Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 18:43

Ο Δήμος κατάργησε το σχέδιο ασφαλείας στο λιμάνι αλλά θέλει να φέρει περισσότερα κρουαζιερόπλοια!

Χωρίς κάγκελα, χωρίς να τηρείται το σχέδιο ασφαλείας, η δυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας Χωρίς κάγκελα, χωρίς να τηρείται το σχέδιο ασφαλείας, η δυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
Από τη μια ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, από την άλλη όμως προβαίνει σε ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στη διακοπή κατάπλου κρουαζιερόπλοιων αλλά και εμπορικών πλοίων στην πόλη! Εδώ και εβδομάδες στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το σχέδιο για την ασφάλεια του λιμανιού (ISPS). Για την ακρίβεια, έχουν καθαιρεθεί, χωρίς άδεια μάλιστα, τα κάγκελα στη δυτική πλευρά του λιμανιού! Η ενέργεια αυτή του Δήμου μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας του λιμανιού, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού!...

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, αναγνώρισε σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Kalamata Journal», ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα, πρόσθεσε όμως ότι είναι θέμα ημερών ή και ωρών για να τακτοποιηθεί.
Για το ίδιο ζήτημα μας έστειλε επιστολή ο αναγνώστης μας, Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, ο οποίος δραστηριοποιείται με τη μεταφορά φορτίων με πλοία. Τονίζει ότι έχει πελάτες που θέλουν να μεταφέρουν φορτία στο λιμάνι αλλά δεν ξέρει τι να τους απαντήσει, δεδομένου ότι δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας του λιμανιού.
Ο δήμαρχος είπε ότι τα κάγκελα καθαιρέθηκαν προσωρινά προκειμένου να μετακινηθούν πιο μέσα στο λιμάνι για να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος.
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρης Βγενής, μας είπε ότι τα κάγκελα καθαιρέθηκαν και για να γίνουν αναγκαίες προσαρμογές ώστε να μπορούν να απλωθούν επάνω σε αυτά ειδικά συρματοπλέγματα σε περίπτωση που χρειαστεί να αυξηθεί το επίπεδο ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας στην ερώτηση της «Kalamata Journal» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπλοκή. Είναι θέμα ολίγων ημερών ή και ωρών το θέμα αυτό να τακτοποιηθεί. Όλη αυτή η ιστορία έγινε για να εξυπηρετηθούν οι δημότες και για να εξυπηρετηθεί και ο Δήμος. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να περάσει ο ποδηλατόδρομος -να έρθει από τη Σαλαμίνας- και να περάσει μέσα από το λιμάνι, γιατί δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Εν πάση περιπτώσει, λίγο υπομονή, είναι θέμα ημερών να τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Λυπούμαι, επί της ουσίας δεν έχετε άδικο, αλλά θα το τακτοποιήσουμε πάρα πολύ σύντομα. Μιλάμε για τα κάγκελα στη δυτική πλευρά, που έχουν καθαιρεθεί και έχουν μπει προσωρινά κάγκελα. Πάρα πολύ γρήγορα θα πέσει και το σενάζι, θα τοποθετηθούν και τα κάγκελα και θα κλείσει ο χώρος. Αλλά ποτέ δεν ήταν απολύτως κλειστός, όπως ξέρετε στην περιοχή του Jumbo ήταν πάντοτε ανοιχτός».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ο Μιχαήλ Χατζηαναστασίου, στην επιστολή του προς την «Kalamata Journal» σημειώνει: «Είμαι μόνιμος κάτοικος Αθηνών, αλλά η καταγωγή μου είναι από την Καλαμάτα. Διατηρώντας εξοχικό στην όμορφη αυτή πόλη, λόγω των συχνών μου επισκέψεων αλλά και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, στον τομέα της ναυτιλίας συναναστρέφομαι με όλους τους συναρμόδιους φορείς που έχουν να κάνουν με τα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με το λιμάνι της Καλαμάτας σε πρόσφατη επίσκεψη μου προκειμένου να προγραμματίσω τη μεταφορά κάποιων φορτίων με πλοία, παρατήρησα ότι συμβαίνουν τραγικές καταστάσεις! Παρατήρησα ότι η δυτική περίφραξη του λιμένα ξηλώθηκε και σε ερώτηση μου προς τους τοπικούς ναυτικούς πράκτορες πληροφορήθηκα ότι η περίφραξη απομακρύνθηκε από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα που είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας! Σε επόμενή μου ερώτηση σχετικά με το εάν για αυτή την ενέργεια είναι ενήμερη η λιμενική αρχή δεν πήρα καμία απάντηση. Δεδομένου ότι για να γίνει οποιοδήποτε έργο εντός χερσαίας ζώνης λιμένα απαιτούνται μία σειρά ενεργειών και εγκρίσεων από διάφορα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Κτηματικής Υπηρεσίας κτλ, με τελικό υπογράφων της άδειας τον γενικό γραμματέα της οικείας περιφέρειας, επισκέφτηκα τα γραφεία του φορέα διαχείρισης όπου μία γραμματέας ευγενικότατη με πληροφόρησε ότι δεν γνώριζε ακριβώς και ότι θα πρέπει να μιλήσω με τον Πρόεδρο. Εκείνη τη στιγμή παρατήρησα έναν κύριο με πολιτική ενδυμασία παραλίας να βγαίνει από το διπλανό γραφείο και να φεύγει. Όπως με ενημέρωσε η εν λόγω γραμματέας ο κύριος αυτός ήταν ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου... Απογοητευμένος για μια ακόμη φορά από την κατάντια του δημoσίου, έφυγα και μέσω άλλων γνωριμιών μου πληροφορήθηκα ότι δεν έχει εκδοθεί ουδεμία άδεια για την απομάκρυνση της ανωτέρω περίφραξης. Σας ρωτώ λοιπόν, η αρμόδια λιμενική αρχή γιατί δεν έκανε τίποτα;
Έτσι λοιπόν ρωτώ, πώς επιτρέπονται όλα αυτά και ιδιαίτερα σε ένα λιμάνι που ο χώρος αυτός καλύπτεται από τον κώδικα ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων (isps code); Τι θα πληροφορήσω εγώ τους πελάτες μου που θέλουν να φέρουν πλοία στο λιμάνι της Καλαμάτας την στιγμή που δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης;
Η επόμενη ενέργεια μου βέβαια θα είναι η ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα φρένο σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι από την θέση που τους εμπιστεύεται η πολιτεία μπορούν να κάνουν ότι θέλουν!
Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά! Για ρωτήστε παρακαλώ πολύ, τι γίνεται με το παράνομο έργο στην περιοχή του τουριστικού;».
Στ.Μ.