Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 08:40

"Το σχολείο που προτείνει το κόμμα μας ενισχύει τη δίψα για μάθηση σε όλα τα παιδιά"

"Το σχολείο που προτείνει το κόμμα μας ενισχύει τη δίψα για μάθηση σε όλα τα παιδιά"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ένα σχολείο που θα οδηγεί στην ευτυχία, στην ευτυχία όμως των μαθητών σήμερα και όχι μόνο στο να οπλίζει τους μαθητές ώστε να διεκδικήσουν την ευτυχία όταν φτάσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, το οποίο προτείνει το ΚΚΕ. Η πρόταση του κόμματος παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Κυριακή το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ…

«Εμείς ως κόμμα προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα, στις αγωνίες που υπάρχουν σήμερα, για ένα σχολείο που προβληματίζει γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ένα σχολείο που δεν μορφώνει αλλά εξοντώνει. Ένα σχολείο που από την πρώτη στιγμή που το παιδί πατάει το πόδι του εκεί, δυστυχώς λείπει το στοιχείο της δημιουργίας, λείπει το στοιχείο του ενδιαφέροντος και της δίψας για μόρφωση και αυτό να ενισχύεται από το σχολικό σύστημα, από το σχολείο, από το κράτος, από την κοινωνία μας», δήλωσε στην Kalamata Journal ο Κυριάκος Ιωαννίδης, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόταση του ΚΚΕ σημείωσε το εξής: «Απέναντι στο σημερινό σχολείο εμείς σαν κόμμα μιλάμε για ένα σχολείο που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς παρά να ενισχύσει τη δίψα για μόρφωση για όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο το οποίο ξεμπερδεύει με την αντίληψη ότι υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία δεν παίρνουν τα γράμματα και γι’ αυτό πρέπει να μάθουν κάποια κολλυβογράμματα, να στραφούν από μικρή ηλικία, από 15-16 χρονών, εκβιαστικά, στο να μάθουν μια τέχνη. Εμείς δεν υποτιμούμε καθόλου μα καθόλου την τέχνη αλλά θεωρούμε ότι αυτό για να γίνει πρέπει ένα παιδί μέχρι τα 18 του να έχει πάρει όμοια μόρφωση, να έχει ερεθίσματα από ό,τι έχει δημιουργήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός, προκειμένου όσο το δυνατόν πιο ώριμα να πάρει την απόφασή του και για το επαγγελματικό του μέλλον. Αυτό το σχολείο για το οποίο μιλάμε εμείς πρέπει να είναι ενιαίο, δωδεκάχρονο, για όλα τα παιδιά, σύγχρονης γενικής παιδείας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι αυτό το σχολείο μπορεί να ικανοποιηθεί σε μια κοινωνία που δεν θα έχει στόχο το κέρδος».
Ρωτήσαμε τον Κυριάκο Ιωαννίδη εάν αυτό το σχολείο που προτείνει το κόμμα του είναι ισοπεδωτικό απέναντι στους άριστους μαθητές και μας απάντησε: «Εμείς θεωρούμε ότι το ταλέντο, η κλίση, μπορούν να αναπτυχθούν μόνο όταν όλα τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με πάρα πολλές παραστάσεις. Δεν θεωρούμε ότι ο άριστος ή το παιδί με κάποιο ιδιαίτερο τύπο ευφυίας δεν θα αναδείξει αυτή τη διαφορετικότητά του αν πάρει ίδια και ενιαία μόρφωση για όλους. Άλλωστε στη δική μας πρόταση μιλάμε για ένα σύστημα διαπαιδαγώγησης και ελεύθερου χρόνου, μετά το σχολείο, όπου εκεί το παιδί που θα έχει την καλύτερη επίδοση, το ιδιαίτερο ταλέντο, μπορεί να προσανατολίζεται και από εκεί η κοινωνία μπορεί να τον επιλέγει και να τον προσανατολίζει και επαγγελματικά ή να δουλεύει περισσότερο αυτή την ικανότητά του και αυτό το ενδιαφέρον του. Μιλάμε για ωδεία, για λέσχες επιστημών, για γυμναστική, που αυτά προφανώς δεν μπορεί να τα λύσει ένα σχολείο μέσα στο πρόγραμμά του. Ισοπεδωτικό είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα -με άλλοθι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια ταλέντα- όπου παιδιά που ανήκουν σε κατώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν τη στάμπα και τη σφραγίδα για μια ζωή ότι είναι άνθρωποι που δεν παίρνουν τα γράμματα, κάτι που στοιχίζει όχι μόνο στο άτομο και στον άνθρωπο αυτό εφ’ όρου ζωής αλλά και στην ίδια την κοινωνία, γιατί δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που μπορεί να βγάλει αυτός ο άνθρωπος και αυτό το παιδί στο μέλλον».
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Ιωαννίδης τόνισε ότι επιδίωξη των ανώτερων τάξεων σήμερα είναι να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές στην πρώιμη επαγγελματική κατάρτιση ώστε το κεφάλαιο να βρίσκει γρήγορα φτηνούς εργαζόμενους. Μίλησε επίσης για προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, για σχεδιασμένη παροχή μειωμένου επιπέδου μόρφωσης στα σχολεία ώστε οι νέοι να μπορούν να καθοδηγούνται από το κυρίαρχο σήμερα σύστημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν ζητήματα σχετικά με την καταστολή εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών που διεκδικούν καλύτερο σχολείο, σχετικά με την προσχολική αγωγή, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τους γονείς κ.ά Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του φιλόλογου Γιώτη Νικολαΐδη, ότι ο σκοπός της παιδείας πρέπει να είναι να γίνουν οι νέοι ευτυχισμένοι ενώ είναι νέοι και όχι να οπλιστούν για να γίνουν ενδεχομένως ευτυχισμένοι όταν μεγαλώσουν. Αναφέρθηκε δε στο μεγαλείο, όπως το χαρακτήρισε, του ΚΚΕ, που ακόμη και στην κορύφωση του Εμφυλίου λειτουργούσε διδασκαλείο ακριβώς για να είναι οι νέοι ευτυχισμένοι και να αλλάξει η κοινωνία.
Τη εκδήλωση συντόνισε ο Βασίλης Μπίζας, που προσκάλεσε τον κόσμο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή, στα Τρόπαια Αρκαδίας, με ομιλίες του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και της κοινωνιολόγου Κ. Καμαρινού. Για τις εκδηλώσεις θα ναυλωθούν λεωφορεία που θα φύγουν από την Καλαμάτα.
Στ.Μ.