Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 20:23

Με τους δημάρχους πρέπει να μιλάει η κυβέρνηση για το προσφυγικό, λέει ο Π. Νίκας

«ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ» 
Με αφορμή την συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, για την κατάρτιση σχεδίου φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι επειδή αυτοί που θα αναλάβουν το βάθος θα είναι οι Δήμοι η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει με τους δήμαρχους…

«Εγώ συμφωνώ με τον κ. Βίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό, ότι το ζήτημα είναι εθνικό και πατριωτικό. Πλην όμως, και επειδή το βάρος θα το αναλάβουν οι Δήμοι -προφανώς στην περιφέρεια των Δήμων θα γίνουν οι σχετικές εγκαταστάσεις, η φιλοξενία- αυτοί με τους οποίους πρέπει να συζητήσει ο υπουργός είναι οι Δήμοι. Θεωρώ δηλαδή αδιανόητο να έρθει μια εγκατάσταση προσφύγων στην Καλαμάτα, χωρίς να έχουν κουβεντιάσει με το Δήμο Καλαμάτας. Οι Δήμοι θα επωμιστούν όλο το βάρος και όλη την ευθύνη. Επομένως ο δήμαρχος στην περιφέρεια του οποίου θα επιλεγεί για να γίνει η συγκεκριμένη δράση πρέπει να κουβεντιάσει με την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Επίσης ο δήμαρχος επανέλαβε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τίποτα ή δεν έχει συζητήσει για τίποτα με το Δήμο, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνει η Καλαμάτα περιοχή υποδοχής προσφύγων, στο πλαίσιο του θαλάσσιου προσφυγικού διαδρόμου προς την Ευρώπη, ο δήμαρχος τόνισε: «Είναι προφανές ότι καταστάσεις Ειδομένης και λιμένος Πειραιώς και Λέσβου κ.λπ είναι καταστάσεις μη αποδεκτές. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Επομένως, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, πρέπει να γίνει κουβέντα με το δήμαρχο από πλευράς κυβέρνησης. Και βεβαίως πρέπει να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις οι αναγκαίες, εννοώ υγεία, ασφάλεια, τροφοδοσία, προσωπικό κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να γίνει όλη η Ελλάδα Ειδομένη, ως παράδειγμα. Αυτά τα λέγω με πολλή αγάπη και λόγω των ημερών, διότι αναφέρομαι σε συνανθρώπους δυστυχισμένους, πονεμένους, ρημαγμένους, που αναζητούν  ελπίδα, μια καλύτερη ζωή. Επομένως έχουμε υποχρέωση στον τόπο μας, όσο είναι εδώ, να τους φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Στ.Μ.