Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 17:51

Το Κ:21 μένει στην Καλαμάτα ως τμήμα Πολιτιστικής Ανάπτυξης με 150.000 ευρώ το χρόνο…

Ο πρόεδρος της Φάρις Θανάσης Ηλιόπουλος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτωρ Τσατσούλης Ο πρόεδρος της Φάρις Θανάσης Ηλιόπουλος, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας Έκτωρ Τσατσούλης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ PLANB 
Στην υλοποίηση του planB, του σχεδίου που είχε εκπονήσει το Γραφείο Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην περίπτωση ο Δήμος έχανε τον τίτλο, όπως και τον έχασε, προχωράει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Το planB προβλέπει τη λειτουργία Τμήματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης στη Φάρις, με τέσσερα στελέχη, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ το χρόνο. Το Τμήμα αυτό θα δημιουργήσει επιχειρησιακό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης στη βάση του προγράμματος διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα έχει την ευθύνη υποστήριξης της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού, θα διαχειρίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού κ.ά…

Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορα Τσατσούλη και άλλα στελέχη για την «υλοποίηση του δεύτερου πλάνου δράσεων». Στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ότι «ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Διευθυντή και τα στελέχη του Γραφείου για την προσπάθειά τους και την προσφορά τους στην πόλη και τους πληροφόρησε ότι θα υπάρξει αποφασιστική στήριξη στα θέματα πολιτισμού, όπως και αποδοχή των προτάσεων τους, γιατί το «πολιτιστικό και οργανωτικό κεκτημένο» από την προσπάθεια του Κ21 δεν πρέπει να χαθεί για την Καλαμάτα».
Στην εισήγηση του Γραφείου Υποψηφιότητας για το planB, το οποίο ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις παρατάξεις του Παναγιώτη Νίκα και του Θόδωρου Μπρεδήμα, η πόλη και ιδιαίτερα η Φάρις περιγράφονται ως εξαιρετικά ανεπαρκείς να υποστηρίξουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εισήγηση:
Τεχνογνωσία: Παρ’ όλο που υπάρχει κάποια τεχνογνωσία στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αυτή είναι πεπαλαιωμένη, εσωστρεφής και αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες. Τόσο εντός του Δήμου όσο και στον ανεξάρτητο πολιτιστικό τομέα, η Καλαμάτα πάσχει από επαγγελματισμό και μεθοδολογίες που θα επέτρεπαν την ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής της προσφοράς, καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του πολιτισμού στην πόλη.
Ανθρώπινοι Πόροι: Τόσο εντός του Δήμου όσο και στον ανεξάρτητο πολιτιστικό τομέα, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι επαγγελματίες διαχειριστές που να μπορούν με μεθοδολογία και σύγχρονα μέσα και γνώσεις να διαχειριστούν και να αναβαθμίσουν την πολιτιστική παραγωγή της πόλης. Το υπάρχον προσωπικό κατέχει μόνο εμπειρική γνώση, δεν έχει την ευκαιρία για αναβάθμιση των ικανοτήτων του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του πολιτιστικού τομέα και των στόχων της πόλης.
Οργανωτικά ζητήματα:  Καθώς ο μοναδικός δημοτικός φορέας πολιτισμού (ΚΕ ΦΑΡΙΣ) λειτουργεί αναγκαστικά με τους περιορισμούς του δημοσίου τομέα, δεν υπάρχει καμία οργανωτική ευελιξία. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και οι διοικητικοί περιορισμοί δεν καλλιεργούν κλίμα εξωστρέφειας, καινοτομίας και εξέλιξης.
Οικονομικοί Πόροι: Οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για τον πολιτισμό, πέραν την ανεπάρκειας τους, δεν τυγχάνουν και της καλλίτερης αξιοποίησης. Καθώς δεν υπάρχει στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, γίνονται δαπάνες χωρίς συγκεκριμένο αναμενόμενο αποτέλεσμα ή κατεύθυνση. Πολλές φορές δεν επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος ή χάνονται σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες ανάπτυξης και συμπαραγωγής.
Εικόνα/Αναγνωσιμότητα: Πέραν από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στον πολιτιστικό τομέα η Καλαμάτα δεν έχει να επιδείξει κάποιο άλλο σημείο αναφοράς. Παρ’ όλο που είναι από τις πιο γνωστές πόλεις της Ελλάδας, κυρίως λόγω των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της, δεν υπάρχει προβολή της σύγχρονης εικόνας της. Καθώς αναβαθμίζεται γρήγορα σε διεθνή τουριστικό προορισμό, υπάρχει ο κίνδυνος να μην προλάβει να επικοινωνήσει συγκεκριμένη ταυτότητα και να χάσει την ευκαιρία της αποτύπωσης στην συνείδηση των επισκεπτών ως ένας ξεχωριστός προορισμός.
Επικοινωνία/Συνεργασίες: Παρ’ όλη την αναπτυσσόμενη και αυξανόμενη προσφορά πολιτιστικών γεγονότων, η Καλαμάτα δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει στα εθνικά μέσα τις δράσεις της. Η πληροφόρηση παραμένει τοπικά, με εξαίρεση το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και την υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική ή συνεργασίες στον τομέα του πολιτισμού με αποτέλεσμα να περνάνε απαρατήρητα σημαντικά γεγονότα και διοργανώσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη επαρκής προβολή πανελλαδικά του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών).
Στ.Μ.