Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 15:51

Αυταπάτες τέλος: ΓΠΣ Καλαμάτας και πολεοδόμηση Ασπροχώματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Π. ΝΙΚΑ 
Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν να μην χάθηκε χρόνος και να μην καλλιεργήθηκαν ανεπίτρεπτες αυταπάτες σε ιδιοκτήτες γης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από «σημειακές παρεμβάσεις», ενώ και η πολεοδόμηση του Ασπροχώματος δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελλείμματα είναι μηδενικά. Μέχρι πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος καλλιεργούσε ελπίδες ότι και το Πολεοδομικό Σχέδιο ήταν δυνατό να καταργηθεί και στο Ασπρόχωμα μπορούσε να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής με έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων!…

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί η εκπόνηση μελέτης προκειμένου να εγκριθούν σημειακές τροποποιήσεις του.
Ειδικότερα είπε: «Θα γίνει προκήρυξη μέσα στο μήνα νέας μελέτης για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Υπάρχει η σχετική πίστωση. Βεβαίως δεν θα γίνει πρόταση για γενική τροποποίηση αλλά για σημειακή τροποποίηση, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αντιδράσεις που έχουν δικαιολογητική βάση».
Σε ό,τι αφορά την πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος, ο δήμαρχος, παρ’ ότι λίγους μήνες πριν υποστήριζε ότι αυτή μπορεί να εγκριθεί με έλλειμα γης, κόντρα σε όσα τόνιζαν τόσο η Διεύθυνση Πολεοδομίας όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σήμερα είπε τα εξής: «Έχουμε την πραγματικότητα του νόμου 4315/14, με τον οποίο απαγορεύονται ουσιαστικά τα ελλείμματα και βεβαίως δεν έχει λόγο επιλογών το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει το ζήτημα του Ασπροχώματος. Ζήτησα να ξεκινήσουν άμεσα, δηλαδή από αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις με φορείς του Ασπροχώματος, για το αν ξεκινήσουμε τη σχετική πολεοδομική μελέτη. Βεβαίως η προώθηση της μελέτης και της πράξης εφαρμογής θα γίνει με το 4315/14. Θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία».
Στ.Μ.