Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 01:25

Το Γενικό Πολεοδομικό και η περιμετρική τα προβλήματα για το ανοιχτό θέατρο της Καλαμάτας

Το μαγικό ανοιχτό θέατρο της Μάνης, στην Πλάτσα Το μαγικό ανοιχτό θέατρο της Μάνης, στην Πλάτσα

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ 
Στο Νέδοντα, στην περιοχή όπου βρίσκεται το φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας, σχεδιάζει η δημοτική αρχή να κατασκευαστεί το ανοιχτό θέατρο της πόλης, χωρητικότητας από 1.500 έως 2.000 άτομα. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα. Πρόκειται για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρο πρασίνου και ελεύθερο χώρο και ερευνάται αν επιτρέπεται τελικά η κατασκευή τέτοιου έργου σε τέτοιο χώρο. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της περιμετρικής και της μεγάλης γέφυρας επάνω από το Νέδοντα. Εάν τα αυτοκίνητα που θα περνούν από τη γέφυρα προκαλούν ηχορύπανση αλλά και φωτορύπανση τις βραδινές ώρες, τότε προφανώς δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν την περιοχή ανοιχτό θέατρο…

Στο θέμα αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει η πόλη ανοιχτό θέατρο και αυτό όχι μόνο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Όπως σημείωσε, επειδή δεν υπάρχουν χώροι θερινών εκδηλώσεων πολλών θέσεων, άνω των 1.500, οι καλλιτέχνες αρνούνται να έρθουν στην Καλαμάτα για να δώσουν συναυλίες, διότι οι υπάρχοντες χώροι, βασικά το αμφιθέατρο του Κάστρου, έχουν λίγες θέσεις και άρα οι καλλιτέχνες δεν θα βγάλουν τα χρήματα που θέλουν.
Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι η μελέτη του έργου ετοιμάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε ο Δήμος να υποβάλει τη σχετική αίτηση χρηματοδότησης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα ζητήσει χρηματοδότηση και για την επισκευή της Ηλέκτρας, όμως είπε ότι ένα από τα δύο έργα πρόκειται να ενταχθεί και για το Δήμο προτεραιότητα έχει το ανοιχτό θέατρο.
Πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν αναφέρθηκε καθόλου ούτε στο ζήτημα του Γενικού Πολεοδομικού ούτε και της περιμετρικής.
Το μεσημέρι της Παρασκευής το ίδιο θέμα απασχόλησε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, όπου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για την επιλογή της περιοχής του Νέδοντα προκειμένου να κατασκευαστεί το ανοιχτό θέατρο. Αφενός έθεσε τους περιορισμούς που βάζει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφετέρου τόνισε ότι ο Νέδοντας δεν μπορεί να είναι το χωνευτήρι της πόλης στο οποίο ο Δήμος εγκαθιστά από τα δημοτικά συνεργεία μέχρι το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και από το σκοπευτήριο μέχρι το ανοιχτό θέατρο. Ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι ο Νέδοντας είναι κεφάλαιο για την πόλη και τους κατοίκους της και κάλεσε τα μέλη της διοίκησης της Φάρις να αναλογιστούν γιατί οι παλιότεροι απόφευγαν να κάνουν παρεμβάσεις στο Νέδοντα, υπονοώντας ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι. Τόνισε δε ότι ο ίδιος έχει να κάνει προτάσεις στη δημοτική αρχή για τουλάχιστον πέντε χώρους κοντά στην πόλη της Καλαμάτας, που είναι κατάλληλοι για τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και της Φάρις, Νίκος Μπασακίδης, απάντησε ότι το αν υπάρχει ζήτημα με το Γενικό Πολεοδομικό αλλά και με την ενδεχόμενη ηχορύπανση και φωτορύπανση της περιμετρικής, θα εξεταστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Τόνισε πάντως ότι ένα τέτοιο έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή του Νέδοντα, η οποία επιπλέον σημείωσε ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ήδη έτοιμες εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης της Κεντρικής Αγοράς και τη γειτνίαση με την είσοδο-έξοδο της πόλης.
Στ.Μ.