Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 16:54

Δεν ξέρει τι θέλει η δημοτική αρχή για το ποδήλατο στην Καλαμάτα!

Δεν ξέρει τι θέλει η δημοτική αρχή για το ποδήλατο στην Καλαμάτα!

ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΣ 
Στις αρχές Απρίλη του 2013 η δημοτική αρχή Καλαμάτας υπέβαλε αίτημα και μελέτη στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με 240.000 ευρώ σχεδόν για τη λειτουργία ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πόλη. Χθες το βράδυ όμως ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας Cycle Hack, «ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιλέγει προς το παρόν την εγκατάσταση κοινοχρήστων ποδηλάτων, διότι επιθυμεί να στηρίζονται οι αρκετοί επαγγελματίες της πόλης που ασχολούνται με την ενοικίαση, συντήρηση και πώληση ποδηλάτων»!...

Πρώτα πρώτα η λειτουργία ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Καλαμάτα σίγουρα θα έδινε ώθηση στη γενίκευση της χρήσης του ποδηλάτου, κάτι που θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ενοικίαση, συντήρηση και πώληση ποδηλάτων.
Ύστερα, η δημοτική αρχή το 2013 έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα η αντιδήμαρχος τότε, Παναγιώτα Ντίνα, είχε τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (είχε πάρει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο) ως εξής, όσον αφορά το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων: «Πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή πρόταση η οποία πραγματικά ανταποκρίνεται στο 100% στις προσδοκίες του ¨Πράσινου Ταμείου¨. Δηλαδή δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και όχι μόνο και των τουριστών. Θεωρώ ότι θα είναι μια πάρα πολύ ωραία εικόνα 100 ποδήλατα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να μπορούν να διατίθενται σε τουρίστες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν και μικρές και μεγάλες διαδρομές στο Δήμο Καλαμάτας και κυρίως στην πόλη της Καλαμάτας η οποία έχει διαμορφωμένους και ασφαλείς ποδηλατοδρόμους και πιστεύω ότι είναι ένα συνοδό έργο και του ποδηλατόδρομου ο οποίος ήδη έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί, καθώς επίσης και του ποδηλατόδρομου τον οποίο έχουμε υποβάλει σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αναμένουμε έγκριση. Νομίζω ότι όλα τα έργα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχουν μια λογική και σίγουρα το ένα να λειτουργήσει συνοδευτικά με το άλλο. Και επειδή πιστεύω ότι έχουν γίνει επενδύσεις στο θέμα των ποδηλατόδρομων, νομίζω ότι είναι ένα συνοδό έργο το οποίο θα πρέπει όλοι να το υποστηρίξουμε».
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου με τους εκπροσώπους του Cycle Hack, στο σχετικό σημερινό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται τα εξής: «Το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουνίου 2016, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Ηλία Καλφακάκο και τον Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, εκπροσώπους του Cycle Hack Καλαμάτα, το οποίο είναι ένας μαραθώνιος καινοτομίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου 24 έως 26 Ιουνίου 2016, που σκοπό έχει να δώσει μορφή σε έξυπνες ιδέες, οι οποίες προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη.
Ο Δήμαρχος προέβη σε ενημέρωση για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, που αφορά στην εξάπλωση του ποδηλάτου στην πόλη. Εκτός από τον κεντρικό ποδηλατόδρομο, που εκσυγχρονίζεται συνεχώς (άμεσα θα εκσυγχρονισθεί το τμήμα από την οδό Ξενοφώντος μέχρι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων), σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η κατασκευή του μεγάλου περιφερειακού ποδηλατοδρόμου Δημαρχείο - Νέδοντας - μαρίνα - λιμάνι. Επίσης, έχει αρχίσει η μελέτη διασύνδεσης των ποδηλατοδρόμων από τη Σαλαμίνος (μαρίνα) μέχρι τη Ναυαρίνου.
Ποδηλατόδρομος έχει, ακόμη, κατασκευαστεί στον Άγιο Φλώρο, ενώ στις προσεχείς εβδομάδες ξεκινά έργο ανάπλασης στην ανατολική όχθη του ποταμού Άρι, όπου θα υπάρχει και ποδηλατόδρομος.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιλέγει προς το παρόν την εγκατάσταση κοινοχρήστων ποδηλάτων, διότι επιθυμεί να στηρίζονται οι αρκετοί επαγγελματίες της πόλης που ασχολούνται με την ενοικίαση, συντήρηση και πώληση ποδηλάτων.
Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει την εκδήλωση του Cycle Hack Καλαμάτα, για την οποία ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία».
Στ.Μ.