Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 16:41

Ξαπλώστρες σε 12.500 τετραγωνικά στην πλαζ και ο Δήμος δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα!

Ξαπλώστρες σε 12.500 τετραγωνικά στην πλαζ και ο Δήμος δεν εισπράττει σχεδόν τίποτα!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Σε ποσό που ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, περίπου, αντιστοιχούν τα 12.500 τετραγωνικά μέτρα που έχουν καταληφθεί στην πλαζ της Καλαμάτας από ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσό που εισπράττει ο Δήμος ανέρχεται σε μόλις 3.000 ευρώ περίπου!...

Τη σχετική αναφορά έκανε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλης.
Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι για την κατάσταση αυτή και την τόσο σοβαρή απώλεια εσόδων υπεύθυνο είναι το κράτος και μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μπούχαλης ανέφερε ότι με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση, οτιδήποτε και αν φτιάξουν ή εγκαταστήσουν οι επιχειρήσεις στην πλαζ κρίνεται παράνομο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια και άρα να μην έχει έσοδα ο Δήμος. Αντίθετα, υποστήριξε, η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε κάποιες ελευθερίες στους επαγγελματίες ώστε να κατασκευάσουν πατώματα στον αιγιαλό παίρνοντας άδεια και πληρώνοντας στο Δήμο το αντίστοιχο τέλος.
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής σημείωσε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή ενός καινούργιου τέλους κατάληψης χώρων στον αιγιαλό κρίθηκε άκυρη. Με την κρίση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνέχισε ο Δημήτρης Μπούχαλης, τελικά επιβαρύνονται οικονομικά όλοι οι δημότες της Καλαμάτας προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της απομάκρυνσης των σκουπιδιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό. Σημείωσε πάντως ότι ο Δήμος έχει καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης με την οποία κρίθηκε άκυρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ πρόσθεσε ότι το 2017 θα ληφθεί ξανά ανάλογη απόφαση που θα είναι πληρέστερη ώστε να μην υπάρχει πάλι κίνδυνος ακύρωσης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να μην πληρώνουν στο Δήμο, πληρώνουν όμως στο Ελληνικό Δημόσιο πρόστιμο που τους επιβάλλεται από την Κτηματική Υπηρεσία για την παράνομη κατάληψη αιγιαλού. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μπούχαλης, ακόμη δεν έχουν επιβληθεί ούτε καν τα πρόστιμα του 2015.
Στ.Μ.