Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 16:09

Η ενότητα η μεγάλη παρακαταθήκη του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ο γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος-Ερνέστος και η κόρη του Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ο γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος-Ερνέστος και η κόρη του

ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ 
Σεμνά και με περιγραφές για τη δημοκρατικότητα, τον πατριωτισμό, την ηθική του υπόσταση και την αγάπη του για τη Μεσσηνία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τελετή αποκάλυψης της αναθηματικής στήλης του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, υπουργού και αντιπροέδρου κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, στην παλιά πύλη του παλιού στρατοπέδου της Καλαμάτας. Το στρατόπεδο παραχωρήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας μετά τους σεισμούς και με απόφαση του υπουργού Άμυνας τότε Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, χάρη στον οποίο η πόλη απέκτησε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης (που δυστυχώς σχεδόν μονίμως δεν είναι σε καλή κατάσταση) και αργότερα την πανεπιστημιακή σχολή της…

Η αναθηματική στήλη φτιάχτηκε από το Δήμο Καλαμάτας, μετά από εισήγηση της παράταξης «Αλλαγή», με επικεφαλής τον Θόδωρο Μπρεδήμα και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος-Ερνέστος, στη σύντομη ομιλία του μίλησε για την αγάπη του πατέρα του για τη Μεσσηνία, τονίζοντας ότι κάθε φορά που έρχονταν από την Αθήνα, όταν έφταναν στην Τσακώνα και έβλεπαν το κάμπο του Νομού περιτριγυρισμένο από τα βουνά, ο πατέρας του ένοιωθε πολύ όμορφα.
Μιλώντας επίσης για τον πατέρα του ανέφερε ότι είχε υψηλές αρχές, ότι ήταν αδέκαστος και δημοκρατικός, ότι ως υπουργός Άμυνας και παρά τις πιέσεις που δεχόταν δεν εμπόδισε την ιεραρχική εξέλιξη αξιωματικών που προέρχονταν από το δεξιό χώρο εκείνη την περίοδο της πόλωσης.
Επιπλέον, ο Γιώργος Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος υπογράμμισε ότι η οικογένειά του νοιώθει μεγάλη τιμή για την απόφαση του Δήμου και της πόλης να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει αφήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη που λέει ότι πρέπει να καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια για ενότητα και πρόοδο.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ότι ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος τίμησε την πατρίδα, τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα την Καλαμάτα,  ότι ήταν ένας στρατιώτης που αφιερώθηκε στην πατρίδα, ότι ήταν ένας αγωνιστής, ένας δημοκράτης, ένας άνθρωπος που έμεινε πάντα πιστός στην ιδεολογία του.

Οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης, Γιώργος Κουτσούλης και Παναγής Κουμάντος
Σημείωσε ακόμη ότι ήταν ευπατρίδης και ότι η κορυφαία ευεργεσία του, σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα, υπήρξε η παραχώρηση του παλιού στρατοπέδου στο Δήμο. Η μνήμη του και η ευεργεσία του θα μείνουν αιώνια, τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον Θόδωρο Μπρεδήμα, αναγνωρίζοντας ότι με δική του πρόταση δημιουργήθηκε η αναθηματική στήλη και δόθηκε το όνομα του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου στη μικρή πλατεία πριν από την παλιά κεντρική πύλη του στρατοπέδου. Και ο Θόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για τους αγώνες του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, τη δημοκρατικότητά του, τη δύναμή του, την προσφορά του στην πατρίδα.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης, ο πρώην δήμαρχος του πρώην Δήμου Αίπειας, στον οποίο (στους Χράνους συγκεκριμένα) ζούσε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Χρίστος Καρύδης κ.ά
Στ.Μ.

Ο πρώην δήμαρχος Αίπειας, στην οποία κατοικούσε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Χρίστος Καρύδης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και ο Γιώργος-Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος