Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 14:52

Στο ασκέρι της "Παραδοσιακής Φυτειάς" εν όψει του σαϊτοπολέμου της Κυριακής

ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΑ 
Στη Φυτειά της Καλαμάτας κάποτε είχαν το ασκέρι τους έξι μπουλούκια σαϊτολόγων. Πέρσι στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας συμμετείχαν όλα κι’ όλα εφτά μπουλούκια. Παρά τη φθίνουσα πορεία του εθίμου όμως αυτό κρατιέται ζωντανό και συνεχίζεται αυτή η λαϊκή παράδοση, αναδεικνύοντας ξεχωριστά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού ανθρώπων βιοπαλαιστών κατά κύριο λόγο. Φέτος η Φυτειά εκπροσωπείται από ένα μπουλούκι, το οποίο συγκροτούν παλιοί αλλά και νέοι σαϊτολόγοι, μια ομάδα πειθαρχημένη, δυνατή, προσηλωμένη στις παραδοσιακές αξίες των σαϊτολόγων…

Καπετάνιος του μπουλουκού «Η παραδοσιακή Φυτειά» είναι ο Παύλος Κρεμμύδας, καινούργιος σε αυτή την ευθύνη αλλά ανιψιός του παλιού καπετάνιου του μπουλουκιού, που συνεχίζει να βοηθάει.
Το μπουλούκι της Φυτειάς τελειώνει το έργο της ετοιμασίας των σαϊτών απόψε. Το μεσημέρι συναντήσαμε τους σαϊτολόγους στο ασκέρι τους να γεμίζουν τις σαΐτες τους. Κάποιες θα τις ρίξουν το βράδυ, κατά την εκδήλωση για το κάψιμο του Ιούδα, που θα γίνει περίπου στις 9:30, στο ύψος του καφενείου του Κρεμμύδα, στην οδό Ακρίτα και Παλαιολόγου.
Όπως μας είπε το μέλος του μπουλουκιού, Νίκος Χατζής, εκπαιδευτικός, στην «Παραδοσιακή Φυτειά» συμμετέχουν 13-14 σαϊτολόγοι, παλιοί και νέοι. Τόνισε ότι «το μπουλούκι λειτουργεί ομαδικά, μέσα από τις παραινέσεις βέβαια του καπετάνιου. Έχουμε σύμπνοια». Πρόσθεσε ότι συνολικά ετοιμάζονται από το μπουλούκι «περίπου100 σαϊτες. Αυτό όμως έχει σχέση βέβαια και με την παροχή της μπαρούτης, η οποία τα 2-3 τελευταία χρόνια είναι ποιοτικώς κακή και λίγη, γιατί το εργοστάσιο της Δημητσάνας έχει κλείσει. Το εργοστάσιο αυτό είχε μια ποιότητα εξαιρετική. Δεν ξέρουμε από πού γίνεται τώρα η προμήθεια. Αυτά είναι θέματα στα οποία εμείς δεν θέλουμε να μπούμε».
Για το αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των μπουλουκιών που συμμετέχουν στον σαϊτοπόλεμο, αν θα έπρεπε αυτός να έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα, ο Νίκος Χατζής μας απάντησε: «Μεταξύ των μπουλουκιών υπάρχει άμιλλα, δεν υπάρχει ανταγωνισμός ιδιαίτερα. Η σαϊτα είναι μεγάλη φασαρία για να γίνει και ο καθένας συναισθάνεται τον άλλο, αν την έχει πετύχει ή όχι, γιατί και αυτός έχει αγωνιστεί να τη φτιάξει. Δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά».
Σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τη φθίνουσα πορεία του εθίμου όσο και με την ενδεχόμενη επικινδυνότητα της σαΐτας ο σαϊτολόγος της «Παραδοσιακής Φυτειάς» μας είπε: «Τα μπουλούκια και οι σαϊτολόγοι έχουν μειωθεί γιατί προφανώς ο κόσμος έχει συνδέσει τη σαΐτα με την κροτίδα, η οποία κροτίδα είναι πολύ επικίνδυνη. Η σαΐτα σε σχέση με την κροτίδα είναι το τίποτα. Κίνδυνος με τις σαΐτες δεν υπάρχει όταν ο καπετάνιος του μπουλουκιού είναι καλός. Για του λόγου το αληθές, πέρσι δεν είχαμε κανένα ατύχημα ούτε και κάψιμο. Και τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε ατύχημα από σαΐτα, όποτε συνέβη κάτι αυτό οφείλεται σε κροτίδα. Γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος και οι νόμοι να λειτουργήσουν και να εξαφανιστούν οι κροτίδες. Δεν έχει και νόημα το να ακούσεις ένα μπαμ και να τελειώσει η ιστορία ενώ θα του έχει κοπεί και το χέρι του άλλου. Αυτά είναι μια κατάσταση ζωής».
Σχετικά με τη συνέχιση του εθίμου ο Νίκος Χατζής τόνισε ότι «εκείνο το οποίοι προσπαθούμε είναι, όπως έχουμε εδώ 2-3 παιδιά ηλικίας 15 χρόνων, να μπουν και άλλα για να προωθηθεί το έθιμο».
Επιπλέον, ο σαϊτολόγος σημείωσε ότι το έθιμο του σαϊτοπολέμου θα πρέπει να υποστηριχθεί και άλλο αν και τόνισε ότι ο Δήμος κάνει πολύ καλή προσπάθεια και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε ηθικό, διοργανώνοντας έναν πολύ καλό σαϊτοπόλεμο.
Σημειώνεται ότι ο σαϊτοπόλεμος θα γίνει στο βόρειο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, περίπου απέναντι από την πλατεία Όθωνος. Θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική, οι Ελληνομνήμονες και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.
Στ.Μ.