Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 20:27

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ζητάει να σταματήσει ο λαϊκισμός

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ζητάει να σταματήσει ο λαϊκισμός

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 
Ως στήριγμα αξιοποιεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τις δηλώσεις του προέδρου του Διαζώματος, πρώην δημάρχου και πρώην υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, ο οποίος τόνισε ότι η μη επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 δεν προσφέρεται για μεμψιμοιρίες και κριτική, γιατί ουσιαστικά η πόλη κέρδισε το στοίχημα φτάνοντας στον τελικό. Επιπλέον όμως ο Σταύρος Μπένος είπε ότι η Καλαμάτα πρέπει να λειτουργήσει σαν να έχει κερδίσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και να δουλέψει όπως δούλεψε και στη δεκαετία του ’80. Ο Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ως λαϊκισμό την κριτική που γίνεται για το γεγονός ότι η πόλη δεν επιλέχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση υπονόμευσε την υποψηφιότητα της πόλης για λαϊκιστικούς λόγους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μπένος με τις δηλώσεις του έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους. Στην εποχή του λαϊκισμού, όταν συζητάγαμε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα (η αντιπολίτευση) ψήφιζε όχι ή λευκό ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή (έλεγε ότι) θα φάτε χρήματα. Και είναι βέβαιο (ότι), αυτοί που λέγανε αυτά, αν γινόμαστε πολιτιστική πρωτεύουσα θα μας λέγανε (μετά) από πού θα τα βρείτε τα λεφτά και από πού θα τα κόψετε τα χρήματα;».
Ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία το γεγονός ότι η Καλαμάτα έφτασε στον τελικό με άλλες δύο πόλεις, έχοντας διαγωνιστεί στον προκριματικό με 14 άλλες πόλεις, ανάμεσα στις οποίες τον Πειραιά, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, το Βόλο. «Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία όταν το κεκτημένο που υπάρχει από αυτή την προσπάθεια αξιοποιηθεί για την πόλη. Ας σταματήσει η γκρίνια και η μιζέρια όσων μετέρχονται τέτοιες μεθόδους διαχρονικά» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο Σταύρος Μπένος την Παρασκευή, ερωτηθείς για το θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, πριν παρουσιάσει τα σχέδια του Διαζώματος για τη σύζευξη της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη και για την Αρχαία Θουρία, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πόλη δούλεψε νομίζω εξαιρετικά. Αυτό το δείχνει το ότι έφτασε στην τελική ευθεία. Όλοι οι άνθρωποι δούλεψαν, από το δήμαρχο και όλους όσοι στρατεύθηκαν. Δεν πρέπει να μας στενοχωρεί το γεγονός αυτό, δεν είναι αυτοσκοπός. Η πόλη έχει δυνάμεις πολιτιστικές. Δεν ήταν αποτυχία και δεν πρέπει να γίνει καμίας μορφής εκμετάλλευση επάνω σε αυτό το ζήτημα. Η πόλη θα πρέπει -και αυτό είναι το μήνυμα το δικό μου- τον φάκελο που έκανε να τον αξιοποιήσει, ανεξάρτητα αν κέρδισε αυτό το συμβολικό στοίχημα, γιατί το ουσιαστικό στοίχημα η πόλη το έχει κερδίσει. Να δουλέψουμε όλοι μαζί τώρα και επάνω στις ιδέες που συγκροτούν το φάκελο, σαν να κερδίσαμε πραγματικά την πολιτιστική πρωτεύουσα. Ξέρετε, σε αυτά τα πράγματα τη μεγάλη σημασία έχει εμείς τι κάνουμε, όχι τι κάνουν οι άλλοι. Αν λοιπόν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό, όπως το κάναμε στη δεκαετία του ’80, τότε πραγματικά η πόλη θα έχει ένα λαμπρό μέλλον και πολιτιστικό».
Στ.Μ.