Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 17:36

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στον αθηναϊκό Τύπο

Επιμέλεια: Μαρία Νίκα
Ξεφυλλίζοντας σήμερα το πρωί τον έντυπο αθηναϊκό Τύπο, την προσοχή μας τράβηξαν τα δημοσιεύματα από τη χθεσινή παρουσίαση του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην Αθήνα. Ξεχωρίσαμε τα δύο πιο ενδιαφέροντα, καθώς εκτός από απλή παρουσίαση του προγράμματος έχουν και άποψη. Του Σάκη Ιωαννίδη από την «Καθημερινή» και από την «Εφημερίδα των Συντακτών» της Βένας Γεωργακοπούλου, η οποία εκτός από εξαίρετη δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, ως Καλαματιανή γνωρίζει και τα πράγματα της Καλαμάτας...

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Με τον τίτλο «Ελάχιστα διεθνές, αλλά συνεχίζει τον χορό» η Βένα Γεωργακοπούλου γράφει μεταξύ άλλων:
«Αξιοπρεπής συνέχεια ή ένα βήμα πίσω; Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο δεύτερος μεγάλος πολιτιστικός θεσμός της χώρας, μετά το Ελληνικό Φεστιβάλ, που αυτό το καλοκαίρι πέρασε σε άλλα χέρια, παρουσίασε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού το πρόγραμμα της 22ης διοργάνωσής του (15 - 26 Ιουλίου). Και στη θέση της Βίκυς Μαραγκοπούλου, της γυναίκας που το ίδρυσε και το ανέδειξε πριν από 21 χρόνια, βρισκόταν η νέα του καλλιτεχνική διευθύντρια, η Κατερίνα Κασιούμη, χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού.
Η γοητευτική κυρία Κασιούμη, διευθύντρια ώς τότε της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, το ανέλαβε επίσημα τέλη Φεβρουαρίου αφού είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο η Βίκυ Μαραγκοπούλου με αιχμές εναντίον της δημοτικής αρχής. Έτσι, τυπικά δεν είχε και πολύ χρόνο στη διάθεσή της. Είναι, όμως, αρκετό αυτό για να αποδεχτεί κανείς με ψυχραιμία ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το φεστιβάλ διαθέτει μία και μοναδική ξένη παραγωγή, κι αυτή μια πολύ ειδική περίπτωση, μιας διάσημης ομάδας με αρτιμελείς και μη χορευτές; Φεστιβάλ με έξι ελληνικές και μία ξένη παράσταση δεν δικαιολογεί τον τίτλο του διεθνούς. Πέρυσι, σε εποχή μεγάλου οικονομικού στριμώγματος και δημοψηφίσματος, και με φόβους ακόμα και ματαίωσής του, η Βίκυ Μαραγκοπούλου είχε καταφέρει να έχει τρεις ξένες και τρεις ελληνικές παραστάσεις.
Επιπλέον, επίσης για πρώτη φορά, καμία από τις ελληνικές παραστάσεις, όσο αξιόλογες κι αν είναι, δεν δίνει την πρεμιέρα της στην Καλαμάτα. Αντιθέτως έχουν ήδη πίσω τους αθηναϊκό παρελθόν (κάποιες και βαρύ) και οι τρεις από αυτές είναι περιοδεύουσες παραγωγές…».
Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει η δημοσιογράφος: «Ας ελπίσουμε, πάντως, ότι αυτό το καλοκαίρι είναι μεταβατικό, ότι από του χρόνου η Καλαμάτα θα ξαναβρεί τον δυναμισμό της και τη διεθνή ματιά της, σ’ αυτήν που άλλωστε χρωστά το κύρος και την απήχησή της…».
Και πιο κάτω: «Η Κατερίνα Κασιούμη κατάφερε, βέβαια, να αυξήσει σε μέρες το φεστιβάλ (12 φέτος σε σχέση με τις 8 περσινές), να το γεμίσει εκδηλώσεις (οι περισσότερες στο παράλληλο πρόγραμμα, που είναι και δωρεάν), να το απλώσει σε χώρους (ακόμα και στη βεράντα του Μεγάρου Χορού). Περισσότερα, δηλαδή, γεγονότα με τα ίδια όπως και πέρυσι χρήματα - 400 χιλιάδες ευρώ ο προϋπολογισμός, καλύπτεται ισότιμα από υπουργείο και δήμο. Ακόμα κι αυτό είναι μια νέα άποψη, μπορεί και εις βάρος της ποιότητας...».
Το άρθρο περιλαμβάνει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, όμως περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην έντυπη «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Η Καθημερινή 

"Το... reunion της Καλαμάτας"

Του Σάκη Ιωαννίδη 
«Πιάσαμε την ίδια μπάρα», έλεγαν στη διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Κατερίνα Κασιούμη ορισμένες από τις Ελληνίδες χορογράφους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης. Εννοούσαν ότι, στη διάρκεια της καριέρας τους, είτε συνεργάστηκαν επί σκηνής είτε εκπαιδεύθηκαν από τους ίδιους δασκάλους. Είτε πάλι διότι ανήκουν στην ίδια γενιά χορευτών που είδαν το πολιτιστικό τοπίο να αλλάζει άρδην στο σκέλος των επιχορηγήσεων από το ΥΠΠΟ. Η προσπάθεια της νέας διευθύντριας του Φεστιβάλ Κατερίνας Κασιούμη να δώσει συνέχεια στον θεσμό που ταύτισε την Καλαμάτα με την τέχνη του χορού παρουσιάστηκε χθες με ένα πρόγραμμα από το οποίο μπορεί να λείπουν οι μεγάλες πρεμιέρες, αλλά όπου είναι παρόντες σπουδαίοι ξένοι και Ελληνες καλλιτέχνες, ορισμένοι από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους, ο Αντώνης Φωνιαδάκης με την παραγωγή «Links» του μπαλέτου της ΕΛΣ, η Μαρία Γοργία και η ομάδα Αμάλγαμα με το έργο «Στην άκρη του βατήρα», ο Χρήστος Παπαδόπουλος με το έργο «Opus» και οι ανερχόμενες Ευαγγελία Κολύρα και Αρτεμις Λαμπίρη.
Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης το γκαλά όπερας με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος κατάγεται από την Καλαμάτα και θα παρουσιάσει άριες και ντουέτα φημισμένων συνθετών με τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και τη σύμπραξη της ΚΟΑ. Οι δύο άξονες του φετινού Φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε, είναι η εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού και ο χορός για όλους, με την παρουσία καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, όπως συμβαίνει με την ομάδα Καντούκο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλάμε για το νέο προφίλ ή στίγμα του Φεστιβάλ. Αυτά θα αλλάξουν γρήγορα, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί, η θητεία της κ. Κασιούμη ολοκληρώνεται με τη λήξη της φετινής διοργάνωσης.
Από την kathimerini.gr