Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 12:25

"Όχι άλλα πολυκαταστήματα στο κέντρο, διαλύεται ο εμπορικός κόσμος"

φωτό STELIOS KRITIKAKIS φωτό STELIOS KRITIKAKIS

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
Να θεσπιστούν όροι που θα εμποδίζουν το άνοιγμα νέων πολυκαταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας και ιδιαίτερα στην οδό Αριστομένους, ώστε να προστατευτεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης, ζήτησε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, Σταμάτης Μπεχράκης. Αφορμή η ανακοίνωση του Δήμου ότι πρόκειται να επισκευαστούν τρία διατηρητέα κτίρια στον πεζοδρόμο της Αριστομένους και πιθανότατα θα λειτουργήσουν πολυκαταστήματα. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας απάντησαν στον Σταμάτη Μπεχράκη ότι στην ελεύθερη οικονομία και την αστική δημοκρατία τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει μόνη της η αγορά, άποψη που υπογράμμισαν ότι ενστερνίζεται απόλυτα η σημερινή κυβέρνηση, την οποία ο δημοτικός σύμβουλος στηρίζει ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ…

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Δήμο ότι το διατηρητέο κτίριο Αλειφέρη πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη που πιθανότατα θα το αξιοποιήσει για τη λειτουργία πολυκαταστήματος, όπως επίσης ότι θα επισκευαστεί και το ιδιωτικό παραδοσιακό κτίριο απέναντι από το Δημαρχείο της Αριστομένους, επίσης για τη λειτουργία πολυκαταστήματος. Επιπλέον ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα επισκευαστεί προς εκμετάλλευση από ιδιώτη και το δημοτικό διατηρητέο κτίριο «Αχίλλειον».
«Δεν μπορείτε να γεμίσετε το κέντρο με πολυκαταστήματα, διαλύετε τον εμπορικό κόσμο», ανέφερε σχετικά, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, ο Σταμάτης Μπεχράκης. Επίσης κατηγόρησε την πλειοψηφία για βεβαρυμμένο παρελθόν, διότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει μεγάλο Σούπερ Μάρκετ της εταιρίας ΑΒ Βασιλόπουλος, στο κέντρο της πόλης, στην Αρτέμιδος δίπλα από το Μέγαρο Χορού. Ο κ. Μπεχράκης κάλεσε τη δημοτική αρχή να βγάλει έξω από το κέντρο της πόλης τα πολυκαταστήματα, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη ώστε να είναι ελκυστικό το εμπορικό κέντρο και μετά να έρχονται τα πολυκαταστήματα και να καταστρέφουν τον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας.  
«Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παρέμβει», απάντησε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, προσθέτοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των επενδυτών το που θα επενδύσουν.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, πρόσθεσε ότι «δεν έχει δικαίωμα κανένας Δήμος να πει που θα πάει κάθε επιχείρηση» και σχολίασε για τον Σταμάτη Μπεχράκη ότι έχει κομματικές ιδεοληψίες, προσθέτοντας ακόμη ότι η κυβέρνηση που υποστηρίζει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και αν θέλει μπορεί να νομοθετήσει ώστε να μην παίρνουν άδεια τα πολυκαταστήματα στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νίκος Μπασακίδης, πρόσθεσε ότι στην ελεύθερη οικονομία η αγορά αυτορυθμίζεται και κάλεσε τον Σταμάτη Μπεχράκη και το ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν αν είναι με την αστική δημοκρατία ή την κομμουνιστική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Τάσος Νιάρχος, σχολίασε ότι επειδή ακριβώς η αγορά αυτορυθμίζεται στην ελεύθερη οικονομία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα στα μνημόνια και οι εργαζόμενοι σε μισθούς των 300 ευρώ ή σε ανεργία 25%. Ο Τάσος Νιάρχος κάλεσε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν αυτή την πολιτική της ελεύθερης οικονομίας.
Απαντώντας ο Σταμάτης Μπεχράκης στους συμβούλους της πλειοψηφίας τόνισε ότι η ελεύθερη οικονομία την οποία υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, στην οποία πρόσκεινται, είναι η οικονομία των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.
Με το τελευταίο, ότι δηλαδή στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ ελεύθερη οικονομία, συμφώνησε και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης.
Στ.Μ.