Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 23:00

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα είναι η καταλληλότερη περιοχή για σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών!…

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ, ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΜΑΚΑΡΗΣ 
Αφού ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τότε γιατί δεν τον στήνει ο Δήμος στην αυλή του Δημαρχείου, στο Μέγαρο Χορού, στην Παραλία, που είναι και πιο κεντροβαρικές θέσεις αλλά επιμένει να τον λειτουργήσει στην καρδιά του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα; Ο δήμαρχος επιμένει λοιπόν ότι το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα είναι ο καταλληλότερος χώρος για αυτή τη λειτουργία. Αντίθετα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας,  Μανώλης Μάκαρης, επιμένει ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει στο Νέδοντα και τονίζει ότι η παράταξή του θα αντιδράσει μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, προσθέτοντας επίσης ότι πρόκειται για τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο τους περίοικους…

Επίσης ο Μανώλης Μάκαρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με στελέχη της μείζονος μειοψηφίας, κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή παραποιεί την αλήθεια μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου. Όπως είπε, η δημοτική αρχή ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Δήμου δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι η χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στο πεδίο βολής του Νέδοντα αποφασίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τόνισε όμως ότι αυτό είναι η μισή αλήθεια, η οποία πολλές φορές αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα. Ολόκληρη η αλήθεια, συνέχισε ο κ. Μάκαρης, είναι ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι όροι για τη μίσθωση του χώρου στο περιβαλλοντικό πάρκο από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας υπερψηφίστηκαν μόνο από την πλειοψηφία και καταψηφίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των μειοψηφιών. Ο ίδιος μάλιστα, είπε ακόμα, τοποθετήθηκε αναλυτικά για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης περιοχής.
Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και μια τεχνοκρατική μελέτη για τους σταθμούς μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στην Καλαμάτα, με αξιολόγηση περιβαλλοντικών, γεωλογικών και άλλων κριτηρίων, καθώς και του κριτηρίου της κεντροβαρικότητας, διαδικασία την οποία έχουν ακολουθήσει άλλοι Δήμοι.
Τέλος ο κ. Μάκαρης υποστήριξε ότι «η δημοτική αρχή σκόπιμα παίζει παιχνίδια με το θέμα της χωροθέτησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπως ακριβώς κάνει και με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την συντήρηση της μεγάλης περιβαλλοντικής πληγής που λέγεται Μαραθόλακκα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις που επίσης έκανε σήμερα, όπως αυτές καταγράφονται σε δελτίο Τύπου του Δήμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο χώρος πλησίον του Νέδοντα για την εγκατάσταση σταθμού μεταφόρτωσης έχει ενοικιασθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Η μίσθωση του χώρου και η αιτιολογία της μίσθωσης ψηφίσθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2016. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός περιοχής Natura και ως στρατιωτικός χώρος είναι εκτός περιοχής ΓΠΣ. Οτιδήποτε γίνει, αν γίνει, θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Όπως συμβαίνει σε όλους τους σταθμούς μεταφόρτωσης στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους λειτουργούν εντός αστικών περιοχών, δε θα πέφτουν κάτω ούτε απορρίμματα ούτε στραγγίδια. Αν διαμορφωθεί στους πολίτες αρνητική άποψη και δε θέλουν να γίνει σταθμός μεταφόρτωσης, ας μη γίνει. Πρέπει, όμως, να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια, πρέπει να επιδιώξουμε το κοινό συμφέρον, που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εξοικονόμηση κόστους στη μεταφορά απορριμμάτων χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση».
Στ.Μ.