Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 22:28

Σημαντική διάκριση για το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου

Ιωάννα Μηλιώνη, Δημήτρης Βελισσαρίου και Βασίλης Δημόπουλος Ιωάννα Μηλιώνη, Δημήτρης Βελισσαρίου και Βασίλης Δημόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου ανέθεσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου να διοργανώσει τον ελληνικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου (23 Νοέμβρη)! Μια ανάθεση που καταξιώνει ακόμη περισσότερο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας, μέσα από το οποίο βέβαια προβάλλεται και το όνομα της Καλαμάτας. Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας έχουν διοργανωθεί εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 24 και 25 Νοέμβρη. Για τη διάκριση αυτή του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Καλαμάτας καθώς και για τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου, ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής του Εργαστηρίου καθηγητής Βασίλης Δημόπουλος και η υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας Ιωάννα Μηλιώνη…

Όπως σημείωσε ο κ. Βελισσαρίου, η διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου στις προσπάθειές της για την επίτευξη της εξωστρέφειας του Ιδρύματος προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην έγκριση ίδρυσης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, το οποίο, τόνισε με ικανοποίηση, κατάφερε γρήγορα να πάρει την εθνική και ιδιαίτερα τη διεθνή πιστοποίηση και κυρίως να καταξιωθεί στο διεθνές γίγνεσθαι της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ συνεχάρη και ευχαρίστησε τα στελέχη του Εργαστηρίου για τις προσπάθειες τους και τα αποτελέσματά τους και επιπλέον υπογράμμισε ότι η επιλογή του Εργαστηρίου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για τη διοργάνωση της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου αποτελεί τιμή για το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασίλης Δημόπουλος τόνισε ότι το ΤΕΙ με το  Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας κατάφερε όχι απλά να ανοιχτεί προς τα έξω αλλά και να φέρει μέσα στο ΤΕΙ κόσμο, μέσα από την Ομάδα Γευσιγνωσίας, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη και εκπρόσωποι του ΤΕΙ.
Στο πλαίσιο της ανάθεσης διοργάνωσης του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου έχει διοργανωθεί, ανακοίνωσε ο κ. Δημόπουλος, η φιλοξενία στο ΤΕΙ της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου από τη Γερμανία «DeutschesOlinenolPanel» καθώς και της Ομάδας Γευσιγνωσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τρεις Ομάδες Γευσιγνωσίας (της Καλαμάτας, της Γερμανίας και του υπουργείου Ανάπτυξης) θα έχουν συνεργασία την Πέμπτη στο ΤΕΙ, ενώ η κύρια εκδήλωση του εορτασμού, ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Πρόκειται για ημερίδα με θεματολογία γύρω από τη γευσιγνωσία του ελαιολάδου, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, τις ποικιλίες της ελιάς στον κόσμο, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιολάδου στα δίκτυα διανομής.
Με την ευκαιρία ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι το Εργαστήριο έχει δημιουργήσει και Ομάδα Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι το Εργαστήριο θα υλοποιήσει πρόγραμμα, που έχει εγκριθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, για την προβολή του ποιοτικού λαδιού μέσα από τις δημιουργίες γνωστών σεφ. Ειδικότερα σημείωσε ότι θα προσφερθούν σε σεφ ποιοτικά ελαιόλαδα από διαφορετικές ποικιλίες προκειμένου να τα γνωρίσουν, ενώ επίσης θα τους προσφερθούν και προβληματικά ελαιόλαδα, ταγκισμένα και με μούργα, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αξία του ποιοτικού ελαιολάδου.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Ιωάννα Μηλιώνη παρουσίασε τη διακήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου 2016, η οποία εστιάζει στην ελαιοκαλλιέργεια ως παράγοντα για την προστασία του πλανήτη και της υγείας των ανθρώπων.
Στ.Μ.