Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 17:22

Κεντρική διαχείριση απορριμμάτων: Κοστίζει ακριβά, βλάπτει πιο πολύ το περιβάλλον

Μπροστά οι Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Νίκος Πατσαρίνος και Στέλλα Σωφρονά-Καρλαύτη Μπροστά οι Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Νίκος Πατσαρίνος και Στέλλα Σωφρονά-Καρλαύτη

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, ΜΑΚΑΡΗΣ, ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ 
Η λύση που επιδιώκει η περιφερειακή αρχή να εφαρμοστεί όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συνεπάγεται διπλάσιο κόστος από τη λύση της τοπικής διαχείρισης ανά Δήμο ή ενότητες Δήμων αλλά και πολύ πιο επιβαρυμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υποστήριξαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, οι εκπρόσωποι της παράταξης στην Περιφερειακή  Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου», της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κατά τη συνέντευξη Τύπου καταδικάστηκαν η στάση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, που με απόλυτο τρόπο ζητάει την άμεση υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ιδιωτικό όμιλο που κέρδισε στο σχετικό διαγωνισμό, με τη συμμετοχή όλων των Δήμων, αλλά και οι συνεχείς μεταλλαγές στη στάση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα…

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου» στο Δ.Σ. της ΠΕΔ και σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Σταμάτης Μπεχράκης, κάλεσε τον περιφερειάρχη αλλά και όλους όσους λειτουργούν με σκοπιμότητες που δεν έχουν στο επίκεντρο τη διαχείριση των απορριμμάτων με τον πιο οικονομικό και περιβαλλοντικό τρόπο, να σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση των Δήμων της Πελοποννήσου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), με την οποία οι Δήμοι που επιθυμούν μπορούν να κάνουν αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων τους και όσοι δεν θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν την κεντρική διαχείριση, σύμφωνα με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σχολίασε μάλιστα ο Σταμάτης Μπεχράκης ότι προκαλεί εντύπωση «η κολοτούμπα» του περιφερειάρχη, που αμέσως μετά την ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ, έσπευσε να «πανηγυρίσει», θεωρώντας ότι αυτή είναι συμβατή με το σχεδιασμό της Περιφέρειας, ωστόσο χθες «έστειλε επιστολή στον ΦΟΔΣΑ και ουσιαστικά ζητάει να μην εφαρμοστεί η ομόφωνη θέληση των Δήμων της Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του χαρακτηρίζοντας «περίεργο» θέμα που έχει μπει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ (θα γίνει την Τρίτη), για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της συζήτησης όπου ελήφθη η ομόφωνη απόφαση σχετικά με το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας, αναφέρθηκε κυρίως στη στάση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, σχολιάζοντας ότι αυτή χαρακτηρίζεται από «συνεχείς παλινωδίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες ο δήμαρχος έχει αλλάξει τρεις φορές στάση και ενώ πριν λίγο καιρό έφερε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, σε πρόσφατη συνεδρίαση ψήφισε υπέρ της κεντρικής διαχείρισης!
Ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι η θέση που πήρε τελικά η δημοτική αρχή, υπέρ της διαχείρισης σύμφωνα με το διαγωνισμό της Περιφέρειας, σημαίνει κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων 69 ευρώ ανά τόνο, ενώ το κόστος της αποκεντρωμένης διαχείρισης ανέρχεται στα 45 ευρώ τον τόνο. Επίσης υποστήριξε ότι σημαίνει πολύ πιο επιβαρυμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεδομένου ότι ο προσδιορισμός ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που πρέπει να πηγαίνει στην κεντρική διαχείριση οδηγεί σε παύση της επιδίωξης αύξησης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, ώστε να συγκεντρώνεται η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα καλύπτει τον όρο της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας.
Στη συνέχεια ο Μανώλης Μάκαρης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι παρά την πολύχρονη θητεία της, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης η οποία, τόνισε, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων ακόμη και κατά 70%.
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσει στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ παρουσίασε τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος ώστε να δοθεί μεγάλη ώθηση στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ολοκληρωμένη τοπική διαχείριση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Πατσαρίνος, σημείωσε ότι η μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι «μάχη θέσεων, αρχών και συμφερόντων», τονίζοντας ότι η παράταξή του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τις θέσεις που εξ αρχής υποστηρίζει.
Ο Νίκος Πατσαρίνος, αναφερόμενος στη χθεσινή επιστολή του περιφερειάρχη στον ΦΟΔΣΑ, με την οποία ζητάει να προχωρήσει άμεσα η κεντρική διαχείριση με τη συμμετοχή όλων των Δήμων, τόνισε ότι σε αυτή ο Πέτρος Τατούλης εμφανίζεται «απόλυτος», καθώς ζητάει να εφαρμοστεί πλήρως το δικό σχέδιο, «άκαμπτος και πιο φανατικός» και από τον ίδιο τον όμιλο που έχει κερδίσει το διαγωνισμό, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στη βελτίωση των όρων της σύμβασης η οποία επήλθε ύστερα από διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τον όμιλο, «ειρωνικός» αλλά και «ωμός καθώς αναφέρεται σε αξιώσεις της εταιρίας ενώ θα έπρεπε να είναι με την πλευρά του Δημοσίου».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει μεγάλη ευθύνη και βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ανέφερε ακόμη ο Νίκος Πατσαρίνος, σημειώνοντας ότι του έχει εκχωρηθεί η ευθύνη για ζητήματα που σχετίζονται με τα απορρίμματα από το 2012, όπως η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, τα οποία όμως δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη. Επίσης είπε ότι ο Πέτρος Τατούλης εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του ΦΟΔΣΑ να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα, όχι όμως για να τον βοηθήσει αλλά για να επιβάλει τις δικές του θέσεις.
Σε ό,τι αφορά το δήμαρχο Καλαμάτας, ο Νίκος Πατσαρίνος απάντησε σε παλιότερες αναφορές του για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λαϊκίζουν, τονίζοντας ότι δεν είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξαν στάση για το θέμα αυτό αλλά ο δήμαρχος και μάλιστα την περίοδο που έγινε αυτή η αλλαγή στάσης ο Δήμος Καλαμάτας πήρε έργα από την Περιφέρεια προϋπολογισμού 640.000 ευρώ όταν λίγο πριν ο δήμαρχος με τον περιφερειάρχη ούτε καν μιλιόντουσαν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Στ.Μ.