Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 21:30

Το Μέγαρο Χορού, ο Λεωνίδας Καβάκος και το YouTube…

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πολύ να ακούσουν και να δουν τον «βιολιστή των βιολιστών», Λεωνίδα Καβάκο, την Παρασκευή στην Καλαμάτα αλλά η τιμή του εισιτηρίου δεν θα τους το επιτρέψει. Τα 30 ευρώ ή τα 60 ευρώ για ένα ζευγάρι είναι πολλά χρήματα για τους περισσότερους νέους εργαζόμενους. Ακούσαμε το μεσημέρι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, ότι ήταν αδύνατο να μπει πιο φθηνό εισιτήριο, γιατί οι μόλις 600 θέσεις περίπου του Μεγάρου Χορού είναι λίγες ώστε να βγουν έσοδα που και τα έξοδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να καλύψουν αλλά και να περισσέψουν κάποια χρήματα για να προσφερθούν από την Ορχήστρα σε κάποιο φιλανθρωπικό φορέα. Και τότε επανήλθε ο προβληματισμός, «για ποιους τελικά φτιάχτηκε το Μέγαρο Χορού;». Γιατί λίγες θέσεις σημαίνει ακριβά εισιτήρια, σημαίνει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι με μεροκάματο μικρότερο και από 20 ευρώ και ακόμη περισσότερο οι άνεργοι, μπορούν και αυτοί να ακούνε τον Λεωνίδα Καβάκο αλλά μόνο στο YouTube…

Την τιμή του εισιτηρίου την καθόρισε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία δεν θα πληρωθεί κάτι περισσότερο από τα έξοδά της, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, ενώ τόσο ο Λεωνίδας Καβάκος όσο και ο Ρόμαν Σίμοβιτς (οι δύο σολίστες της συναυλίας) επίσης δεν θα πληρωθούν. Και ο λόγος που δεν θα πληρωθούν κάτι παραπάνω από τα έξοδά τους είναι προκειμένου να μείνουν χρήματα για να προσφερθούν σε φιλανθρωπικό φορέα της περιοχής που θα επιλέξει η ίδια η ΚΟΑ.
Το μεσημέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ο Στάθης Γυφτάκης εμμέσως αναγνώρισε ότι το εισιτήριο είναι ακριβό για τους κοινούς εργαζόμενους, επιχείρησε όμως να δικαιολογήσει κάπως τα πράγματα σημειώνοντας από την άλλη ότι είναι πολλές οι ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα από το Δημοτικό Ωδείο, όχι με χαμηλό εισιτήριο αλλά με ελεύθερη είσοδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης 3.000 ευρώ για έξοδα της συναυλίας της Παρασκευής, τα οποία αφορούν κυρίως το φωτισμό.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Φάρις, δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι χάρη στο Μέγαρο Χορού η Καλαμάτα γίνεται πρωτεύουσα του πολιτισμού μεταξύ των πόλεων της περιφέρειας της χώρας. Αυτό γιατί τα σημαντικότερα πολιτιστικά σχήματα της χώρας ζητούν πλέον τα ίδια να έρθουν στην Καλαμάτα και να παρουσιάσουν το έργο τους στο Μέγαρο Χορού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν έρθει στη Καλαμάτα δύο φορές η Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλες δύο φορές η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ υπάρχουν και άλλα σχήματα που τα ίδια έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν στο Μέγαρο Χορού.
Σε ό,τι αφορά την προπώληση των εισιτηρίων, που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο, αυτή συνεχίζεται και μέχρι χθες τα εισιτήρια που δεν είχαν πωληθεί ήταν περίπου εκατό.
Στ.Μ.