Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 17:01

Σε ισχύ ο χαρακτηρισμός καλντεριμιών και πετραλώνων στη Βέργα ως μνημείων

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 
Απορρίφθηκε, από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά και ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, αίτηση για μερική τροποποίηση περσινής απόφασης με την οποία χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία τρία καλντερίμια, δέκα πετράλωνα και μια βρύση στη Βέργα…

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Βέργας-Καλαμάτας για την Οικολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό –Φίλοι της Βέργας», που σημειώνει το εξής: «Νεότερη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΑΔΑ: ΩΙ4Ω4653Π4-4ΞΜ/15-7-2016), επί του "Χαρακτηρισμού ως Μνημείων τριών Καλντεριμιών, δέκα Πετραλώνων και μιάς Βρύσης στον οικισμό της Κάτω Βέργα Καλαμάτας" (ΦΕΚ 185, ΑΑΠ, 24.8.2015), η οποία :
απορρίπτει την “Αίτηση Θεραπείας” Γ. Μπουγά, ο οποίος ζητούσε μερική τροποποίηση της περυσινής απόφασης χαρακτηρισμού των μνημείων.
διατηρεί ως έχει την ανωτέρω απόφαση χαρακτηρισμού των μνημείων στη Βέργα.
Και αυτή η νέα απόφαση βασίσθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τουΥΠΠΟΑ (18/30-6-2016).
Τα τεχνοκρατικά και ιστορικά στοιχεία τεκμηρίωσης των εν λόγω μνημείων προήλθαν από πολυετείς έρευνες, μελέτες και εισηγήσεις κατοίκων της περιοχής μας (μέλη και συνεργάτες των "Φίλων της Βέργας"), που βασίστηκαν στο έργο μεσσήνιων ιστορικών όπως οι κ.κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Κόμης, Σταύρος και Σοφία Καπετανάκη, ερευνητών της ιστορίας της Μάνης όπως οι κ.κ. Δήμος Μέξης, Γιάννης Σαΐτας, Αγαθοκλής Παναγούλιας, Χρήστος Ρέππας, Ηλίας Μουνδρέας και η κα Μαρία Θεοχάρη – Πετρουλέα, του τοπικού μελετητή της ιστορίας της Βέργας κ. Γεωργίου Πλαγιανού, καθώς και από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Τις θέσεις των κατοίκων παρουσίασαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και στο ΚΣΝΜ : ο εκπρόσωπος των "Φίλων της Βέργας" κ. Κωνσταντίνος Μαρκάκης και η νομική τους σύμβουλος κα Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, ενώ στη συνεδρίαση παρέστη και ο μεσσήνιος ιστορικός κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος».