Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 19:45

Η ιστορία των Ανθεστηρίων από την πρώτη βασίλισσα των λουλουδιών

Ανδρέας Ζαγάκος, Μαρία Γερανέα Ανδρέας Ζαγάκος, Μαρία Γερανέα

ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΝΕΑ 
Καλαμάτα, Μάιος 1960. Ένα ανθοστόλιστο άρμα διασχίζει τους δρόμους της πόλης. Πάνω του καθισμένα τρία δροσερά κορίτσια. Η Μαρία Γερανέα, η Άννα Αβδάλα και η Νίκη Μαυροειδή, μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων. Μπροστά, δίπλα στον οδηγό, ο δημοσιογράφος Σπύρος Ξιάρχος. Όλοι μαζί, σαν προπομπός, καλούν στα εγκαίνια της ανθοκομικής έκθεσης, που θα γίνει στο Κάστρο. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τέτοια που το βράδυ στην εκδήλωση πέφτει ολόκληρο κομμάτι τοίχου από την κοσμοσυρροή. Τραυματίζεται ένας άνθρωπος. Κάπως έτσι επεισοδιακά ξεκινούν τα πρώτα Ανθεστήρια Καλαμάτας…

Πενήντα έξι χρόνια μετά, η πρώτη "Bασίλισσα των λουλουδιών" ξεδίπλωσε την ιστορία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης για την πόλη, σε μια συνάντηση που διοργάνωσαν η Ομάδα Πάμε Βόλτα και ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας στο πλαίσιο της σειράς "Μαθήματα τοπικής ιστορίας". Δευτέρα βράδυ στο Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, όπου διεξάγονται αυτές τις μέρες τα σημερινά Ανθεστήρια, η Μαρία Γερανέα αναβίωσε την ατμόσφαιρα μιας άλλης Καλαμάτας, μιας πόλης γεμάτης νεοκλασσικά, πιο όμορφης, όπως είπε.
Θυμήθηκε τον γιατρό Κωνσταντίνο Βασιλάκη, πρόεδρο τότε της Περιηγητικής Λέσχης, που από το 1959 είχε την ιδέα για το ξεκίνημα των Ανθεστηρίων, αλλά και το πώς προσπάθησαν πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα να πείσουν τις νοικοκυρές να τους εμπιστευθούν τις γλάστρες τους. Επίσης πώς τις κουβαλούσαν με τα χέρια στο Κάστρο ανεβαίνοντας τα 99 σκαλοπάτια του!
Τα Ανθεστήρια διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ κάθε χρόνο τα άρματα της λουλουδένιας παρέλασης ήταν όλο και πιο πλούσια, όλο και πιο εντυπωσιακά. Μέχρι και διακοσμητής από την Πάτρα ερχόταν γι’ αυτόν το σκοπό.
Τα χρόνια περνούσαν και εν τω μεταξύ στους διοργανωτές μπήκε και η Διεύθυνση Γεωργίας Μεσσηνίας. Πέρα από την τόνωση του τουριστικού ενδιαφέροντος, στόχος πλέον ήταν και η ανάπτυξη της ανθοκαλλιέργειας. Ακολούθησε μια διακοπή 10 χρόνων από το 1967 έως το 1977. Τότε ξεκίνησε και ο δεύτερος κύκλος των Ανθεστηρίων Καλαμάτας που την επόμενη χρονιά μετονομάστηκαν σε Μεσσηνίας. Γίνονταν πια στο Άλσος του Λιμενικού, με πρόεδρο του Συλλόγου και ψυχή της διοργάνωσης, επί πολλά χρόνια, την Μαρία Αντωνακοπούλου, στην οποία αφιερώθηκε και η χθεσινή εκδήλωση. Η έκθεση ήταν τώρα Ανθοκομική Γεωργική και αργότερα Ανθοκομική Μικτή Γενική.
Από τις όμορφες παράλληλες εκδηλώσεις που θυμήθηκε η Μαρία Γερανέα, και μια συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι με τον Γιώργο Μούτσιο, τον Γιώργο Ρωμανό και τη Ζωή Φυτούση στο τραγούδι. "Οι εκδηλώσεις που γίνονταν τότε στα Ανθεστήρια κινηματογραφούνταν και προβάλλονταν στους κινηματογράφους της χώρας ως "επίκαιρα" πριν από τις προβολές των ταινιών. Το ΄60 δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχε καν τηλεόραση".
Το 2012 ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε μια δεύτερη προσπάθεια αναβίωσης των Ανθεστηρίων, τα οποία διεξάγονται πια στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Στην εκδήλωση της Δευτέρας, που εξελίχθηκε σε μια νοσταλγική βραδιά, το συντονισμό είχε ο Ανδρέας Ζαγάκος, ενώ για τα Ανθεστήρια μίλησαν και άλλοι παρευρισκόμενοι, ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρός τους Καίτη Μαρκοπούλου (εικονίζονται πιο πάνω). "Νόμιζα ότι τα Ανθεστήρια είχαν ξεχαστεί, αλλά με χαρά βλέπω ότι δεν ξεχάστηκαν" είπε συγκινημένη.
Της Μαρίας Νίκα