Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 15:29

Σμιλεύεται ο Νέδοντας και θα προσφερθεί στην πόλη

Το σχέδιο του Νέδοντα, έργο του Γιάννη Γκούζου, που σμιλεύεται σε πέτρα από το ποτάμι της Καλαμάτας και θα επιστρέψει στον φυσικό της χώρο Το σχέδιο του Νέδοντα, έργο του Γιάννη Γκούζου, που σμιλεύεται σε πέτρα από το ποτάμι της Καλαμάτας και θα επιστρέψει στον φυσικό της χώρο

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ 
Είναι δυνατός, όμορφος, ευθυτενής, ήρεμος και επιβλητικός. Είναι το άγαλμα του Νέδοντα, ένα έργο του γλύπτη Γιάννη Γκούζου, που ετοιμάζεται στο 3ο Εργαστήρι Γλυπτικής, το οποίο και φέτος, δεύτερη συνεχή χρονιά, γίνεται στο λιμάνι, στον όμορφο χώρο κάτω από τα δέντρα, μπροστά από το παλιό «Πανελλήνιον». Ο Γιάννης Γκούζος σμιλεύει τον Νέδοντα σε πέτρα που έχει αποσπαστεί από την όχθη του ποταμού της Καλαμάτας και θα επιστρέψει σε αυτή όταν το έργο ολοκληρωθεί και προσφερθεί στο Δήμο…

«Είναι μια επινοημένη μορφή που απεικονίζει τον Νέδοντα. Τον έχω απεικονίσει όπως τον νοιώθω εγώ που έχω μεγαλώσει δίπλα του, στην Αγιάννα. Το έργο γίνεται σε πέτρα από την όχθη του ποταμού και θα επιστρέψει στο φυσικό της χώρο. Για το έργο έχει ενδιαφερθεί ο Δήμος, στον οποίο θα το δώσουμε ως ανταπόδοση για τη στήριξή του προς το Εργαστήρι Γλυπτικής. Η ελπίδα μας και η προσδοκία μας είναι να δημιουργήσουμε μια δημοτική γλυπτοθήκη από μικρά εκθέματα που δημιουργούν κάθε χρόνο οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Εργαστήρι Γλυπτικής», λέει στην KalamataJournalο Γιάννης Γκούζος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γλυπτικής, το οποίο έχει διοργανώσει και φέτος το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας με το Τμήμα Γλυπτικής σε συνεργασία με το Δήμο και με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
_PAPADOPOULOU-NANTIA-GOUZOS-GIANNHS-01-08-16.jpgΗ ζωγράφος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νάντια Παπαδοπούλου, δημιουργεί στην πέτρα. Μαζί της ο Γιάννης Γκούζος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γλυπτικής και του Τμήματος Γλυπτικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού Καλαμάτας
«Το Ανοιχτό Εργαστήρι Γλυπτικής είναι μία συνάντηση Μεσσήνιων, κυρίως, καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν στον ίδιο χώρο ανταλλάσσοντας σκέψεις, ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες», σημειώνει ο Γιάννης Γκούζος, που προσθέτει ακόμη: «Στόχος του Εργαστηρίου είναι η καθιέρωσή του ως πολιτιστικής δράσης και η ετήσια διεξαγωγή του. Η γνωριμία και η επαφής των επισκεπτών με την τέχνη της γλυπτικής και η προώθηση της σχέσης θεατή-έργου-δημιουργού. Η δημιουργία Δημοτικής Γλυπτοθήκης στην πόλη, με μόνιμα εκθέματα και ο εμπλουτισμός της κάθε χρόνο με γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών. Η προβολή της Καλαμάτας, μέσα από έναν πλουραλισμό δράσεων, καθώς κατά τη διάρκειά του Εργαστηρίου θα διεξάγονται στο χώρο και άλλες εκδηλώσεις».
Όσο διαρκεί το Εργαστήρι Γλυπτικής οι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί, κόσμος που κάνει τον περίπατό του στο λιμάνι και την Παραλία μπαίνει στο χώρο και έχει μια εξαιρετική ευκαιρία επικοινωνίας με την τέχνη της γλυπτικής και τους καλλιτέχνες. Η μεγάλη αυτή επισκεψιμότητα όχι μόνο δεν ενοχλεί τους καλλιτέχνες, μας είπε ο Γιάννης Γκούζος, αλλά αντίθετα είναι επιδίωξη και ζητούμενο γι’ αυτούς, επειδή πραγματικά είναι στόχος η βελτίωση της σχέσης θεατή-έργου-δημιουργού.
NEDONTAS-ERGO-SXEDIO-GLYPTIKH-01-08-16.jpgΤα έργα γίνονται σε μάρμαρο, σε πέτρα και σε ασβεστόλιθο που έχει έρθει από την Κρήτη, ενώ η θεματολογία είναι ελεύθερη, κυρίως μορφές, αφηρημένες φόρμες, ανάγλυφα και εξώγλυφα.
Το Εργαστήρι Γλυπτικής θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου, οπότε και θα γίνει η παρουσίαση των έργων, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Εργαστηρίου θα λειτουργήσει στο χώρο και Εργαστήριο Κεραμικής, από το Τμήμα Κεραμικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού, στο οποίο θα συμμετέχουν κεραμίστες από την Αθήνα και την Πάτρα. Θα λειτουργεί τροχός κεραμικής, ενώ στις 25 Αυγούστου θα λειτουργήσει και καμίνι για δημιουργίες κεραμικών με την αρχαία και εντυπωσιακή τεχνική Ρακού.
Στ.Μ.