Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 12:56

Ταξιάρχες Καλαμάτας: Μια ιστορία με δυσκολίες, θυσίες και επιμονή

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Κάνουν εντύπωση οι περιγραφές για το πόσο επίμονα και με πόσες δυσκολίες και θυσίες, κατασκευάστηκε, από την περίοδο του Μεσοπόλεμου μέχρι το 1956, η εκκλησία των Ταξιαρχών στην Καλαμάτα. Περιγραφές που έγιναν κατά τη σημερινή τελετή για την επέτειο των 60 χρόνων από τα θυρανοίξια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενορίτης και παπαδάκι των Ταξιαρχών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ανέφερε ότι η Ευρώπη αν θέλει να έχει μέλλον πρέπει να διαβάσει την ιστορία της και να διδαχθεί από την ελληνορθόδοξη ιστορία, καθώς επίσης υπογράμμισε την συνεργασία της τοπικής εκκλησίας με τη δημοτική αρχή Καλαμάτας…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι τη ζωή του την έχει καθορίσει η εκκλησία των Ταξιαρχών, καθώς, όπως είπε, σε αυτή έκανε τα πρώτα βήματά του στην ορθοδοξία και γνώρισε το κήρυγμα και τα μηνύματα της Εκκλησίας, τα οποία υπογράμμισε ότι ήταν μέχρι τώρα και θα συνεχίσουν να είναι ο οδηγός του στην υπηρέτηση του δημόσιου βίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με φωτογραφία που εικονίζει τον πατέρα του και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη, στο Κάστρο. Δεξιά ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος
Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στους Ταξιάρχες, αναπολεί τη γειτονιά του και τους ανθρώπους της. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για τους παλιούς γείτονές του που δεν τους θυμήθηκε, σημειώνοντας όμως ότι γι’ αυτό ευθύνεται ο χρόνος που έχει αλλάξει τα πρόσωπά τους και όχι ο χαρακτήρας του, που ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει και ούτε πρόκειται.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια από τα θυρανοίξια των Ταξιαρχών μίλησε ο αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας ιεροκήρυκας της Μητρόπολης, που αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού. Όπως σημείωσε, οι Ταξιάρχες είναι η τέταρτη εκκλησία που έχει φτιαχτεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Πρώτη είχε κατασκευαστεί μια εκκλησία της οικογένειας Αριστείδη Πανταζόπουλου, το 1880. Ακολούθησε η ανέγερση άλλης εκκλησίας το 1904, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Τράπεζα Αθηνών. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε το 1938 από τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο Συνοδινό και τα σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία μιας εκκλησίας εφάμιλλης της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που δεν προχώρησε λόγω του υψηλού κόστους. Την περίοδο της Κατοχής οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της φτώχειας, ενώ συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση και με την καθοριστική συμβολή της προσωπικότητας του Μητροπολίτη Χρυσόστομου Δασκαλάκη που κινητοποίησε πάρα πολύ κόσμο, ακόμη και Μεσσήνιους του εξωτερικού.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον αρχιμανδρίτη και προϊστάμενο του ναού, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης,  Θεόκλητο Λαμπρινάκο, ο οποίος μίλησε για το λεύκωμα που εκδόθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια από τα θυρανοίξια της εκκλησίας. Ο αρχιμανδρίτης μίλησε, επίσης, με πάρα πολύ θερμά λόγια και με συγκίνηση για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.
Ο δε Μητροπολίτης ευχαρίστησε επίσης θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, αναφέρθηκε στον πατέρα του Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Μητροπολίτη Χρυσόστομου Δασκαλάκη και γενικότερα ένας άνθρωπος που είχε προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική εκκλησία.
Ο Μητροπολίτης επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παράσημο της Μητρόπολης και μια παλιά φωτογραφία με τον πατέρα του, τον Χρυσόστομο Δασκαλάκη και άλλα πρόσωπα. Ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Δασκαλάκης προσέφερε στον Προκόπη Παυλόπουλο τον τόμο για τα 60 χρόνια των Ταξιαρχών.
Στ.Μ.