Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 21:35

Το άδοξο διαζύγιο με τον Έ. Τσατσούλη και η φθορά των πολιτιστικών θεσμών της Καλαμάτας

ΦΕΥΓΕΙ ΝΟΙΩΘΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝ 
Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την κύρια ευθύνη για να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 φεύγει από την πόλη, μην αντέχοντας το μίσος που εκδηλώνεται εναντίον του, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Έκτωρ Τσατσούλης. Είναι πλήγμα για την εικόνα της πόλης ο άνθρωπος που μέχρι τον τελικό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα υποστήριζε ότι η Καλαμάτα έχει όλα τα προσόντα να αναδειχθεί σε πρότυπο πόλης στην περιφερειακή και πολιτιστική ανάπτυξη, να δηλώνει τώρα δημόσια ότι η πόλη αυτή τον μισεί και τον διώχνει. Είναι ο άνθρωπος που ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τον παρουσίαζε ως τον γκουρού της πολιτιστικής διαχείρισης και δήλωνε ότι του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη… Το μεγάλο πλήγμα όμως, όχι στην εικόνα αλλά στην πολιτιστική υπόσταση της Καλαμάτας, είναι ότι…

…δεν γίνεται τίποτα για να αντιμετωπιστούν η φθορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την έκθεση της επιτροπής επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μπήκε Φλεβάρης και αρχίζει να μετράει και πάλι αντίστροφα ο χρόνος για τη διοργάνωση του νέου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Το αν θα γίνει θα εξαρτηθεί και πάλι από το αν θα είναι κανένας Καλαματιανός υπουργός για να πιέσει να δώσει λεφτά το κράτος; Τα χρόνια περνούν και για την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε μια μελέτη βιωσιμότητας, που μένει όμως ακόμη στα συρτάρια, όπως και δύο χρόνια από τότε που ο δήμαρχος είπε για πρώτη φορά ότι θα προσληφθεί καλλιτεχνικός διευθυντής. Ακόμη και αυτά, που δεν αποτελούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού, δεν έχουν προχωρήσει. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή άρα δεν έχει και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την καλλιέργεια της θεατρικής κουλτούρας. Η δε αγορά παραστάσεων από το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι κάτι θετικό δεν πείθει όμως ότι η καρδιά του θεάτρου χτυπάει δυνατά.
TSATSOULHS-EKTOR-17-11-16.jpgΑς γυρίσουμε όμως στον Έκτορα Τσατσούλη και στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στην οποία πάντως δεν κατονομάζει ποιοι είναι αυτοί που τον αναγκάζουν να φύγει από την Καλαμάτα: «Μία από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου στην Καλαμάτα. Τόσο μίσος εναντίον μου δεν έχω νιώσει ποτέ. Σήμερα αποφάσισα να αφήσω την πόλη που αγάπησα και πόνεσα τα τελευταία 2+ χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους υπέροχους ανθρώπους της που δουλέψαμε μαζί ή και διαφωνήσαμε. Με πληγώνει αφάνταστα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και το κύμα επιθετικότητας (λεκτικής και φυσικής) εναντίον μου. Ελπίζω με την αναχώρησή μου και την μή ενασχόλησή μου πια με την Καλαμάτα να λυθούν τα όποια προβλήματα μου προσάπτουν. Με πολλούς από εσάς θα ξαναβρεθούμε και θα ονειρευτούμε ξανά μαζί. Σε μία άλλη Καλαμάτα σε μερικά χρόνια ή στην ίδια, ή κάπου αλλού. Ακόμα και μετά την μή-νίκη του Κ21 πίστευα ότι είχα βρεί μία πόλη να καλώ σπίτι μου. Στο σπίτι σου όμως δεν μπορείς να φοβάσαι και να στεναχωριέσαι κάθε μέρα. Στα πρακτικά: θα κάνω remove όλες τις επαφές με tag Καλαμάτα. Επειδή θα πάρει και πολλούς κατά λάθος η μπάλα, παρακαλώ εάν θέλετε να κρατήσουμε επαφή στείλτε μου μήνυμα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε!!
Έκτωρ».
Στ.Μ.