Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 18:44

Διασώζονται παραδοσιακοί φούρνοι από την κυβέρνηση λέει ο Πέτρος Κωνσταντινέας

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Ρυθμίσεις που έρχονται να υποστηρίξουν τους παραδοσιακούς φούρνους -μέσω της εισαγωγής των εννοιών «παραδοσιακός άρτος» και «παραδοσιακός φούρνος της γειτονιάς»- οι οποίοι είχαν εξισωθεί με επιχειρήσεις που πωλούν κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, οδηγώντας στον αφανισμό τον μισό κλάδο των αρτοποιών, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την αγόρευση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα, πρώην προέδρου της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας…

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις, για το οποίο ο Πέτρος Κωνσταντινέας είπε κατά την αγόρευσή του τα εξής:
«Με την κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου κλείνει επιτέλους ο κύκλος που αφορά στις διαδικασίες απλοποίησης της αδειοδότησης επενδύσεων.
Ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων του «επιχειρείν», οι οποίοι επί σειρά ετών περίμεναν από την Πολιτεία σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Πέρα από το φορολογικό επίπεδο, οι φορείς της αγοράς θέτουν ζητήματα όπως είναι:
•        η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης μιας επιχείρησης
•        η πλήρης διαφάνεια του νομοθετικού πλαισίου
•        η μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους που προκαλεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κυβερνήσεις που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ παρουσιάζονταν φιλικές προς το «επιχειρείν», αντ’ αυτού γιγάντωναν με τις πολιτικές τους αποφάσεις το τέρας της γραφειοκρατίας.
Ένα τέρας το οποίο με τη σειρά του γιγάντωνε την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τις εξαρτήσεις…
Μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση και σύνδεση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Ωστόσο, μόνο τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να υλοποιούνται και να λειτουργούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
Οι βασικές διαπιστώσεις που έκαναν αναγκαία την αλλαγή των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων είναι:
•        η δυσπιστία και η εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα

•        η απίστευτα συσσωρευμένη νομοθεσία. Υπάρχουν σε ισχύ βασιλικά διατάγματα που εφαρμόζονται από διοικητικές δομές ακόμα και σήμερα
•        η σύγχυση ρόλων ανάμεσα στη Δημόσια Διοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας.
Τα επιμέρους άρθρα του σχεδίου νόμου είναι προσβάσιμα σε όλους και δε θα ήθελα να κουράσω με το να τα επαναλάβω. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση, η οποία αφορά σε έναν κλάδο για τον οποίο έχω βιώσει προσωπικά την αγωνία και το άγχος της επόμενης μέρας.
Η ρύθμιση αυτή αφορά την εισαγωγή της έννοιας του «παραδοσιακού άρτου» και του «παραδοσιακού φούρνου της γειτονιάς».
Με αυτό τον τρόπο διορθώνουμε τραγικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούσαν σε αφανισμό άνω του 50% του κλάδου.
Η τραγική εξίσωση, από πλευράς τους, του παραδοσιακού άρτου, που απαιτεί κοπιώδη και καθημερινή προσπάθεια, με προψημένα και κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, οδηγούσε στην απώλεια σοβαρών εισοδημάτων σε 15.000 παραδοσιακούς φούρνους σε όλη την επικράτεια.
Αυτή η πραγματικότητα αναγνωρίστηκε από την μελέτη του Κ.Ε.Π.Ε., η οποία μας οδήγησε στην εισαγωγή των όρων «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΑΡΤΟΣ» και «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ».
Με αυτό τον τρόπο, θα επιτύχουμε την διάκριση των επιχειρήσεων που παράγουν ψωμί από φρέσκια ζύμη και θα διασφαλίσουμε την ορθή ενημέρωση του καταναλωτή.
Προάγουμε την εμπορική αξία ενός προϊόντος συνώνυμο της παράδοσής μας.
Ένα προϊόν που ήταν στόχος συγκεκριμένων «αετονύχηδων» που έσπρωχναν προς την εξόντωση χιλιάδες οικογένειες.
Δεν τους περνάει τελικά…
Δεν θα βρουν συμμάχους σε αυτή την κυβέρνηση. Δυστυχώς για αυτούς… ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους.
Κλείνοντας, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει να φοβάται τίποτα από αυτή την Κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα…
Στους εργατοπατέρες, τώρα, που έβλεπαν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως ευκαιρία εκμετάλλευσης της επιχειρηματικής αγωνιάς τους αφήνουμε στο περιθώριο…
Πρέπει να πάρει μπροστά το «επιχειρείν». Ο κύριος δρόμος που θα μας βγάλει πιο σύντομα στο ξέφωτο».