί ουσιαστικά οι όποιες τωρινές αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για το μέλλον της πόλης. Και όταν λέμε δεσμευτικές εννοούμε κατ’ αρχήν οικονομικά δεσμευτικές, αφού ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος θα είναι τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Και για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου για το 2016 είναι 58 εκατ. ευρώ, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι 6 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό κονδύλι είναι τα 20 εκατ. ευρώ».  
Υπάρχει όμως και η πολιτιστική δέσμευση, συνέχισε ο Μανώλης Μάκαρης, εξηγώντας ότι «θα κατευθυνθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό της πόλης».
Για τους παραπάνω λόγους, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα και να μην επαναληφθούν τα κακά προηγούμενα που συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπου κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι οικονομικοί πόροι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Μανώλης Μάκαρης, «προτείνουμε το Γραφείο Υποψηφιότητας, η δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις να προβούν σε μια εκτεταμένη διαβούλευση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Δεν είναι σωστό να γνωρίζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και να μην γνωρίζει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο τίποτα ούτε οι ομάδες εργασίας απολύτως τίποτα αλλά ούτε και οι δημότες».
Πρόσθεσε πως «συμφωνούμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά θα πρέπει να αναδεικνύει την Καλαμάτα, τους ανθρώπους της και ιδιαίτερα την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή. Η υπερσυγκέντρωση σε λίγα πρότζεκτ που θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον ουσιαστικά αδυνατίζει τις δυνατότητες προβολής της πόλης και των ανθρώπων της. Χρειάζεται ένα πάντρεμα τοπικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής που ουσιαστικά θα αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Καλαμάτας».
Κλείνοντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι «η πρότασή μας είναι η άμεση γνωστοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, όπως αυτό κατατέθηκε στην α’ φάση επιλογής, και η συνδιαμόρφωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις ομάδες εργασίας, την επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού και βέβαια τους πολίτες της Καλαμάτας». Προσκάλεσε λοιπόν στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει η παράταξή του για τις 9 Μαΐου με θέμα «Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, συμβολή για την καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα προς όφελος της πόλης, για το συμφέρον των πολιτών».
ΤΑΣΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ 
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή και το Γραφείο Υποψηφιότητας θα πρέπει να αλλάξουν στάση, θα πρέπει να ανοίξουν το διάλογο, να αξιοποιήσουν το δυναμικό που διαχρονικά έχει στηρίξει την Καλαμάτα και να σταματήσουν να ενοχοποιούν τις απόψεις που δεν ταυτίζονται με τις δικές τους, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα κληροδοτήσει στην πόλη ουσιαστικά πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι στους πέντε μήνες που ακολουθούν η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από το Γραφείο Υποψηφιότητας θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική. Μέχρι τώρα, στις συστηματικές επανειλημμένες προτάσεις και κριτικές απόψεις που διατυπώσαμε ως παράταξη αυτό που δεχθήκαμε ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απαξίωση και στη μη πω χειρότερη αλλά στη συνηθισμένη περίπτωση μια ενοχοποίηση της άποψης. Έφτασαν, δυστυχώς, να μας χαρακτηρίσουν ως υπονομευτές της προσπάθειας. Αν τα λέμε αυτά δεν είναι για να μείνουμε στο παρελθόν αλλά για να δείξουμε πως πρέπει να πορευτούμε. Στους πέντε μήνες θα πρέπει να υπάρξει μια καθαρή προσπάθεια συσπείρωσης όλων των δυνάμεων. Και είναι πλουσιότατες και ισχυρότατες οι δυνάμεις αυτές, είναι ίσως το πιο ισχυρό χαρτί της πόλης σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι απόψεις οι διαφορετικές σε συνθετική βάση και όχι απορριπτικά, ώστε να φτάσουμε στα τέλη Σεπτέμβρη να έχουμε μια πρόταση η οποία να πείθει ότι θα οδηγήσει σε μια υποψηφιότητα επωφελή για την πόλη. Μια υποψηφιότητα που όταν θα υλοποιηθεί με το καλό -που το ευχόμαστε να καλεστεί η πόλη να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό- να αφήσει ένα μακροπρόθεσμο αποτύπωμα όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στην κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη της πόλης».
Επιπλέον ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Όλες οι ανταγωνίστριες πόλεις θεωρούσαν την Καλαμάτα φαβορί γιατί πλήρωνε ένα Γραφείο Υποψηφιότητας, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη πόλη και είχε και μια μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό και θεσμούς σημαντικούς, όπως το Μέγαρο και το Φεστιβάλ Χορού. Φτάνουμε τώρα να επισημαίνεται στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων ότι στο μεγάλο μας αυτό πλεονέκτημα τελικά υστερήσαμε! Και αναρωτιόμαστε, από την Καλαμάτα, λόγω της ΔΕΠΑΚ-Φάρις, έχει περάσει ο μισός καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδας, από αυτόν τον κόσμο ποιος αξιοποιήθηκε; Ακόμη και από τους σημερινούς μισθωτούς καλλιτέχνες της Φάρις έχει αξιοποιηθεί μόλις το 5-6%...»
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε και στην οδηγία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να μην ενταχθούν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σημειώνοντας: «Σύμφωνα με τη αναφορά των εμπειρογνωμόνων, πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη ήττα λόγω στρατηγικού και τακτικού λάθους εκ μέρους του δημάρχου. Από το 2013 και ενώ γνώριζε ο δήμαρχος ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σημαντικό γεγονός για την Ελληνική ιστορία ως προμετωπίδα για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και μάλιστα το είχε δηλώσει και ο ίδιος σε δημοτικό συμβούλιο το 2013, παρόλα αυτά είχε ως προμετωπίδα την Ελληνική Επανάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ουσιαστικά έχουμε μια απαγόρευση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».
Για το ίδιο θέμα ο Τάσος Πολυχρονόπουλος πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός των εκδηλώσεων για το 1821 από τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες που είχαν ο δήμαρχος Καλαμάτας και η δημοτική αρχή από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τόνισε όμως ότι δεν δικαιολογείται να έχουν ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή λάθος προσδοκίες για αυτό το ζήτημα και παρατήρησε ότι αυτό δικαιολογεί «τις ανησυχίες μας για το πόσο μεγάλες διαψεύσεις μπορούν να προκύψουν στην πορεία, σε σχέση με τα συνολικότερα οικονομικά και προγραμματικά ζητήματα. Άρα η ανάγκη να αποσαφηνίσουμε το τι θέλουμε σαν πόλη από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ζήτημα το οποίο έχουμε θέσει ως παράταξη από την πρώτη στιγμή, αναδεικνύεται και πάλι ως μείζον».
Ο Δημήτρης Φαββατάς στη σύντομη τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τις χορηγίες προς την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ενώ ο Νίκος Χριστόπουλος τόνισε ότι παρά τη σημαντική δουλειά που έγινε από κάποιες ομάδες εργασίας, οι προτάσεις τους όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν από το Γραφείο Υποψηφιότητας αλλά αντίθετα απαξιώθηκαν.
Στ.Μ.