Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 16:01

Η "κανονικότητα" αναγκαίος όρος για την ανάπτυξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Θανάσης Ηλιόπουλος και Κατερίνα Κασιούμη Θανάσης Ηλιόπουλος και Κατερίνα Κασιούμη

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 
Με την ολοκλήρωση του καλοκαιριού θα βγει η προκήρυξη για τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η θητεία του οποίου θα γίνει προσπάθεια να έχει διετή ή τριετή διάρκεια αντί για οχτάμηνη. Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραληφθεί και οριστικά το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και θα δημιουργηθεί και ο φορέας για τη διαχείρισή του. Αυτά ανακοινώθηκαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου για τον πρώτο απολογισμό του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο τόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, αλλά και η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Κατερίνα Κασιούμη, τόνισαν ότι στέφθηκε από επιτυχία. Μάλιστα ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Φάρις έδωσαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Κατερίνα Κασιούμη, υπογραμμίζοντας ότι κατάφερε να φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία τη διοργάνωση, παρά τα μεγάλα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει και ιδιαίτερα παρά το λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή της, καθώς ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση μόλις στα τέλη του χειμώνα…

Η Κατερίνα Κασιούμη, ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Χορού. Όπως τόνισε, χρειάζεται σκέψη μια τέτοια απόφαση καθώς και ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η διαφάνεια στη διαδικασία, η οποία υπογράμμισε ότι υπήρχε στον προηγούμενο διαγωνισμό κατά τον οποίο επελέγη η ίδια, αλλά και η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, μιας «κανονικότητας», ώστε το Φεστιβάλ να μην γίνεται «από τον ιδεαλισμό κάποιων ανθρώπων που είναι συνεχώς στο κόκκινο». Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτοσκοπός της να είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και πως το πρώτιστο θέμα είναι ο θεσμός να έχει καλή συνέχεια, κάτι που μπορεί να το υπηρετήσει η επιλογή του καλύτερου. Είπε μάλιστα ότι η λύση για να ατενίζει ο θεσμός με αισιοδοξία το μέλλον είναι «η δουλειά, η οργάνωση και η επικοινωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας και του καλλιτεχνικού διευθυντή» ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερής λειτουργίας του θεσμού.
Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι θεσμοί σαν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν είναι καλό να έχουν τον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή για πολλά χρόνια, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να τον απορροφήσουν τα οργανωτικά και διοικητικά θέματα σε βάρος του καλλιτεχνικής ταυτότητας που θέλει να δώσει στη διοργάνωση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν συνέβη με τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, παρότι ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια επί 21 χρόνια.
Τέλος, η Κατερίνα Κασιούμη ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, τους εργαζόμενους στη Φάρις, τους οποίους χαρακτήρισε «αφανείς ήρωες» του θεσμού και άλλους οργανισμούς και πρόσωπα που συνεργάστηκαν φέτος με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να τροποποιηθεί ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας της Φάρις, ώστε η θητεία των καλλιτεχνικών διευθυντών να αυξηθεί στα δύο ή και τα τρία χρόνια, από τους οχτώ μήνες που είναι τώρα.
Επίσης ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού είναι αυτό της χρηματοδότησής του. Όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού πάντα χρηματοδοτεί τη διοργάνωση, σημείωσε όμως ότι αυτό συνήθως συμβαίνει λίγο πριν την έναρξή του, με αποτέλεσμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής να μην μπορεί από νωρίς να κάνει το σχεδιασμό του. Ανέφερε λοιπόν ότι από την πλευρά του υπουργείου πρέπει να ληφθεί μια σταθερή απόφαση που θα ορίζει με τι ποσό θα υποστηρίζει τη διοργάνωση.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Φάρις ανέφερε ότι από το φετινό Φεστιβάλ αυτό που μένει στην ιστορία είναι αφενός ότι η διοργάνωση επανήλθε στη χρονική διάρκεια των 12 ημερών, την οποία είχε και τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αλλά και ότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία το πρόβλημα της στενότητας χρόνου, το οποίο δημιουργήθηκε όταν η Βίκυ Μαραγκοπούλου παραιτήθηκε στη μέση της σαιζόν και η Κατερίνα Κασιούμη ανέλαβε μόλις λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το 22ο Φεστιβάλ.
Τέλος, ο Θανάσης Ηλιόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τα στελέχη της Φάρις γιατί εργαστήκαν για το Φεστιβάλ χωρίς ωράριο και χωρίς να τους εμποδίσει η κούραση.
Απόλυτα ευχαριστημένος δήλωσε ο δήμαρχος από το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ενώ τόνισε ότι η Κατερίνα Κασιούμη παίρνει «άριστα 10» για τη δουλειά που έκανε, καθώς επίσης της ευχήθηκε «από καρδιάς καλή συνέχεια». Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, ενώ σημείωσε ότι ξεκινούν οι προετοιμασίες για το 23ο Φεστιβάλ.
Σημειώνεται τέλος ότι ο πρόεδρος της Φάρις ανακοίνωσε πως ένδειξη της επιτυχίας του Φεστιβάλ είναι ότι κόπηκαν 2.500 εισιτήρια ενώ πέρσι είχαν κοπεί 1.900. Ωστόσο πέρσι το Φεστιβάλ είχε διάρκεια πέντε ημερών ενώ φέτος δώδεκα.
Στ.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ