Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 19:07

Βέλη Θανάση Πετράκου στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση "Μαρινόπουλος"

Βέλη Θανάση Πετράκου στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση "Μαρινόπουλος"

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 
Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Θανάσης Πετράκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, που επίσης εξαπολύει βέλη στους βουλευτές που πέρσι ψήφισαν την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, με την οποία καταργήθηκε το προνόμιο να καλύπτονται πρώτοι οι εργαζόμενοι μιας εταιρίας σε περίπτωση πτώχευσης, ενώ επίσης λέει για την κυβέρνηση ότι πρέπει «να σταματήσει να παριστάνει το γραφείο έκδοσης ευχετήριων καρτών και να κάνει τον τροχονόμο στα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τις συνεπαγόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων»…

Το κείμενο του Θανάση Πετράκου έχει ως εξής: «Οι εργαζόμενοι στα Σ/Μ Μαρινόπουλος ζουν αυτές τις μέρες με το φόβο της ανεργίας. Αύριο (Παρασκευή) θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης εν λειτουργία της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. με βάση το άρθρο 106β του νέου μνημονιακού πτωχευτικού κώδικα.
Το ενδεχόμενο κλείσιμο της αλυσίδας Σ/Μ Μαρινόπουλος θα είναι μια μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της ήδη συρρικνωμένης οικονομικής και παραγωγικής βάσης της χώρας, λόγω των μνημονίων και της λιτότητας. Διότι το ενδεχόμενο κλείσιμο της αλυσίδας Σ/Μ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, την οποία βούλιαξαν στα χρέη όχι μόνο η μείωση της κατανάλωσης λόγω μνημονιακής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων αλλά και η κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση των μεγαλομετόχων και των διοικήσεών της, θα οδηγήσει στην ανεργία τους 12.000 εργαζομένους της. Επίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και ενδεχόμενο κλείσιμο, πολλές από τις 2.000 άλλες επιχειρήσεις – προμηθευτές της, κυρίως τις μικρομεσαίες από αυτές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακόμα απολύσεις.
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος Α.Ε. εκτός του αν κλείσει θα βρεθούν άνεργοι, έχουν  να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές συνέπειες του νέου πτωχευτικού νόμου ο οποίος ψηφίστηκε από τους 222  βουλευτές των (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) στις 22 Ιουλίου 2015 στα πλαίσια των δεύτερων προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου. Οι 222 μνημονιακοί βουλευτές  που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο ψήφισαν στις 22 Ιουλίου 2015 να καταργηθεί το προνόμιο ώστε να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις των εργαζομένων, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.  Ψήφισαν να ικανοποιούνται πρώτα τα αιτήματα των Τραπεζών και στο τέλος τα δικαιώματα των εργαζομένων!!!.
Νοιώθω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί ήμουν ένας από τους 34 βουλευτές που αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε το τρίτο μνημόνιο και την εξοργιστική αυτή αλλαγή του Κ.Πολ.Δ. και του Πτωχευτικού Δικαίου. Είχα τονίσει, μεταξύ άλλων, στις 22/07/2015 στην ομιλία μου στην συνεδρίαση της βουλής «…Αρνούμαι να συμφωνήσω να ενισχυθούν περαιτέρω τα προνόμια των τραπεζών και να περιορίσω με την ψήφο μου τα εν γένει δικαιώματα των εργαζομένων, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών υπέρ των τραπεζών. Αρνούμαι να ψηφίσω να μην προηγούνται οι εργατικές απαιτήσει2 και οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των τραπεζών…». Δυστυχώς η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ των τραπεζών και εναντίον των εργαζομένων.
Σήμερα όλοι εμείς που ψηφήσαμε ΟΧΙ στο τρίτο μνημόνιο και στις απαράδεκτες αυτές αλλαγές του πτωχευτικού νόμου και του Κ.Πολ.Δ., στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά, το ψωμί και την αξιοπρέπειά τους και αγωνιζόμαστε μαζί τους για:
– Να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή.
– Να γίνει αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος σε βάρος των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, παλιών και νέων (Μαρινόπουλοι και πολυεθνικός όμιλος Carrefour), καθώς και των διοικήσεων των τραπεζών, που δάνειζαν πελατειακά και υστερόβουλα, χωρίς κανένα κριτήριο, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ληστρικών πρακτικών, ώστε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν όλες οι αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους κριθούν υπεύθυνοι.
– Να αλλάξει ο Πτωχευτικός Νόμος και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε από τη μεταλλαγμένη μνημονιακά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δίνει, σε περίπτωση πτώχευσης, την απόλυτη προτεραιότητα για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους στις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστούν πάνω απ’ όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παριστάνει το Γραφείο Έκδοσης ευχετήριων καρτών και να κάνει τον τροχονόμο στα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τις συνεπαγόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων, που κατά κύριο λόγο προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές της. Οφείλει να ενεργοποιηθεί για να βρεθεί λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, οφείλει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μείνει ανοιχτή η επιχείρηση, με πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων, μέχρι να βρεθεί οριστική θετική λύση.
Η ΛΑ.Ε. θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να υπερασπίσει όλα τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων και όλες τις θέσεις εργασίας των Σ/Μ Μαρινόπουλος».