Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 16:05

Καταλήψεις στην Καλαμάτα για υπαρκτά μεγάλα προβλήματα και μάθημα αλληλεγγύης

Καταλήψεις στην Καλαμάτα για υπαρκτά μεγάλα προβλήματα και μάθημα αλληλεγγύης

ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ, ΜΟΥΣΙΚΟ, 4Ο ΓΕΛ 
Το είπαν, το ξανάπαν, οι υπεύθυνοι το γνωρίζουν, κινητοποιήθηκαν πέρσι, φώναξαν αλλά το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας ακόμη δεν έχει επισκευαστεί... Έτσι και φέτος οι μαθητές των σχολείων που στεγάζονται σε αυτό, του 6ου Γενικού Λυκείου και του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου, είναι και πάλι σε κατάληψη, ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τους ή να μην πάθουν καμιά ηλεκτροπληξία από τα καλώδια που κρέμονται από τους σοφάδες! Και σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποίησαν διήμερη κατάληψη και οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου. Κατάληψη και στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, για τα προβλήματα που καταγράφονται κάθε χρονιά και αφορούν από την έλλειψη εκπαιδευτικών μέχρι διάφορα άλλα σοβαρά ζητήματα…

Όπως δήλωσαν στην «KalamataJournal» εκπρόσωποι των καταληψιών μαθητών του 6ου Γενικού Λυκείου και του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου, το κύριο αίτημα της κινητοποίησής τους είναι να αποκατασταθεί επιτέλους η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια το κτίριο. «Το κτιριακό συγκρότημα είναι σε κακό χάλι, κάνεις μάθημα και πέφτει σκόνη από το ταβάνι, περνάει νταλίκα από την Αθηνών και νομίζεις ότι θα πέσει το ταβάνι στο κεφάλι σου, βρέχει και φοβάσαι μη καείς από ηλεκτροπληξία από τα καλώδια που κρέμονται μέσα από τους σοφάδες», μας είπαν οι μαθητές.
KATALHPSH-POLYKLADIKO-27-09-16.jpg
Κατάληψη στο 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Πρόσθεσαν ότι είχαν επικοινωνία με το Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα κονδύλι 150.000 ευρώ για επισκευές. Πρόσθεσαν όμως ότι από την έρευνα που έκαναν βρήκαν ότι για το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού προορίζονται μόνο τα 50.000 ευρώ. Θεωρούν λοιπόν ότι οι υπεύθυνοι δεν τους λένε την αλήθεια και έχουν την εντύπωση ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποβαθμίζει το ζήτημα με την επικινδυνότητα του κτιρίου ή ακόμη ότι τους θεωρεί μαθητές δεύτερης κατηγορίας.
Οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ τόνισαν ότι δεν έχουν κανένα παράπονο από το διευθυντή του σχολείου τους και τους υπόλοιπους καθηγητές, αντίθετα υπογράμμισαν ότι εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, φαίνεται όμως ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Πέρα από τα θέματα με την κατάσταση του κτιρίου οι μαθητές τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως η ανεπαρκής θέρμανση το χειμώνα και πολλές ακόμη ελλείψεις.
Σε ό,τι αφορά το πόσο θα διαρκέσει η κατάληψη, οι μαθητές απάντησαν «άγνωστο». Πρόσθεσαν ωστόσο ότι είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν αμέσως τα σχολεία τους μόλις εμφανιστεί συνεργείο του Δήμου για επισκευές.
KATALHPSH-4O-GEL-27-09-16.jpg
Κατάληψη στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Στο 4ο Γενικό Λύκειο, επί της οδού Αρτέμιδος, η κατάληψη ξεκίνησε τη Δευτέρα και μάλλον ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Όπως μας είπαν εκπρόσωποι των καταληψιών, «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα, πρόκειται για μια κατάληψη αλληλεγγύης προς τους συμμαθητές μας που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, δεν έχουν όσα έχουμε εμείς στο δικό μας σχολείο. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν συμμαθητές μας κινδυνεύουν να βρεθούν με το ταβάνι στο κεφάλι ή όταν στο Μουσικό Σχολείο υπάρχουν διάφορες εκπαιδευτικές ελλείψεις. Όλοι οι μαθητές πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ο ένας να δείχνει την αλληλεγγύη του στον άλλο».
Στ.Μ.