Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 18:33

Εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας οι ανείσπρακτες οφειλές, τα τοκοχρεωλύσια, τα χρέη…

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Από αυτοεπαίνους, για το πόσο καλά τα καταφέρνει η δημοτική αρχή Καλαμάτας, μέχρι κριτική για σπατάλες σε δημόσιες σχέσεις και αδιαφορία υλοποίησης έργων που λύνουν λαϊκά προβλήματα. Από προειδοποιήσεις για επικίνδυνη διόγκωση των υποχρεώσεων του Δήμου λόγω δανείων μέχρι πανηγυρισμούς για τις οικονομικές επιδόσεις της δημοτικής αρχής. Από κατηγορητήριο απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, μέχρι άλλο κατηγορητήριο για τη σημερινή κυβέρνηση ότι αυτή έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Η συζήτηση το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, για τον προϋπολογισμό του 2017, είχε ενδιαφέρον…

Επί της ουσίας, επί του θέματος των οικονομικών δηλαδή, οι μεν σύμβουλοι της δημοτικής αρχής παρουσίασαν μια εικόνα θετική, τονίζοντας ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι νοικοκυρεμένα και πως τα στοιχεία δείχνουν μια συνεχή πρόοδο.
Ωστόσο, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς από τη μείζονα μειοψηφία και Μιχάλης Αντωνόπουλος από την τρίτη ελάσσονα μειοψηφία, υποστήριξαν ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι αισιόδοξα, κυρίως λόγω των επιλογών της δημοτικής αρχής, που αντί να επενδύει στην παραγωγή δημοτικού πλούτου μέσα από αναγκαία έργα υποδομής επικεντρώνεται στο φαίνεσθαι.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία. Πρόκειται για τα τοκοχρωλύσια ύψους 900.000 ευρώ, που πρέπει να πληρώσει ο Δήμος μέσα στο 2017, ενώ μάλιστα έχει μπει σε πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων του ώστε να μετατεθεί στο μέλλον η υποχρέωση αποπληρωμής τους. Επίσης πρόκειται για τις απαιτήσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου από προηγούμενα χρόνια, οι οποίες φαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπραχθούν λόγω της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών. Επιπλέον, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε σε χρέη ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που υποχρεούται να αποδώσει ο Δήμος, όπως και στην ανάγκη εξυπηρέτησης των λειτουργικών αναγκών, που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, δείχνουν ότι η κατάσταση με τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι όπως παρουσιάζεται από τη δημοτική αρχή. 
Ο Σταμάτης Μπεχράκης από την πλευρά του υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί στον οικονομικό τομέα όπως λειτουργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες τόνισε ότι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Σχολίασε μάλιστα ότι αντί να κάνει αναγκαία έργα υποδομής και να λύνει λαϊκά προβλήματα σπαταλάει τα χρήματα σε σκοπούς που απλά αποφέρουν πολιτικά οφέλη για τη δημοτική αρχή. Σημείωσε δε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή διοικούσε το Δήμο στη δεκαετία του ’80 η πόλη σήμερα δεν θα είχε ούτε βιολογικό καθαρισμό ούτε τα άλλα έργα υποδομής που έγιναν τότε.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ακόμη ότι η δημοτική αρχή διαβουλεύτηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού με μια «ρηχή και αποστεωμένη διαδικασία», όχι μόνο δεν ζήτησε αλλά δεν θέλει καν έναν «συμμετοχικό προϋπολογισμό» με ενεργό ρόλο των υπηρεσιών του Δήμου, των τοπικών κοινοτήτων, των κατοίκων της πόλης.
Τέλος, υπαινίχθηκε ότι η δημοτική αρχή έχει διαμορφώσει μια θολή εικόνα για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ώστε να μην έχει εικόνα ο κόσμος για το που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, έχουν μπερδευτεί στον προϋπολογισμό οι δαπάνες των δημοσίων σχέσεων με τις δαπάνες για την πολιτιστική πρωτεύουσα ή για το φεστιβάλ χορωδιών που θα γίνει το 2017 ή, πρόσθεσε, οι δαπάνες για το κινητό του δημάρχου μπερδεύονται με τις δαπάνες για το gps των αυτοκινήτων του Δήμου.
Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, απαντώντας ουσιαστικά στην τοποθέτηση του Σταμάτη Μπεχράκη, υποστήριξε ότι η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή όχι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά από τη σημερινή, που εμπόδισε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη του 2014.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισε από την πλευρά του ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ρεαλιστικός και φανερώνει την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος. Σε ο,τι αφορά τα τοκοχρεωλύσια των 900.000.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν το 2017 ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι πράγματι το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με φέτος, που είναι 700.000 ευρώ και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλους του χρόνου τελειώνει η περίοδος χάριτος κάποιων δανείων και ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής και του κεφαλαίου και των τόκων. Για τα χρέη του Δήμου ύψους 2,2 εκατ. ευρώ ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το χρέος προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης, ύψους 1.000.000 ευρώ περίπου, το οποίο όμως πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή δεν το αναγνωρίζει! Για τις ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών, ύψους σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, ο Δημήτρης Μπούχαλης είπε ότι η δημοτική αρχή έχει κατορθώσει να διατηρήσει αυτές τις απαιτήσεις, που λίγα χρόνια πριν είχαν φτάσει και τα 15 εκατ. ευρώ, σε σταθερό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι αναμένεται νέα ρύθμιση αυτών των οφειλών, με 24 δόσεις, με την οποία θα αυξηθούν οι εισπράξεις του Δήμου μειώνοντας αντίστοιχα το ύψος των χρεών προς το Δήμο.
Απαντήσεις έδωσαν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας και Παύλος Μπουζιάνης, που αναφέρθηκαν κυρίως στον Σταμάτη Μπεχράκη, σχολιάζοντας (ο δεύτερος) ότι η αντιπολίτευση «βλέπει φαντάσματα πίσω από τις κουρτίνες» και ότι η κριτική της είναι «έκθεση ιδεών» που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Μπουζιάνης σημείωσε ότι η πραγματικότητα λέει πως η δημοτική αρχή με τα έργα της και την πολιτική της έχει δώσει ανάπτυξη στην Καλαμάτα, η οποία σημείωσε ότι είναι από τις ελάχιστες πόλεις στη χώρα που αποτελούν τουριστικό προορισμό και για το μήνα Σεπτέμβρη. Ανέφερε ακόμη ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους λίγους σε όλη την Ελλάδα με ελάχιστες οφειλές, με λίγα δάνεια και με τόσο καλή διαχείριση.
Στ.Μ.