Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 12:09

Πολύ πιθανή η παράταση και η μείωση παραβόλων για τους Δασικούς Χάρτες

Ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, ο υπεύθυνος χαρτογράφησης στο Δασαρχείο και ειδικός στους Δασικούς Χάρτες Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος Ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, ο υπεύθυνος χαρτογράφησης στο Δασαρχείο και ειδικός στους Δασικούς Χάρτες Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  
Ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ήταν χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικριτικός κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, επειδή άφησαν την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς Δασολόγιο, εντούτοις εισηγήθηκε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και την κατάργηση του παράβολου για την υποβολή αντιρρήσεων, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στο να μη γίνει ποτέ Δασολόγιο. Ταυτόχρονα λοιπόν ο δήμαρχος έλεγε από τη μια ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει Δασολόγιο επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις βολεύονταν με το «μπάχαλο για να ψαρεύουν ψηφαλάκια» και από την άλλη ότι πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία…

Το Δημοτικό Συμβούλιο χθες το βράδυ συζήτησε ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση των Δασικών Χαρτών, παρουσία του Διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου, του Δασάρχη Καλαμάτας Σπύρου Κατσίποδα και του επικεφαλής του Σημείου Υποστήριξης Δασικού Χάρη στην Καλαμάτα Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οι οποίοι ενημέρωσαν το Σώμα για το μεγάλο αυτό θέμα.
Ο κ. Σωτηρόπουλος μετέφερε πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι είναι πολύ πιθανό να παραταθεί η προθεσμία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση να διορθωθεί και το ύψος του παράβολου για την υποβολή αντιρρήσεων, στις περιπτώσεις που αυτό φαίνεται να είναι υπερβολικό.
Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτηση του επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Θόδωρου Μπρεδήμα.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής Δασών, με τους Δασικούς Χάρτες θα ξεκαθαριστεί επιτέλους τι είναι τι στις εκτάσεις της χώρας και οι πολίτες θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται άμεσα. Υπογράμμισε ότι οι Δασικοί Χάρτες δεν ασχολούνται σε καμία περίπτωση με την ιδιοκτησία, δεν κρίνουν το ιδιοκτησιακό θέμα αν και αναγνώρισε ότι θα το επηρεάσουν.
Συμφώνησε ότι οι προθεσμίες που έχουν τεθεί για την ανάρτηση και την υποβολή αντιρρήσεων είναι σφιχτές, εμφανίστηκε όμως σχεδόν βέβαιος ότι θα παραταθούν. Επίσης εκτίμησε ότι πιθανόν θα μειωθούν και παράβολα για την υποβολή αντιρρήσεων, ώστε να είναι πιο δίκαια. Παρατήρησε ωστόσο ότι παράβολο πρέπει να υπάρχει, δίκαιο όμως αλλά και αποτρεπτικό για όσους δεν θίγονται πραγματικά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν αντιρρήσεις για κάθε στρέμμα του Δασικού Χάρτη και να τιναχθεί αυτός στον αέρα.
Σε ό,τι αφορά τις αεροφωτογραφίες του 1945 που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βασικό στοιχείο για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων στους Δασικούς Χάρτες, ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε εκείνη την περίοδο στις ορεινές περιοχές -όπου υπάρχει και το πρόβλημα με το τι ήταν παλιά και τι είναι σήμερα οι εκτάσεις- τα κτήματα ήταν καθαρά γιατί ζούσε πολύς κόσμος εκεί, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε τα ορεινά χωριά και δασώθηκαν τα χωράφια. Σημείωσε λοιπόν ο διευθυντής Δασών ότι εάν είχαν χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερες αεροφωτογραφίες, το πρόβλημα με χωράφια στα ορεινά που έχουν δασωθεί θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος επισήμανε από την πλευρά του ότι στον Καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 37% της επιφάνειάς του, οι εκτάσεις που είναι διαχρονικά δασικές καλύπτουν το 52% (μεγάλο ποσοστό, όπως σημείωσε, αλλά λογικό δεδομένου του ορεινού δασικού όγκου του Ταϋγέτου), οι εγκαταλειμμένοι αγροί καλύπτουν το 10% και οι εκχερσωμένες νόμιμα ή παράνομα δασικές εκτάσεις ανέρχονται στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 0,5%, όταν στο μέσο όρου του Νομού ανέρχονται στο 3% περίπου.
Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία για ένα χρόνο και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τον Δασικό Χάρη σε φορομπηχτικό μέτρο.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφώνησε με την πρόταση αναστολής της διαδικασίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι το δάσος και η γη είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ωστόσο ο σκοπός με τον οποίο προωθείται η κατάρτιση του Δασολογίου είναι η εμπορευματοποίηση της γης.
Ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει παράβολο για την υποβολή αντιρρήσεων, δίκαιο όμως.
Τελικά κάθε παράταξη ψήφισε τη δική της πρόταση και τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι διαφορετική η μεταχείριση των ορεινών περιοχών σε σχέση με τις παραλιακές, εξηγώντας ότι στα ορεινά οι κάτοικοι προσέφεραν στη χώρα δημιουργώντας καλλιεργήσιμη γη ανάμεσα στα πουρνάρια.
Στ.Μ.