Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 14:39

Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Προκόπης Παυλόπουλος και μια σύμπτωση…

Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Προκόπης Παυλόπουλος και μια σύμπτωση…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ 
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δέκα φορές πρωθυπουργού μεταξύ του 1865 και του 1882, έκανε το μεσημέρι, στην πλατεία Όθωνος του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Την ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και συγγραφέας βιβλίου για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, Παναγής Κουμάντος, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας επέλεξε να τοποθετήσει την προτομή στην πλατεία που φέρει το όνομα του βασιλιά Όθωνα, η έξωση του οποίου όμως έγινε και με τη συμβολή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου… Έξωση που ήρθε ως αποτέλεσμα διεργασιών που ξεκίνησαν από την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843, η οποία ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα. Και μάλιστα, συνέχισε ο Παναγής Κουμάντος, 3η Σεπτέμβρη έγινε η Επανάσταση για το Σύνταγμα, 3η Σεπτέμβρη σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από τα αποκαλυπτήρια της προτομής και την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε ότι για εκείνον η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου αποτελούν δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία τη γενέτειρά του, τον Κάμπο. Πριν από όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την Εθνεγερσία για την απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός υπηρέτησε τη Θέμιδα ως δικηγόρος και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και πριν απ’ όλα υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ επί δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 και 1882. Αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».
NIKAS-XRYSOSTOMOS-PAVLOPOULOS-03-09-16.jpgΟ δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του τόνισε ο Δήμος Καλαμάτας με τη τοποθέτηση της προτομής στην πόλη εκπληρώνει ένα χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης απέναντι σε έναν μεγάλο πολιτικό που προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο πρώτο αιρετό νομάρχη, Παναγιώτη Φωτέα, που επί των ημερών του ονομάστηκε το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ως «Αμφιθέατρο Αλέξανδρου Κουμουνδούρου», στον δημοσιογράφο, ιστοριοδίφη και δημοτικό σύμβουλο Θόδωρο Μπρέδημα για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο σχετικά με τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, στον πρώην δήμαρχο Παναγή Κουμάντο για τη συγγραφή βιβλίου για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρου και στους απογόνους του δέκα φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα πρόσωπα με το έργο τους δείχνουν ότι «η Καλαμάτα θυμάται και τιμάει αυτή την προσωπικότητα που ευεργέτησε το έθνος και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα».
KOUMANTOS-PANAGHS-03-09-19.jpgΑπό την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος, κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν ο πλέον σημαντικός πρωθυπουργός της νεότερης Ελλάδας, ο πολιτικός που άλλαξε τη μοίρα της, παραλαμβάνοντας μια διαλυμένη χώρα και παραδίδοντας μια οργανωμένη πολιτεία. Σχολίασε μάλιστα ότι «η ιστορία αγνόησε το τεράστιο έργο του Κουμουνδούρου και η κατευθυνόμενη πένα τίμησε τους υπεύθυνους του εθνικού διχασμού και της πτώχευσης».
Είπε ο Παναγής Κουμάντος ότι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ψήφισε νόμο που απαγόρευε στους κακούς διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας να καταλαμβάνουν θέση στο δημόσιο, ότι αντιλήφθηκε την αξία της αποκεντρωμένης διοίκησης και της λαϊκής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, ότι διαμόρφωσε το σύγχρονο πολιτικό πλαίσιο, ότι ήταν ο πολιτικός που διαχώρισε τη διοίκηση του κράτους από την πολιτική εξουσία, ότι εισήγαγε στην Ελλάδα τις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ίσης ευκαιρίας, φέρνοντας την πιο κοντά στην Ευρώπη, «ταυτίζοντας τα πάγια συμφέροντα της Ελλάδας με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Χωρίς υπερβολή ετοίμασε την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική κοινότητα και διασφάλισε οικονομική σταθερότητα».
Επίσης ο Παναγής Κουμάντος ανέφερα ότι «πρόκειται για τον αδιαφιλονίκητο μεταρρυθμιστή της αγροτικής οικονομίας, διένειμε τα εθνικά κτήματα στους ακτήμονες αγρότες», ότι ανασύστασε το θεσμό των επαρχιακών συμβουλίων, ανασυγκρότησε το στρατό, ψήφισε το νόμο περί ευθύνης των υπουργών, το πτωχευτικό δίκαιο, σχεδίασε και ανέπτυξε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ότι πέτυχε την αναίμακτη ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου στην πατρίδα.
PAVLOPOULOS-KOUMOUNDOUROS-PROTOMH-03-09-16.jpgΣε ό,τι αφορά τη σύμπτωση, ο Παναγής Κουμάντος σχολίασε: «Αλέξανδρο Κουμουνδούρε, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να τοποθετήσει την προτομή σου επί της πλατείας Όθωνος. Στο χώρο που φέρει το όνομα του βασιλιά στην έξωση του οποίου συνέπραξες. Ως γραμματέας του στρατηγού Θεόδωρου Γρίβα συμμετείχες ενεργά στη διαδικασία οργάνωσης εθνικής συνέλευσης, μετά την 3η Σεπτεμβρίου του 1843, σαν σήμερα. Πρόκειται για απλή σύμπτωση κύριε δήμαρχε, πρόκειται για οργανωτική πρόνοια, ή για προεδρική επιθυμία;».
Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε άγημα του στρατού και φιλαρμονική.
Στ.Μ.
NIKAS-PAVLOPOULOS-03-09-16.jpg