Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 15:51

Βενιζέλος στην Καλαμάτα: Έχουμε περάσει από τη φάση της θεσμικής εκτροπής στη θεσμική ύβρη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ 
Θεσμική ύβρη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το μεσημέρι, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά, ότι η ενδεχόμενη ακύρωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ως αντισυνταγματικού, «δεν θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός «μετατρέποντας την πολιτική απάτη σε πολιτική αυταπάτη δεν αθωώνεται». Το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση για το αν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα και για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις…

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχωρώντας από το Δικηγορικό Σύλλογο, δήλωσε ότι ο «τόπος είναι κάτω από συνθήκες θεσμικής εκτροπής, μέσα σε πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, ένας τόπος που ζει στο τρίτο μνημόνιο και βαδίζει στο τέταρτο, ενώ είχε την προοπτική πριν από δύο χρόνια να βγει από το μνημόνια και να πάει στο τελείως διαφορετικό καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής». Συνέχισε τονίζοντας ότι «τρέχουν μεγάλα θεσμικά γεγονότα. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ότι η ενδεχόμενη κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία της δημοκρατίας, συνιστά μια θεσμική ύβρη πλέον. Έχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής στη φάση της ύβρις. Συνιστά απόλυτη ασέβεια απέναντι στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. Γιατί δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου και μόνο όταν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασκεί τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της εξουσίας αυτής της περιόδου. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση. Και νομίζω ότι η πρώτη ηχηρή απάντηση έχει δοθεί με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρώτη φορά οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκφράζονται με τέτοιο ύφος και με τέτοιο τρόπο και αυτό πρέπει να χτυπήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».
Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός κορόιδεψε συνειδητά τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές ή αν είχε άγνοια της κατάστασης, απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε και τους οπαδούς και το λαό αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει την ιστορία. Μετατρέποντας την πολιτική απάτη σε πολιτική αυταπάτη δεν αθωώνεται, απλώς συνομολογεί αυτό που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό που συνέβη είναι μια τεράστια εθνική βλάβη, μια τεράστια εθνική υποχώρηση. Αγωνιζόμαστε το 2019, το 2020 και βάλε, δυστυχώς, να γυρίσουμε εκεί που ήταν η χώρα το Δεκέμβριο του 2014».
BENIZELOS-DIKHGOROI-KALAMATA-21-10-16.jpg
ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τον Ευάγγελο Βενιζέλο υποδέχθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας ο πρόεδρός του, Κώστας Μαργέλης και μέλη του Συλλόγου. Ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερα χαρά και μεγάλη τιμή η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου, για τον οποίο υπογράμμισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος τον ευγνωμονεί, διότι έχει βάλει τη σφραγίδα του, ως υπουργός, για τη δημιουργία του Εφετείου της Καλαμάτας. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου αφηγήθηκε αναφορές του πρώην προέδρου, Παναγιώτη Ανδριανόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ταχύτατα και αποτελεσματικά ανταποκρίθηκε, ως υπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης και διευθέτησε το θέμα, όσον αφορά τις δικές του αρμοδιότητες.
Επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι είναι καθηγητής πολλών, αν όχι των περισσότερων δικηγόρων της Καλαμάτας, ότι είναι «εγνωσμένου κύρους, εγνωσμένης επιστημοσύνης και προσωπική μου εκτίμηση, αλλά θεωρώ γενική παραδοχή όλων μας, είναι ότι διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένη ευφυία».
Τέλος, ο Κώστας Μαργέλης του προσέφερε το δίτομο έργο με την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με δική του αφιέρωση.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την Καλαμάτα, ότι πράγματι είχε χειριστεί το δύσκολο ζήτημα της δημιουργίας του Εφετείου.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στο εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου, στα Δικαστήρια και ο Ευάγγελος Βενιζέλους βλέποντας τις συνθήκες του χώρου σχολίασε: «Χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ μια εγκατάσταση του Δικηγορικού Συλλόγου αξιοπρεπή. Για μένα η αξιοπρέπεια του δικηγόρου ταυτίζεται με την αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης. Είναι βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση για την αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης».
Ακολούθησε συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με δικηγόρους της Καλαμάτας για ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές νομικές υποθέσεις.
Στ.Μ.
BENIZELOS-MARGELHS-DIKASTHRIA-21-10-16.jpg