Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 20:22

Έλεγχος στο Δήμο Καλαμάτας για τα έσοδα της περιόδου 2012-2014

Έλεγχος στο Δήμο Καλαμάτας για τα έσοδα της περιόδου 2012-2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο στο Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά τα έσοδα των οικονομικών ετών από το 2012 έως και το 2014. Αυτό ανακοινώθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε απάντηση ερώτησης της μείζονος μειοψηφίας, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ακολούθησε διαμάχη, κατά στιγμές σε υψηλούς τόνους, με τη μείζονα μειοψηφία να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για δημιουργική λογιστική και για υλοποίηση έργων που αντί να παράγουν πλούτο προκαλούν σπατάλη. Η δε πλειοψηφία κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία ότι συκοφαντεί επειδή δεν αντέχει τις επιτυχίες της δημοτικής αρχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του Δήμου…

Την ερώτηση για τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ η διευθύντρια Οικονομικών, Γεωργία Ηλιοπούλου, απάντησε ότι πράγματι έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα έσοδα του Δήμου από το 2012 έως και το 2014, όμως επειδή ο αρμόδιος υπάλληλος απουσίαζε με άδεια ζητήθηκε να δοθεί παράταση στην προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή των στοιχείων.
Ο δε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, ανέφερε ότι ο έλεγχος διενεργείται ύστερα από καταγγελία του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Φαββατά.
Ο Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι πράγματι απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι τώρα όμως αλλά το 2012, για το θέμα του χρέους του Δήμου προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης, το οποίο σημείωσε ότι ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ, τονίζοντας επιπλέον ότι αν ο Δήμος είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των οφειλών της αυτοδιοίκησης, το χρέος προς το Σύνδεσμο θα μειωνόταν κατά 250.000 ευρώ περίπου. Ο Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με το νόμο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ύδρευσης υποχρεούται να κινήσει διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεών του από το Δήμο, ζητώντας την παρακράτηση των σχετικών ποσών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Όπως συνέχισε όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο ποτέ δεν αποφάσισε να κινηθούν τέτοιες διαδικασίες, παρά την απειλή ποινικών ευθυνών. Άφησε λοιπόν να εννοηθεί ότι απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να μην απειληθεί και ο ίδιος με αναζήτηση ποινικών ευθυνών, δεδομένου ότι είναι και αυτός μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ύδρευσης.
Σε ό,τι αφορά το χρέος προς το Σύνδεσμο, ο Δημήτρης Μπούχαλης επανέλαβε τη θέση της δημοτικής αρχής, ότι ο Δήμος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει χρέος. Όπως ισχυρίστηκε, ο Σύνδεσμος είναι κομμάτι του Δήμου Καλαμάτας και με αυτή την έννοια δεν μπορεί ο Δήμος να χρωστάει στο Δήμο.
Πάντως, όπως τόνισε ο Δημήτρης Μπούχαλης, ο έλεγχος αυτός, σε συνδυασμό με όσα ορίζει η νομοθεσία, αναγκάζει τη δημοτική αρχή να σταματήσει να δείχνει υπερβολική ανοχή απέναντι στους οφειλέτες, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν να πληρώσουν. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τους μεγαλοοφειλέτες, ακόμη και η κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Έκανε ειδική αναφορά σε οφειλέτες μεγάλων ποσών από τη διάνοιξη δρόμων, όπως η Βασιλέως Γεωργίου. Από την άλλη αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση έχει μειώσει τη δυνατότητα πολλών οφειλετών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά είναι ότι πλέον πολλοί εκείνοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών αλλά έχουν διακόψει την καταβολή των δόσεων τους.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή χειρίζεται αυτά τα θέματα με επικοινωνιακό τρόπο και αξιοποιώντας το μύθο των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσιμα ο Δήμος στο ταμείο του. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, συνδέοντας το θέμα αυτό και με τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2016, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή με τη λάθος ιεράρχηση έργων που κάνει, αντί να δημιουργεί πλούτο προκαλεί σπατάλη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αντί να αφήσει να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς-προνοιακούς-αναπτυξιακούς σκοπούς το παλιό Νοσοκομείο δημιούργησε εκεί και δεύτερο Δημαρχείο. Τόνισε επίσης ότι αντί να αξιοποιήσει τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων στο Ασπρόχωμα, έχει δημιουργήσει μια περίπου ανάλογη μονάδα στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, σπαταλώντας πολύ μεγάλα ποσά.
Οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, οι Νίκος Μπασακίδης, Παύλος Μπουζιάνης, Θανάσης Ηλιόπουλος και Γιώργος Φάββας, απάντησαν στον Σταμάτη Μπεχράκη ότι η δημιουργία νέου Δημαρχείου στο παλιό Νοσοκομείο θα καλύψει και κοινωνικές-προνοιακές ανάγκες αλλά και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για το κράτος, καθώς οι χώροι που καταλαμβάνουν δημοτικές υπηρεσίες στο Διοικητήριο θα εκκενωθούν προκειμένου να μεταφερθούν εκεί δημόσιες υπηρεσίες που τώρα είναι στο νοίκι. Σε ό,τι αφορά τη ΜΟΛΑΚ, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας υποστήριξαν ότι αν η δημοτική αρχή δεν είχε προβεί στις ενέργειες που προέβη, η Καλαμάτα τώρα θα αντιμετώπιζε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν ο Πύργος και η Τρίπολη.  
Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του 2016, ο Δημήτρης Μπούχαλης ανέφερε ότι υπάρχει θετική απόκλιση και ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.
Η δε διευθύντρια Οικονομικών, Γεωργία Ηλιόπουλου, ανέφερε, σε αντίθεση με ό,τι γράφει στην έκθεσή της για τον απολογισμό του εξαμήνου, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κόφτη στον προϋπολογισμό για την απόκλιση εσόδων σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη. Ειδικότερα, στην έκθεσή της σημειώνει η κ. Ηλιοπούλου: «Αν συνεχιστεί η απόκλιση εισπράξεων και στόχων και το επόμενο τρίμηνο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% (σ.σ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η απόκλιση ήταν 21,35%!) χωρίς προοπτική είσπραξης, θα πρέπει ο Δήμος με τροποποίηση του προϋπολογισμού του να προβεί σε μείωση των εσόδων στον κωδικό αυτό με αντίστοιχη μείωση των εξόδων».
Στ.Μ.