Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 01:42

Έκθεση αρχιτεκτονικών ιδεών για μια νέα ταυτότητα στην 23ης Μαρτίου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Στην κρίση του κοινού τίθενται από σήμερα οι 12 αρχιτεκτονικές μελέτες που κατατέθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδεών που προκήρυξε, για τον επανασχεδιασμό της πλατείας 23ης Μάρτη. Οι μελέτες θα εκτίθενται μέχρι τις 27 Γενάρη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Την τελευταία ημέρα της έκθεσης θα γίνει και η απονομή των βραβείων και επάθλων στις μελέτες ιδεών που αξιολογήθηκαν από επιτροπή του Δήμου ως οι πιο ενδιαφέρουσες. Πάντως, ο Δήμος έχει τονίσει ότι ο διαγωνισμός αυτός απέδωσε έναν πλούτο ιδεών για την αρχιτεκτονική αναβάθμιση της πλατείας 23ης Μάρτη και την ενοποίηση του ιστορικού με το εμπορικό κέντρο της πόολης…

Το α’ βραβείο του διαγωνισμού έχει αποφασιστεί να απονεμηθεί στην αρχιτεκτονική μελέτη των Μαρίας Μαρλαντή, Ανδρέα Πετρόπουλου και Αντωνίας Κουζή. Σύμφωνα με το πόρισμα της κριτικής επιτροπής, την οποία συγκρότησαν οι Κώστας Πουλόπουλος, Εύα Κοκκινίδου, Ηρώ Μπερτάκη, Γεώργιος Ζωίδης και Νίκος Γιαννακόπουλος, η μελέτη των Μαρίας Μαρλαντή, Ανδρέα Πετρόπουλου και Αντωνίας Κουζή, «διακρίνεται για τη στρατηγική απόφαση της πεζοδρόμησης για την διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας που αναδεικνύει τον μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής».
Το β’ βραβείο έχει αποφασιστεί να απονεμηθεί στη μελέτη των Ηλία Χαρίτου, Δημήτρη Πλιάτσικα και Ελευθερίου Παΐδα, η πρόταση των οποίων «συνδυάζει ρεαλισμό και όραμα για το ζήτημα της συνύπαρξης πεζών και οχημάτων στην περιοχή».
Το γ’ βραβείο θα απονεμηθεί στη μελέτη των Μιχάλη Κανταρτζή και Πολύμνια Τορτοπίδη, για την «τολμηρή ιδέα» διαμόρφωσης «ενός ενιαίου δαπέδου αναφοράς, το οποίο με ελάχιστα αρχιτεκτονικά στοιχεία αστικού εξοπλισμού συμβάλλει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και, παράλληλα, δύναται να ενσωματώσει τις διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις»
Τέλος έχει αποφασιστεί να απονεμηθεί έπαινος στη μελέτη των Κώστα – Ορφέα Γενιά και Αλέξανδρο Ζώμα, που προτείνουν «μέσα από μια ήπια επέμβαση μια στρατηγική διαχείρισης του δημόσιου χώρου».
Στ.Μ.