Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 18:52

Ακυρώθηκαν Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας!

Ακυρώθηκαν Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας!

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 
Aρνητικές εντυπώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας δημιουργεί η ακύρωση του Τεχνικού Προγράμματος, κατά συνέπεια και του προϋπολογισμού, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά εκλιπάρησαν τη δημοτική αρχή να μην προβεί, στηριζόμενη στην αριθμητική της υπεροχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, διότι αυτό ξεφεύγει από το πλαίσιο της νομοθεσίας, όσον αφορά στην ισότιμη κατανομή των πόρων για έργα στις Δημοτικές Ενότητες.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή αγνόησε τις εκκλήσεις, πήρε επάνω της την ευθύνη, αλλά τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε το Τεχνικό Πρόγραμμα, ως αντίθετο με διάφορες διατάξεις της νομοθεσίας.
«Δεν δεχόμαστε την απόφαση» ήταν πάντως η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που ανήγγειλε την προσφυγή της δημοτικής αρχής σε δικαστική αρχή (του άρθρου 152), με σκοπό την ακύρωση της απόφασης ακύρωσης του Τεχνικού Προγράμματος.
Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα χρήματα θα εισπράξει από το κράτος, γι’ αυτό και δεν είναι σε θέση να κάνει την κατανομή των πόρων για έργα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. «Είναι ένα ψεύτικο Τεχνικό Πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι, όχι μόνο πόρους για έργα δεν ξέρει αν θα πάρει ο Δήμος, αλλά ούτε τα χρήματα για τη μισθοδοσία του προσωπικού δεν του καταβάλλονται έγκαιρα.
Επιπλέον, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις πληρωμές σειράς εργολάβων, προμηθευτών και άλλων πιστωτών, στους οποίους για να καταβληθούν χρήματα πρέπει να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός.
Ακόμη, ο κ. Νίκας επικαλέστηκε και την ένσταση που έχει κάνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας για την ακύρωση του Τεχνικού Προγράμματος, αν και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή.
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι σέβεται τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, ωστόσο ο Δήμος προσφεύγει, για να δικαιωθεί, στη δικαστική αρχή, σύμφωνα με τα περιθώρια που δίνει η νομοθεσία.
Στ.Μ.