Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 16:38

Φάρις: Πιο φθηνά δίδακτρα για πολύτεκνους-τρίτεκνους αλλά και σε τμήματα νηπίων!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ, ΧΟΡΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ 
Μεγαλύτερες εκπτώσεις στα δίδακτρα αδύναμων ομάδων αλλά και μειωμένες τιμές σε προκαταρκτικά ή νηπιακά-παιδικά τμήματα, σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, το Εικαστικό Εργαστήριο και τη Σχολή Χορού, αποφάσισε νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις. Ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, Θανάσης Ηλιόπουλος, απεύθυνε προηγουμένως, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσμα εγγραφής στις σχολές τις Φάρις, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές παρέχεται η πιο ποιοτική καλλιτεχνική εκπαίδευση. Επίσης όμως πρόσθεσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιβολής, από το υπουργείο Οικονομικών, ΦΠΑ 24% στο Εικαστικό Εργαστήριο και στη Σχολή Χορού (όχι στο Δημοτικό Ωδείο διότι εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού). Ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι αναμένεται σχετικά έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί ΦΠΑ, αυτόν θα τον απορροφήσει η Φάρις και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση των διδάκτρων…

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, που ήταν ομόφωνη, όσοι προπληρώσουν, μέχρι τις 16 Σεπτέμβρη, τα ετήσια δίδακτρα, θα έχουν έκπτωση ύψους 10%, ενώ μέχρι πέρσι η συγκεκριμένη έκπτωση ανερχόταν στο 5%.
Σε ό,τι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες, θεσπίστηκε έκπτωση 50% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Μέχρι πέρσι η έκπτωση ήταν 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Σχετικά με τις τρίτεκνες οικογένειες, θεσπίστηκε έκπτωση 30% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Μέχρι πέρσι η έκπτωση ήταν 15% για εισοδήματα έως 17.000 ευρώ.
Επιπλέον, θεσπίστηκε πλήρης απαλλαγή από τα δίδακτρα για τα παιδιά άπορων οικογένειων που διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό της Πρόνοιας.
Ακόμη, μέχρι πέρσι ίσχυε έκπτωση ύψους 50% με κριτήριο εισοδήματα έως 30.000 ευρώ για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Από φέτος, το ποσοστό του 50% ισχύει για μαθητές με αναπηρία από 67% έως 80% (και εισοδήματα έως 30.000 ευρώ), ενώ για άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω οι μαθητές απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, τα δίδακτρα στο Τμήμα Προπαιδείας μειώνονται στα 35 ευρώ από τα 43, ενώ στο τμήμα Προνηπίων μειώονται στα 17,5 ευρώ από 21,5 ευρώ.
Σχετικά με το Εικαστικό Εργαστήριο, τα δίδακτρα μειώνονται στο Τμήμα των νηπίων στα 30 ευρώ από τα 38 ευρώ, όπως και στο Παιδικό τμήμα τα δίδακτρα επίσης μειώνονται στα 30 ευρώ από τα 38 ευρώ.
Τέλος, στη Δημοτική Σχολή Χορού στα προκαταρκτικά τμήματα τα δίδακτρα μειώνονται στα 40 ευρώ από τα 50 ευρώ.
Η εισήγηση της διοίκησης έγινε ομόφωνα δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, αν και η σύμβουλος της πλειοψηφίας, Άννα Καλογεροπούλου, ζήτησε να θεσπιστεί έκπτωση και για τα παιδιά που σπουδάζουν σε περισσότερες από μία σχολές της Φάρις.
Σχετικά ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι περιθώρια για άλλες μειώσεις ή για αύξηση των εκπτώσεων στα δίδακτρα δεν υπάρχουν, διότι υφίσταται ο κίνδυνος η επιχείρηση να φορτωθεί όπως και στο παρελθόν σε ελλείμματα, τα οποία προοπτικά θα υποβαθμίσουν και την ποιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Στ.Μ.