Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 17:40

Προς κόψιμο τα εντυπωσιακά φοινικοειδή δέντρα της οδού Ναυαρίνου!

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Και άλλα δέντρα, εντυπωσιακά, σχεδιάζει να κόψει ο Δήμος Καλαμάτας, επικαλούμενος προβλήματα που δημιουργούν. Πρόκειται για τα πανύψηλα φοινικοειδή δέντρα στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ της Φαρών και της Ακρίτα. Ο Δήμος επικαλείται, μεταξύ άλλων, ότι τα δέντρα αυτά εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών στο βόρειο πεζοδρόμιο. Κάποιος άλλος όμως θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι την κυκλοφορία των πεζών πιο πολύ την εμποδίζουν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων παρά τα δέντρα. Εξάλλου,  επανειλημμένως η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι επίκειται η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος, που προβλέπει και τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου…

Σύμφωνα με την εισήγηση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη το μεσημέρι, «στην οδό Ναυαρίνου και συγκεκριμένα από την οδό Φαρών έως την οδό Ακρίτα, φύονται έξι δέντρα φοινικοειδή που ανήκουν στο είδος Phoenix washingtonia ηλικίας περίπου 20 ετών και ύψους περίπου 10 μέτρων. Το σημείο που φύονται τα δέντρα είναι ακατάλληλο για φύτευση γιατί το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο αυτού που επιτρέπεται σύμφωνα με την απόφαση 52907/31-12-2009 του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα εν λόγω δέντρα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα γύρω κτίρια και στους πεζούς. Επίσης στο βόρειο πεζοδρόμιο από τη Φαρών έως την Ακρίτα θα γίνει ανάπλαση και θα φυτευτούν νέα δέντρα αφού πρώτα γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου».
Εκτός από αυτά τα έξι δέντρα, προτείνεται το κόψιμο τεσσάρων ακόμη της ίδιας οικογένειας, στην οδό Μιχάλου, νότια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, τα οποία, σύμφωνα με το Δήμο, έχουν ύψος περίπου 15 μέτρων και έχουν πάρει «κλίση με ορατό το ενδεχόμενο ατυχήματος από πτώση».
Στ.Μ.