Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 12:46

Τέλος στις αυταπάτες της τοπικής διαχείρισης των σκουπιδιών…

Τέλος στις αυταπάτες της τοπικής διαχείρισης των σκουπιδιών…

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Μια αυταπάτη ήταν και πέρασε… Χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηρίξει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα δηλαδή με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ανάθεση όλου του πακέτου σε ιδιωτικό όμιλο. Μόλις λίγο καιρό πριν είχε πάρει εντελώς διαφορετική απόφαση, ήταν δηλαδή υπέρ της τοπικής διαχείρισης. Και έτσι, ο Δήμος Καλαμάτας από διαπρύσιος κήρυκας κατά της σύμβασης που είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια με τον ιδιωτικό όμιλο έγινε τώρα υποστηρικτής αυτής της σύμβασης… Όμως υποστηρίζει τη σύμβαση χωρίς να το θέλει… Αναγκαστικά…, επειδή δεν έχει συμμαχίες στους άλλους Δήμους της Περιφέρειας… Τι μας θυμίζουν όλα αυτά…;

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο χθες το βράδυ αποφάσισε να υποστηρίξει το σενάριο που τάσσεται υπέρ της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καλύπτοντας όμως μόνο την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που ορίζει η σύμβαση. Για την επεξεργασία της υπόλοιπης ποσότητας απορριμμάτων προτείνεται να δημιουργηθούν τοπικές μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.
Το σενάριο αυτό παρουσιάζεται σε μελέτη που θα τεθεί προς συζήτηση τη Δευτέρα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μια μελέτη όμως που από πολλούς δημοτικούς συμβούλους σχολιάστηκε χθες το βράδυ ότι οδηγεί σε συγκεκριμένη επιλογή και για το σκοπό αυτό περιέχει ανακριβή στοιχεία, υποτιμάει εσκεμμένα κάποια σενάρια και υπερεκτιμάει κάποια άλλα, ενώ αποκρύπτει και ορισμένα στοιχεία, όπως τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ΤΕΡΝΑ για τη βελτίωση κάποιων όρων.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι πρόκειται για την πιο συμφέρουσα λύση από όλες τις απόψεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι υπόλοιποι Δήμοι δεν θέλουν το ίδιο. Αλλά και επειδή και η ίδια η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, έχει μια διβουλία για το θέμα. Μάλιστα σημείωσε ότι ουσιαστικά η ίδια η κυβέρνηση οδήγησε στις τωρινές εξελίξεις, με την όλη στάση της και με τις τοποθετήσεις των υπουργών που έχουν γίνει στις δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημάρχους της Πελοποννήσου. «Μην κατηγορείτε το Δήμο», τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, σημειώνοντας ότι έκανε τα πάντα για την τοπική διαχείριση, κάτι όμως που δεν έκαναν οι υπόλοιποι Δήμοι, όπως είπε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, επέμεινε στην άποψη της παράταξής του για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ξαφνική μεταστροφή κατά 180 μοίρες.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι είτε κεντρική είτε τοπική, η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται από ιδιώτες. Οι ιδιώτες όμως, πρόσθεσε, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο παρά μόνο για το κέρδος τους, γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει λύση του ζητήματος, προς όφελος των εργαζομένων, αν η διαχείριση δεν γίνεται από το δημόσιο φορέα με κρατικό σχεδιασμό.
Ο εκπρόσωπος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Χριστόπουλος, απεύθυνε κατηγορίες για υποκρισία, από όλες τις πλευρές και προέβλεψε ότι πολύ γρήγορα ο Δήμος Καλαμάτας θα υιοθετήσει απολύτως τη σύμβαση της Περιφέρειας με την Τέρνα.
Ο εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί είναι απόφαση απόρριψης της μελέτης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, διότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση και φωτογραφίζει συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης.
Στ.Μ.