Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 16:22

Ξαναβγαίνει στη δημοπρασία ως ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου το "Βασιλικόν"

Ξαναβγαίνει στη δημοπρασία ως ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου το "Βασιλικόν"

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ύστερα από σχετικά μακρά συζήτηση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε το μεσημέρι να ξαναβγάλει σε δημοπρασία, με πιο ελκυστικούς όρους για τους τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές, την εκμετάλλευση του ορόφου στο διατηρητέο κτίριο «Βασιλικόν», στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Σκοπός του Δήμου είναι το «Βασιλικόν» να ξαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο παραδοσιακού τύπου και να συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης κλινών τις ημέρες που η πόλη δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να γίνει στις 20 Φλεβάρη, με τιμή εκκίνησης 816 ευρώ το μήνα και με διάρκεια μίσθωσης τα 25 χρόνια (συνολική επιφάνεια 413,96 τετραγωνικά μέτρα). Από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν πολλές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις…

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αρμόδιος για τη δημοτική περιουσία δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Φάββας, ενώ ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, εξέφρασε την άποψη ότι η δημοτική αρχή δεν έχει εξετάσει άλλους τρόπους αξιοποίησης του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου, πιο αποδοτικούς ίσως. Χαρακτηριστικά, πρότεινε να παραχωρηθεί ο όροφος από το Δήμο στον Εμπορικό Σύλλογο προκειμένου τα μέλη του να προβάλλουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.
Επιπλέον ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι η τιμή των 816 ευρώ το μήνα είναι χαμηλή, όσο σχεδόν η τιμή ενός 3αριου διαμερίσματος σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Δημήτρης Φαββατάς, πρόσθεσε σχετικά ότι πριν από λίγο καιρό απέναντι από το «Βασιλικόν», στον πεζόδρομο της Αριστομένους, έγινε από το Δήμο διαγωνισμός για την εκμίσθωση καταστήματος μόλις 14 τετραγωνικών μέτρων και επιτεύχθηκε τιμή 720 ευρώ το μήνα.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, από την πλευρά του τόνισε ότι ο Δήμος εφαρμόζει τη γενικευμένη σήμερα πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και σε αυτό το πλαίσιο δίνει όσο κι όσο και χωρίς δεύτερη σκέψη περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, παρατήρησε ότι ο Δήμος μπροστά στην αντικειμενική δυσκολία να διαχειριστεί τα περιουσιακά του στοιχεία ακολουθεί διαδικασίες για την παραχώρησή τους οι οποίες διακρίνονται από λάθη και οδηγούν σε καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα.
Ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, απάντησε ότι η αντιπολίτευση και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να μηδενίσει τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, οι οποίες αποσκοπούν στη λειτουργία μιας επιχείρησης που θα απασχολήσει εργαζόμενους και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην πόλη.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του μισθώματος, ο Γιώργος Φάββας τόνισε ότι αυτό θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι στη δημοπρασία μπορεί να ανεβάσουν το ύψος του ενοικίου σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα για το Δήμο.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε ότι προκειμένου να προσελκυθούν επενδυτές στο διαγωνισμό άλλαξε ένας όρος της προκήρυξης, σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος δεν θα μπορεί να αποβάλει τον εκμισθωτή από το "Βασιλικόν" πριν συμπληρωθεί εννιαετία τουλάχιστον από την έναρξη της σύμβασης, χρονικό διάστημα που κρίνεται αρκετό προκειμένου ο επενδυτής να πάρει πίσω τα χρήματα που θα επενδύσει. 
Στ.Μ.