Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 01:54

Ξεκινούν τα ταξίδια για τις διεθνείς συνεργασίες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Κλουζ-Ναπόκα, υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 από τη Ρουμανία, την οποία θα επισκεφθούν στα τέλη της εβδομάδας ο Έκτωρ Τσατσούλης με τον Πολύδωρο Καρυοφύλλη Κλουζ-Ναπόκα, υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 από τη Ρουμανία, την οποία θα επισκεφθούν στα τέλη της εβδομάδας ο Έκτωρ Τσατσούλης με τον Πολύδωρο Καρυοφύλλη

ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ 
Το μήνυμα της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής προς τις ελληνικές υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, το 2021, την Καλαμάτα, την Ελευσίνα και τη Ρόδο, είναι σαφέστατο: «Η Επιτροπή αναμένει να δει ένα σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκές συνεργασίες: συμπαραγωγές, ανταλλαγές, συνέδρια, δίκτυα καθώς και επισκέψεις καλλιτεχνών». Έτσι, το Γραφείο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας έχει ξεκινήσει ήδη τις επισκέψεις σε ξένες πόλεις για την επίτευξη των συνεργασιών που ζητούν οι Ευρωπαίοι. Μάλιστα στα τέλη της εβδομάδας ο επικεφαλής του Γραφείου και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής, Έκτωρ Τσατσούλης και Πολύδωρος Καρυοφύλλης αντίστοιχα, θα ταξιδέψουν στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, που είναι επίσης μια από τις υποψήφιες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες από τη Ρουμανία για το 2021 (το έτος εκείνο θα υπάρχουν τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, μία από την Ελλάδα, μία από τη Ρουμανία και μια από χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση)...

Προγραμματίζονται επισκέψεις και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ θα γίνει επίσκεψη και στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας και το Βρότσλαβ της Πολωνίας, που είναι φέτος Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Στην επίσκεψη στις φετινές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες προτάθηκε από τον Μιχάλη Αντωνόπουλο και έγινε κατ’ αρχήν δεκτό να συμμετέχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι που το επιθυμούν, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν και όλα τα έξοδά τους. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι είναι σημαντικό να μπορέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που το επιθυμούν να επισκεφθούν τις φετινές πολιτιστικές πρωτεύουσες, ώστε να σχηματίσουν μια πιο καθαρή εικόνα για το τι είναι αυτός ο θεσμός, ποιο το βάρος που σηκώνει η πόλη και ποιες οι προσδοκίες.
Σημειώνεται ότι στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας συνέδριο από την υποψήφια πόλη για το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας, η οποία έχει προσκαλέσει και τις υποψήφιες πόλεις της Ελλάδας.
Επίσης σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής έχει καλέσει τις τρεις υποψήφιες πόλεις της Ελλάδας να συμπεριλάβουν στο καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα εκδηλώσεις με καλλιτέχνες και φορείς από την Τουρκία, στο πλαίσιο της καλλιέργειας των «ευρωπαϊκών αξιών της συμφιλίωσης» δεδομένου ότι το 2021 συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.|
Με αυτή την προτροπή μπορεί να συνδεθεί ο σχεδιασμός που κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, για την ένταξη του Ωδείου σε ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν επίσης καλλιτεχνικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και μια πόλη της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα και στην Καλαμάτα και στο Άμστερνταμ και στην πόλη της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά και πάλι την επιμονή της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις διεθνείς συνεργασίες, στην έκθεσή της σημειώνονται σχετικά μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ευρωπαϊκή διάσταση έχει μια κατεύθυνση αμφίδρομη. Από τη μία πλευρά, πρέπει να αναζητηθεί μια ευρύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών μιας πόλης για την ποικιλομορφία των πολιτισμών της Ευρώπης και τη σύνδεση μέσω πολιτιστικών και άλλων δράσεων με τους πολίτες άλλων χωρών. Είναι αυτή η εμβάθυνση  σε άλλους πολιτισμούς που κατά κύριο λόγο διαφοροποιεί την ΠΠΕ από μία εθνική πόλη του πολιτισμού. Μια ΠΠΕ προσφέρει την ευκαιρία σε μια πόλη και τους πολίτες της να μάθουν από τους άλλους με έναν ανοικτό τρόπο. Η δημιουργία νέων και βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ πολιτιστικών φορέων μιας πόλης με άλλους φορείς σε άλλες χώρες θα αφήσει παρακαταθήκη στην πόλη.
Η Επιτροπή αναμένει να δει ένα σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκές συνεργασίες: συμπαραγωγές, ανταλλαγές, συνέδρια, δίκτυα καθώς και επισκέψεις καλλιτεχνών.
Οι πιο πρόσφατες ΠΠΕ έχουν συμπεριλάβει Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους σε περισσότερα από τα μισά έργα τους. Οι πόλεις πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολιτιστικούς φορείς τους να συμμετέχουν ενεργά σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα (όχι μόνο η ομάδα της ΠΠΕ)».
Στ.Μ.