Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 22:49

Η "σκιά" της Βίκυς Μαραγκοπούλου και ο θεσμός του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Βίκυ Μαραγκοπούλου και Κατερίνα Κασιούμη Βίκυ Μαραγκοπούλου και Κατερίνα Κασιούμη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 
Τις αδιευκρίνιστες συνθήκες -για το ευρύ κοινό- κάτω από τις οποίες παραιτήθηκε η Βίκυ Μαραγκοπούλου από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, αξιοποιεί η δημοτική αρχή Καλαμάτας και η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση κάθε φορά που η πλειοψηφία ζητά να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για το μέλλον του Φεστιβάλ, του κορυφαίου θεσμού για την πόλη…

Το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, η πλειοψηφία εισηγήθηκε την έγκριση των όρων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, ο οποίος θα υπογράψει σύμβαση οχτάμηνης διάρκειας.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, Τάσος Πολυχρονόπουλος, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι η Φάρις ξεκινάει αυτή τη διαδικασία χωρίς να έχει γίνει ακόμη ο παραμικρός απολογισμός του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ, τον περασμένο Ιούλιο. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο απολογισμός που έκανε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Φάρις, την επομένη της ολοκλήρωσης του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επιπλέον σημείωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πληρότητα στις παραστάσεις του 21ο Φεστιβάλ κυμάνθηκε μόλις στο 50%.
Ακόμη ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι η καλλιτεχνική διευθύντρια του 21ου Φεστιβάλ απέφυγε να αξιοποιήσει την πείρα και τις γνώσεις τόσο της Βίκυς Μαραγκοπούλου όσο και των μελών επιτροπής της διοργάνωσης που συγκροτείται από διακεκριμένες προσωπικότητες του χορού και της τέχνης γενικότερα, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λούκος, ο Χάρης Μανταφούνης κ.ά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις η δημοτική αρχή έχει ήδη επιλέξει το πρόσωπο, που είναι και πάλι η Κατερίνα Κασιούμη. Ο διοικητικός σύμβουλος πρότεινε να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους εκτός από τις αιτήσεις τους να καταθέσουν και τις ιδέες με τις προτάσεις τους για το θεσμό του Φεστιβάλ και να αποτελέσουν και αυτές αντικείμενο αξιολόγησης, ωστόσο επέμεινε ότι με τη διαδικασία που ακολουθεί η δημοτική αρχή ο θεσμός οδηγείται σε περαιτέρω υποβάθμιση.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας επικεντρώθηκαν στις αναφορές που έκανε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος για τη Βίκυ Μαραγκοπούλου και τις προσωπικότητες της επιτροπής του Φεστιβάλ και ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν στα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικά η σύμβουλος Αναστασία Μπελογιάννη ανέφερε ότι η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος απέδωσαν στη Βίκυ Μαραγκοπούλου την ύψιστη τιμή που μπορεί να αποδώσει ένας Δήμος, την ανακήρυξαν επίτιμη δημότισσα, παρ’ότι μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόκειται για άτομο που είχε εργασιακή σχέση με νομικό πρόσωπο του Δήμου. Επίσης η κ. Μπελογιάννη σχολίασε ότι πρέπει να δίνεται τόπος στα νιάτα και εξέφρασε τις καλύτερες των εντυπώσεων για την κ. Κασιούμη.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ακόμη ότι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έφτασε στο σημείο να παρακαλέσει τη Βίκυ Μαραγκοπούλου για να παραμείνει στη θέση της και να μην επιμείνει στην παραίτησή της, ενώ, σε ό,τι αφορά την επιτροπή του Φεστιβάλ, τόνισε ότι δεν είναι καλό η διοίκηση να υποδεικνύει στην καλλιτεχνική διευθύντρια με ποιους θα συνεργαστεί. Τέλος, ο Θανάσης Ηλιόπουλος ανακοίνωσε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα παρουσιάσει απολογιστικά στοιχεία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, όπως επίσης ανήγγειλε την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η σύμβαση θα έχει διάρκεια μόλις οχτώ μηνών, ο πρόεδρος της Φάρις τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς διότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν εγκρίνει σύμβαση μεγαλύτερης διάρκειας, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτό, τονίζοντας ότι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν δίνεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή η δυνατότητα να κάνει προγραμματισμό προοπτικής και επιπλέον σχολίασε ότι δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων δεν εγκρίνουν το δίκαιο αίτημα ώστε οι συμβάσεις στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Από την πλευρά του όμως ο Τάσος Πολυχρονόπουλος υποστήριξε ότι το κύριο δεν είναι η χρονική διάρκεια της σύμβασης.
Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι την 1η Νοέμβρη, στα γραφεία της Φάρις.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος καταψήφισε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως επίσης καταψήφισε και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που από την πλευρά του πρότεινε να αναμένει ο Δήμος πρώτα το αποτέλεσμα της επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στις 11 Νοέμβρη και μετά να προχωρήσει στην επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, διότι, όπως υποστήριξε, το ένα θέμα συνδέεται και επηρεάζει το άλλο.
Στ.Μ.