Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 15:31

Νόμιμα οδοντιατρεία στη Μεσσηνία είναι μόνο όσα έχουν ειδική βεβαίωση λειτουργίας

Η Γεωργία Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, αριστερά οι Άγγελος Τσορφολιάς ταμίας και Σταύρος Αράπογλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδότησης και δεξιά ο Κωνσταντίνος Νικολακέας γραμματέας Η Γεωργία Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, αριστερά οι Άγγελος Τσορφολιάς ταμίας και Σταύρος Αράπογλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδότησης και δεξιά ο Κωνσταντίνος Νικολακέας γραμματέας

ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ 
Ειδική βεβαίωση, η οποία πιστοποιεί τη νομιμότητα του οδοντιατρείου, υποχρεούνται να αναρτήσουν άμεσα στις εξώθυρες των ιατρείων τους όλοι οι οδοντίατροι που δραστηριοποιούνται νόμιμα στη Μεσσηνία. Πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οδοντιατρικού Συλλόγου, η διοίκηση του οποίου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, κάλεσε τον κόσμο να επισκέπτεται μόνο τα νόμιμα ιατρεία, μόνο όσα έχουν αναρτήσει την ειδική βεβαίωση, πρωτίστως επειδή στα νόμιμα γίνονται οι τυπικοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της προστασίας των υγείας των ασθενών, αλλά και επειδή τα παράνομα οδοντιατρεία λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων…

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γεωργία Θεοδωροπούλου, σημείωσε ότι καταγγελίες για τη λειτουργία παράνομων οδοντιατρείων στη Μεσσηνία δεν υπάρχουν, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ενδέχεται να λειτουργούν παράνομα οδοντιατρεία και στο Νομό μας και προφανώς για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να αναρτηθεί η ειδική βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία των οδοντιατρείων.
Φαίνεται πως το πρόβλημα με τα παράνομα οδοντιατρεία ή την παράνομη εργασία οδοντιάτρων εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά το λεγόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος. Με τους νέους νόμους, ένας οδοντίατρος μπορεί να έχει περισσότερα από ένα οδοντιατρεία, μπορεί να εργάζεται ως επισκέπτης σε οδοντιατρεία άλλων οδοντιάτρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει οδοντιατρεία στην επαρχία οδοντίατροι από την Αττική και να τα λειτουργούν μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα ή το μήνα. Είναι λοιπόν δύσκολο να ελεγχθεί όλη αυτή η κατάσταση, όπως επίσης υπάρχει και το θέμα με συνταξιούχους οδοντίατρους που συνεχίζουν να εργάζονται ενώ απαγορεύεται ή και το ζήτημα με οδοντίατρους του ΠΕΔΥ που δεν επιτρέπεται να έχουν εξωτερικό οδοντιατρείο.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας προσδοκά ότι με την ανάρτηση της ειδικής βεβαίωσης στις εισόδους των οδοντιατρείων θα δοθεί η δυνατότητα να ελεγχθεί η κατάσταση με τα παράνομα οδοντιατρεία. Όπως τόνισε όμως η Γεωργία Θεοδωροπούλου, καθοριστικός είναι ο ρόλος του κόσμου, ο οποίος πρέπει να ενημερωθεί και να επιλέγει μόνο τα οδοντιατρεία με την ειδική βεβαίωση. Υπογράμμισε δε ότι ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί πόσο σημαντική είναι για την υγεία του η φροντίδα των δοντιών του, σημειώνοντας ότι την υγεία του στόματος δεν μπορούν να τη διασφαλίσουν σκοτεινοί χώροι και ανώνυμοι, στους οποίους λειτουργούν παράνομα οδοντιατρεία. Επιπλέον ανέφερε ότι η επιλογή των νόμιμων οδοντιατρείων από τον κόσμο διασφαλίζει και τους ίδιους τους νόμιμους οδοντίατρους.
Ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδότησης, Σταύρος Αράπογλου, επεσήμανε ότι αυτό που ελέγχει η επιτροπή του, η οποία απαρτίζεται από δύο μέλη της διοίκησης του Συλλόγου και έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είναι την κτιριολογική καταλληλότητα του χώρου, τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις τους, καθώς και την υγειονομική καταλληλότητα του χώρου. Οι άδειες που εκδίδονται, πρόσθεσε, έχουν χρονική διάρκεια πέντε ετών, ενώ η επιτροπή έχει δικαίωμα να προβεί σε ελέγχους όποτε το κρίνει απαραίτητο. Οι έλεγχοι αυτοί, σημείωσε ο κ. Αράπογλου, διασφαλίζουν ότι τα οδοντιατρεία λειτουργούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου, κάτι που δεν συμβαίνει με τα παράνομα οδοντιατρεία.
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι η ύπαρξη της ειδικής βεβαίωσης στις εισόδους των οδοντιατρείων διασφαλίζει και από το ενδεχόμενο να λειτουργεί κάποιο οδοντιατρείο από ιδιώτη με πλαστό πτυχίο οδοντίατρου ή από γιατρό που του έχει αφαιρεθεί η άδεια.
Στ.Μ.