Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 01:24

Το α’ βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε μελέτη που "εξοστρακίζει" την κίνηση των οχημάτων

23ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αρχιτεκτονική μελέτη που «εξοστρακίζει» την κυκλοφορία των οχημάτων από την πλατεία 23ης Μαρτίου προτείνεται να πάρει το α’ βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας με τίτλο «Επανασχεδιασμός της οδού 23ης Μαρτίου με σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης». Σήμερα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αναμένεται να αποδεχθεί την εισήγηση της κριτικής επιτροπής, η οποία από τις 12 μελέτες που υποβλήθηκαν προτείνει να βραβευτούν οι τρεις και να δοθεί έπαινος σε μια τέταρτη…

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει καθυστερήσει να περάσει από τα όργανα του Δήμου διότι υπήρχαν κάποιες τυπικές ελλείψεις δικαιολογητικών από συνεργαζόμενους αρχιτέκτονες των μελετών που η κριτική επιτροπή εισηγείται να βραβευτούν και επαινεθούν. Οι ελλείψεις αυτές καλύφθηκαν, καθώς τα δικαιολογητικά έχουν πλέον υποβληθεί
Το α’ βραβείο λοιπόν προτείνεται να δοθεί σε αρχιτεκτονική μελέτη που «εξοστρακίζει» την κίνηση των οχημάτων από την πλατεία 23ης Μαρτίου, μια μελέτη που η επιτροπή έκρινε ότι διακρίνεται για το όραμα απόδοσης περισσότερου και ποιοτικότερου δημόσιου χώρου στους πεζούς αλλά ταυτόχρονα και από το όραμα λειτουργίας ενός νέου κυκλοφοριακού συστήματος στην πόλη το οποίο θα διαμορφωθεί από μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη.
Το β’ βραβείο προτείνεται να δοθεί σε αρχιτεκτονική μελέτη «που συνδυάζει ρεαλισμό και όραμα» όσον αφορά τη συνύπαρξη πεζών και οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το γ’ βραβείο προτείνεται να δοθεί σε αρχιτεκτονική μελέτη που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής και παράλληλα ενσωματώνει διαφορετικές λειτουργίες, όπως την άνετη κίνηση των πεζών, την κίνηση των οχημάτων, τη διεξαγωγή καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων.
Τέλος, ο έπαινος προτείνεται να δοθεί σε αρχιτεκτονική μελέτη που προβλέπει ήπια επέμβαση στην περιοχή ταυτόχρονα όμως προτείνει και μια στρατηγική διαχείρισης του δημόσιου χώρου.
Τα ονόματα των μελετητών θα τα ανακοινώσουμε αφού εγκριθεί η εισήγηση της κριτικής επιτροπής από την Οικονομική Επιτροπή. Η κριτική επιτροπή συγκροτείται από τον Κώστα Πουλόπουλο, την Εύα Κοκκινίδου, την Ηρώ Μπερτάκη, τον Γεώργιο Ζωίδη και τον Νίκο Γιαννακόπουλο.
Το α’ βραβείο αντιστοιχεί σε ποσό 2.300 ευρώ, το β’ σε 2.000 ευρώ και το γ’ σε 1.700  ευρώ.
Στ.Μ.