Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 21:53

Αναπόφευκτο το 1ο μνημόνιο επέμεινε από την Καλαμάτα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννυ Ποδηματά, Προκόπης Δούκας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννυ Ποδηματά, Προκόπης Δούκας

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΤΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 
Την εκδοχή που λέει ότι το μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, υπερασπίστηκε ο υπουργός που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του -o τίτλος του οποίου επικαλείται τη φράση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα, «Game Over»- το βράδυ της Δευτέρας, στο κατάστημα «Public» στην Καλαμάτα. Μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών μίλησαν για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιογράφος Άννυ Ποδηματά. Στο ακροατήριο ήταν οι δήμαρχοι της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, Γιώργος Κουτσούλης και Χρήστος Μαλαπάνης…

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει αποφύγει το μνημόνιο μόνο στην περίπτωση που θα είχαν ληφθεί αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα δύο χρόνια πριν από το 2010.
Αυτό που συνέβη το 2010 και επέβαλε το μνημόνιο ήταν η «τέλεια καταιγίδα», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ειδικότερα τόνισε ότι οι αγορές «ξύπνησαν από έναν ύπνο», κατά τη διάρκεια του οποίου είχε εκτροχιαστεί η εθνική οικονομία, ζητώντας αδιαπραγμάτευτα όχι απλά μέτρα λιτότητας αλλά εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ευρώπη δεν ήταν σε θέση να δώσει αυτές τις εγγυήσεις λόγω της Γερμανίας, η οποία, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκείνη την εποχή το μόνο που είχε στο μυαλό της ήταν οι γερμανικές εκλογές, εν όψει των οποίων δεν έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις πολιτικού κόστους.
Στο ερώτημα εάν το μνημόνιο του 2010 ήταν το σωστό πρόγραμμα για τη χώρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «προφανώς είχε μεγάλα και πολλαπλά προβλήματα», συνέχισε όμως υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά για τη χώρα εάν μέσα στην Ελλάδα υπήρχε η ελάχιστη πολιτική συναίνεση αλλά και εάν η στάση της Ευρώπης ήταν πιο σοβαρή και υπεύθυνη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες απειλές της Ευρώπης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους επενδυτές που τους χρειαζόταν η χώρα, όπως επίσης τόνισε ότι η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί για το κούρεμα των ομολόγων, με τον τρόπο που αυτή παρουσιάστηκε, ώθησε τους επενδυτές στην άμεση πώληση των ομολόγων τους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι για να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία έχει μπει έξι χρόνια τώρα, χρειάζεται να κυριαρχήσει η αλήθεια απέναντι «στα ψέματα και τις ηρωικές παραστάσεις». Σε ό,τι αφορά το σήμερα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ εύκολο να παρουσιάζεται κανείς απαισιόδοξος, τόνισε όμως ότι η οικονομία κάποια στιγμή θα ορθοποδήσει, αν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι μια συγκλονιστική χώρα από την οποία μπορείς να περιμένεις τόσο το καλύτερο όσο και το χειρότερο». Σχολίασε τέλος ότι αυτό που επικρατεί σήμερα είναι μια παντελής διάλυση των θεσμών και μια προσπάθεια επιβολής πολιτικού ελέγχου στους θεσμούς, αν και παρατήρησε ότι δεν είναι στο ριζικό αυτής της χώρας να σέρνεται για πάντα.
Επαινετικά για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μίλησαν ο Προκόπης Δούκας και η Άννυ Ποδηματά. Ο πρώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ιστορία θα δικαιώσει τον πρώην υπουργό, ενώ η δεύτερη τόνισε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένας εξωσυστημικός πολιτικός, ότι τον χτυπούν τα διάφορα συστήματα εξουσίας και πως εκείνος μάχεται για την αλλαγή του συστήματος με όπλο την αλήθεια.
Στ.Μ.